Dalibor Grubačević – čarobnjak (ne samo) filmske glazbe

‘Ono što me ljuti je nedovoljno zastupljena i filmska i klasična glazba u medijima. Obasuti smo kojekakvim smećem sa svih strana i to je sad kao neki “đir”. Ono što vrijedi nije na cijeni. Interesantnije su gluposti ekscesi i slično.’ – Dalibor Grubačević.

Dalibor Grubačević

Reci nešto o “onim” situacijama i potencijalnim skladanjem za “onaj soundtrack” animirani u Amerike?

Dalibor Grubačević: “Ono” je još u fazi predprodukcije i traženja potencijalnih lovatora. Ništa više o tome ti ne smijem reći. Jasno?

Na HTV-u se trenutno vrti “Hrvatsko podmorsko blago” s tvojim potpisom. Kako izgleda proces rada naručene glazbe uz slike?

Dalibor Grubačević: Svako drugačije. Netko ti da film, netko kaže kao: “Čuj ja bi ono, onako kao… Pa ti malo izmijeni.” Naravno da prilagodim na neki svoj stil. Ali s tim se susreću svi koji pišu za film. Pa eto ti i Williams je nagovorio Lukasa da napravi Star Wars, a ne da koriste Gustava Holsta i “Planete” kao soundtrack. I napravio je svoju verziju Planeta! Mislim, i to dobro!

Što je objavljivati klasiku i klasične scoreove u Hrvata osim promo materijala? Ima li to kupaca i publiku ili je svrha predbilježbi postojanja? Mislim ni pop kategorija nije daleko od predmijevanog odgovora…

Dalibor Grubačević: Danas ti je objavljivati i klasiku i pop i rock i sve praktički vizit karta glazbenika, kompozitora ili izvođača. Nitko tu baš nema neke pare. Neka lova se zaradi na malim pravima preko televizije i radija, a ova mehanička su nikakva. Zato idu i na to da zatru CD kao takav. Meni osobno to nije drago. Ljepše mi je imati fizički dokaz u ruci. Al ja sam možda stari kov.

A onda uz sve to naznake su nekih grdih brujanja i opakog rock and rolla u skoroj budućnosti. Ajde bez otkrivanja o čemu se radi kako bi se “Sgt. Pepper” uklopio u tom sistemu?

Dalibor Grubačević: Lijepo! Naravno da ne bi bio Pepper, ali možda neka HR verzija. Naravno radi se o jednom našem sjajnom punk rock bendu koji ima novi odličan materijal. Kad sam ga prvi put čuo naježio sam se! To je nešto što u Hrvata nitko nije radio, bar ne na ovakav način. Ostavi to meni nešto ću smislit! Ha, ha, ha. A osim toga  i George Martin je klasičar i producirao je Beatlese. Zar misliš da je to za mene neizvedivo?

Koji ti je instrument najdraži, obzirom da si multipraktik? S kojim se najbolje odraziš?

Dalibor Grubačević: Multipraktik, ha, ha, to me podsjeća na one kuhinjske uređaje! Ovako volim gitaru, to mi je nekako prvi instrument. Ali s obzirom da komponiranje “klasične” glazbe zahtijeva klavir, zadnjih godina radim na istome. Nemam najdraži instrument. Onako koji mi treba tog odsviram koliko je u mojoj moći. A dok ne mogu, napišem partituru i sviraju oni koji znaju i mogu, ovo u zadnje vrijeme češće.

Nikad još nisi zapao u zamke “visoke umjetnosti”, ali znam da može bit frustrirajuće baviti se glazbom i davati joj puno, a natrag dobiti jako filtrirano. Kako ti s tim saznanjem posluješ?

Dalibor Grubačević: Nikako. Idu mi “visoko-umjetničari” na živce.

Što ti je dream come true? Nadograditi studio i dobiti godišnje 200.000 kuna za fino i ležerno bavljenje glazbom kad si sam svojim gazdom?

Dalibor Grubačević: Pa “dream come true” je da ležim u debelom ‘ladu negdje i da pare padaju same od sebe! ha, ha, ha…

Vrh najglupljih situacija na domaćoj glazbenoj sceni iz tvog rakursa?

Dalibor Grubačević: Ne mogu se sad sjetiti al’ ima ih. Ono što me ljuti je nedovoljno zastupljena i filmska i klasična glazba u medijima. Obasuti smo kojekakvim smećem sa svih strana i to je sad kao neki “đir”. Ono što vrijedi nije na cijeni. Interesantnije su gluposti ekscesi i slično.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X