Detour: Sve je stvar kontinuiteta i staža

Zagrebačka pop grupa Detour radi punom parom. Uz nedavne uspješne koncerte na Artikuliranju te zagrebačkom Vintage Industrial Baru ova petorka predvođena kantautorom i producentom Nenadom Borgudanom upravo je objavila i spot za pjesmu ‘Daleko’, a u tijeku su i pripreme za novi album koji izlazi na jesen kad će uslijediti i koncert u Tvornici kulture. S nenadom smo krenuli iz sadašnjosti, kopali po prošlosti i ‘vratili se’ u budućnost.

Detour - prizor iz novog spota za pjesmu 'Daleko'

Da krenemo od centra i danas. “Snijeg” je pobrao nagradu na Danima hrvatskog filma kao najbolji video spot. Pjesma i video su nekim stihijskim dugotrajnim radom zauzeli svoja mjesta i na top listama i među publikom i kliktanjem po Tubeu…kakvi su autorski osvrti i feedback? Zadovoljni?

Nenad Borgudan: Prije svega smo zadovoljni samom pjesmom, mislimo da je stvarno dobro ispala. Kao što si spomenuo jako je dobro prošla i kod publike. Uz to je dobila i određena priznanja struke…Stavljena je na listu top 10 singlova regije u 2013. prema Rolling Stoneu, zatim nagradu “Oktavijan” na Danim hrvatskog filma za najbolji glazbeni spot 2013 …Sve su to dobri razlozi za zadovoljstvo u svakom smislu.

“Srce veliko” rekao si nedavno jednom prilikom je stvar najdugovječnijeg boravka na službenim singl top listama RH. Je li tome tako?

Nenad Borgudan: Da. “Srce veliko” je singl koji je nastao u razdoblju Majinog izbivanja iz benda pa sam ga sticajem okolnosti otpjevao ja, ali unatoč tome postao je naša najemitiraija pjesma. Još uvijek je na listi kao druga najdugovječnija (iza Massima) I trenutno je 49. tjedan na IHG-ovoj HR top 40 što je skoro godinu dana.

Detour

Detour nakon rastanka s Yammatom – bila je faza s Majom, pa zamjena pjevačice, danas je povratak s Majom? Kakvo je stanje u bendu i što je konstanta? Pričali smo malo o tim “zbunjivanjima” i vezanjima uz likove i profile benda?

Nenad Borgudan: Bend je u svim tim fazama ostao gotovo isti, a ja sam cijelo to vrijeme u ulozi autora i glazbenog producenta, tako da se suština nije pretjerano mijenjala, ali naravno, kada ode pjevač(ica) izgubiš veliki dio identiteta i to je problem. Maja je imala pauzu od tri godine i u tom period tražio sam način kako nastaviti život Detoura. Eksperimentirao sam sa različitim vokalima, a na kraju i sa svojim. Sve je to prošlo jako dobro i meni dokazalo neke od teorija u koje sam vjerovao, ali je stvorilo i zabunu u identifikaciji i percepciji benda. Danas je Maja opet s nama pa će ljudima vjerujem biti lakše prepoznavati Detour.

Dosad su objavljena dva studijska albuma, fina recepcija i kritike i publike, međutim čini se da fali koncertna konstanta.

Nenad Borgudan: Nedostatak koncertne kostante je direktna posljedica spomenute faze, Majinog odlaska iz benda, perioda tišine i traženja. Album „TV“ nikada nije u potpunosti konzumiran upravo zbog spomenutih okolnosti, pada energije i neodrađene promocije. Danas smo na drugačijem putu, pa se nadamo da će i koncerata biti sve više.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=epb08-GH4sI[/youtube]

Kakav je plan za dalje? Bio si spomenuo da nastavljate dvoglasje i ostaje varijanta Maja i ti, stojite pritom? Albumi dalje su upitni obzirom na vladavinu singlova i free download terene?

Nenad Borgudan: Da…naš izdavač Aquarius Records upravo ovih dana nam je saopćio kako bi voljeli da album izađe na jesen, tako da je ipak album pred nama. Iako će zbog spomenute vladavine singlova biti vrlo specifičan. U trenutku izlaska trebalo bi biti objavljeno šest singlova s albuma. Vezano za vokalni izražaj nismo tako strogo definirani. ”Snijeg” je jedan specifičan vid vokalne suradnje za koji ne znam hoće li se ponoviti na ovome albumu. Ostavimo to inspiraciji s obzirom da još nisu niti napisane sve pjesme, ali uglavnom Maja i ja u raznim vokalnim kombinacijama.

Razočarenja ili zadovoljstva s trenutnim stanjem Detoura na sceni? Gdje jeste, gdje niste?

Nenad Borgudan: Objektivno mislim da možemo biti zadovoljni svojom pozicijom vezano za radijski i tv airplay kao i interesom publike za pjesme. Još treba poraditi na spomenutom prepoznavanju, ali to je, uz preduvjet da se kvalitetno radi, stvar kontinuiteta i staža.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Gsm4fJMkKcQ[/youtube]

Planovi za budućnost Detoura, imaš li neku konkretnu viziju što će, gdje će, kako izgledati Vaša diskografska i koncertna bliskija budućnost?

Nenad Borgudan: Kao što sam spomenuo, za jesen ove godine plairamo izlazak albuma koji će biti najavljen šestim singlom po redu “Plešem sama”, koji spremamo za kraj ljeta. Izlazak albuma bit će naravno popraćen i koncertnim promocijama po selima i gradovima širom regije, a do tada se pojavljujemo tu i tamo. Upravo smo odsvirali dva vrlo uspješna koncerta u Zagrebu, a u pripremi su Split, Rijeka, Koprivnica.

Saznajte više: Detour u Vintage Industrial Baru – putovanje je i dalje uzbudljivo

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X