Umro je ‘kum psihodelika’ Alexander ‘Sasha’ Shulgin

Poznati znanstvenik, biokemičar, medicinski kemičar, farmakolog i psihofarmakolog Alexander Shulgin umro je 2. lipnja. Imao je 88. godina.

Alexander Shulgin (Foto: Wikipedia)

Alexander Shulgin bio je izumitelj psihoaktivnih halucinogenih preparata. Ovaj američki znanstvenik ruskog podrijetla izrađivao je razne opijate od već poznatih farmakoloških preparata kao što su LSD, meskalin i psihocibin. Prvi je biokemičar koji je proizveo MDMA tj. ecstasy – polusintetičku psihoaktivnu drogu iz obitelji feniletilamina. Zbog toga je neformalno tituliran kumom psihodelika.

Rođen je u Berkeleyju u Kaliforniji, upisao biokemiju na Harwarda, da bi 1943. pristupio Američkoj mornarici gdje se zainteresirao za psihofarmakologiju. Naime jedan eksperiment je odlučio o njegovoj budućoj sudbini znanstvenika na polju psihoaktivnih tvari. Na nagovor medicinske sestre popio je sok od naranče za koji mu je rečeno da se u njemu nalazi sredstvo za uspavljivanja nakon čega je zaspao, a kad se probudio saznao je da je bio podvrgnut placebo testu jer u soku nije bilo nikakvog narkotika. Nakon toga je završio biokemiju paralelno s psihijatrijom, radio u nekoliko laboratorija da bi se potom zaposlio u Dow Chemical Companyju gdje prvi otkriva i znanstveno eksperimentira s meskalinom.

“Prvi sam istraživao meskalin krajem 50-ih. 350-400 miligrama. Osjetio sam da je velika stvar u meni”, izjavio je u intervjuu za LA Times 1995. godine. “Shvatio sam da se naš cijeli svemir nalazi unutar naše svijesti i duha. Mi možemo odabrati da ne želimo pronaći put do njega, možemo čak i opovrgavati njegovo postojanje, ali on je upravo u nama i postoje kemijske tvari koje kataliziraju njegove sposobnosti”, izjavio je u intervjuu naslovljenom “Dr. Ecstasy” u New York Timesu.

Ograničen u institucionalnom radu, Shulgin se tijekom 60-ih osamostaljuje i sam u laboratoriju kraj svoje kuće nastavlja s istraživanjima psihoaktivnih tvari. Taj laboratorij bio je poznat i pod imenom “The Farm”, no nije bio u sukobu sa zakonom, već upravo suprotno, držao je predavanja DEA agentima.

1976. Shulgin se upoznao s MDMA-om preko jedne grupe studenata iz medicinske kemije koju je nadgledao na državnom sveučilištu u San Franciscu. MDMA je sintetizirana 1912. od strane Mercka, ali nikad zasebno nije bio istraživan. Shulgin je razvio novu sintetizacijsku metodu.

Inače Shulgin je još  1960. okupio malu grupicu svojih prijatelja s kojima je redovno testirao psihoaktivne preparate iz svoje laboratorije. Razvio je i sistematizirao praćenje efekata i jačine doza različitih droga što je dobilo i naziv Shulgin Rating Scale. Na sebi je testirao na stotine droga, najviše feniletilamine (‘obitelj’ u kojoj su MDMA, meskalin i 2C obitelj) i triptamine (DMT, psilocin, LSD).

Umro je 2. srpnja u krevetu u svom domu okružen obitelji, prijateljima i meditativnom glazbom.

Treba li naglasiti na koliko dobre glazbe je imao izravni utjecaj?

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK - 0.13 € 5.00 HRK - 0.66 € 10.00 HRK - 1.33 € 20.00 HRK - 2.65 € 50.00 HRK - 6.64 € 100.00 HRK - 13.32 € 200.00 HRK - 26.54 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X