Chet Faker ‘Built On Glass’ – hipsterski Justin Timberlake

Future Classic nije zajebancija. Predivni, mali, izbirljivi diskograf čija se rezidencija smjestila pogledom od sidnijevske Opere, u Strawberry Hillsu – malom brežuljku, slatkom koliko mu i ime, već dvije sezone postiže brutalne rezultate u odvajanju žita od kukolja i na tome mu valja čestitati.

Chet Faker 'Built On Glass'

Strawberry Hills, izopćen iz australskih ruta Potemkinovih sela za turiste, jedno je od novih čvorišta tamošnjih muzičkih gibanja i migracija, ponajviše zahvaljujući Future Classicu koji je u svom dvorištu okupio autore poput Flumea, Paname, Charlesa Murdocha ili Jagwar Ma čiji ćemo singl “Uncertainty” izbačen upravo pod ovim labelom sigurno imati prilike čuti i uživo na Jarunu za nekih dvadesetak dana.

Od nedavno eto, tu je i Chet Faker, hipsterski Justin Timberlake koji se što u privatne ‘chill’ plejliste, što u radijski eter probio još 2011. viralnom obradom Blackstreetovog klasika “No Diggity” i koji je prošle godine s Flumeom odradio “Lockjaw EP” baš za Future Classic. Kad sam stoga tamo negdje u mrzlom prosincu čuo da je svoj debi odlučio prepustiti ušima ovih sposobnjakovića, činio se to kao opravdan i promišljen izbor. Ne sumnjamo da je svojim posljednjim igrama zaslužio, a u konačnici i dobio poziv stanovitih major labela, ali takav potpis, osim izdašnih financija nosi i često nepotreban teret marketinškog šušura koji pak Fejkeru s obzirom na već utvrđeni status manekena tzv. electro-soul fuzije i važnosti ove debi ploče nije trebao. Rezultat je zato više no dobar.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=aP_-P_BS6KY[/youtube]

“Built On Glass” kao naslovno ime ne valja uzeti doslovno. Premda je Faker nabrijan na jazz fuziju i Cheta Bakera, stvari ipak nisu tako komplicirane i čitava je ploča jedna stabilna struktura u kojoj je fragilan tek njegov vokal. Fuzzy saksofon, drum machine snižen na spore, rastegnute otkucaje, prateći kor i jazzom premazane klavijature, sve su to već viđene dekonstrukcije i dokazano komplementarni elementi koji se harmonički manje-više prirodno nadopunjuju i koji si provjereno pašu. Da stvari učini klasičnim, Faker si je osigurao i gostovanje crnačkog vokala utjelovljenog u figuri prelijepe Kilo Kish koja je na funkičnoj “Melt” ( backvokali jezivo podsjećaju na Jungle) zaokružila lijepu i ne baš sad toliko viđenu priču koliko se teoretski čini na prvu. Većina je s istim kartama odigrala puno lošiju partiju nego Faker, ne zbog aritmičnosti kombiniranih žanrovskih fragmenata koliko radi rupetine koju inače popuni elementarni muzički genij, kod Fakera svakako prisutan i u naizgled sporednom scenariju autoprodukcije ploče (Nick Murphy jest Chet Faker). U tom duhu valja svakako izdvojiti numere poput već opjevanog najavnog singla “Talk Is Cheap” zbog koje će ova recenzija zaraditi zub višu ocjenu, ali i dragulja koji nisu na prvoj crti, poput “Gold” sa startnim gospel ‘clapping’ ritmom, “To Me” ili “1998” u kojoj se dotad prigušene jazz tipke transformiraju u slatke house akorde koji ne odudaraju od stvorenog ‘kanabisoidnog’ ambijenta ploče, praksa koju nam sve češće pokazuju i neki novi, modificirani EDM hitovi.

Na osnovu nekih njegovih što prijašnjih, što recentnijih intervjua dalo bi se i zaključiti da je upravo ‘vutra’ poslužila kao modus operandi u stvaralačkom procesu pa upravo zato, da bi se ploča uistinu čula – valja poći od iste metode kojom se poslužio i njen otac. Sve ostalo bilo bi, naravno, licemjerno i kontra boljitka umjetnosti.

Ocjena: 8/10

(Future Classic, 2014.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X