Elemental: EU je dobra ideja, fino miriši, al’ je malo bljutava iznutra

Stati u red da dočekaš Elemental da rekuperira snage i odbaci odgovaranje. Par tjedana se povlačimo ‘oćemo li i kada ćemo prozbrljati sve to nešto oko, i unatoč i u vezi njih. Je li sve u redu zaista ili nije i tko koga, zašto, ako i tako to, pričali su Mirela, Luka i Erol.

Elemental (Foto: Maja Bota)

Reče Eminem nakon velikog komercijalnog uspjeha “they say I can`t rap about being broke no more”. Mislite li da Vi još  uvijek imate potrebnu oštricu detektirati i razglasiti nezadovoljstvo zatečenim ili Vas pozicija udaljava od onog “mirisa ulice”?

Shot: Koja pozicija? Zato što malo više sviramo nego prije deset godina? Na žalost ta neka „slava“ koja se dogodila nije promijenila ništa u našim životima. Ja recimo i dalje vozim auto koji sam oteo mami prije 14 godina (nisam ga niti prepisao na sebe). Podstanar sam. Sastavljam od prvog do trideset prvog jednako kao mnogi u ovoj zemlji. I jednako me raspizdi svako poskupljenje benzina, svaka glupa faca na Dnevniku, i jednako zavidim zapadnom standardu. Jedino možda ne mirišem toliko ulicu jer me prošao pubertet pa više ne izlazim svako večer na trg da bi tamo visio s ekipom.

Erol: Jedina razlika je u tome što smo stariji i nemamo više toliko kontakta s mlađom ekipom i demo scenom. U našem društvu ekipa se već profilirala, mali dio se nastavio ozbiljno baviti glazbom, dok su drugi odustali i pronašli neke druge poslove.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=4_D34PFs0nI[/youtube]

Ima li glazba snagu i pokrene li štogod mimo nekih vaših intimnih i samostalnih svemira i prostora djelovanja i zadovoljstava ili se stvar dokida na osobnom zadovoljstvu? Neki su vaši spotovi bili zabranjivani, o nekim se stvarima govorilo kao referentnim komentarima stanja, no dojam je da zapravo sama glazba nema reaktivnu snagu ni poruku kojom bi micala mase ili strukture. Ne samo vaša nego generalno.

Shot: Pa glazbu treba promatrati iz malo šire sociološke perspektive. Možda na prste jedne ruke bi mogli pobrojati slučajeve kada su pjesme mijenjale svijet. A to su bile stvarno iznimne situacije. Ali glazba radi jedan bitan dio smekšavanja cijele sociološke konstelacije stvari, i sudjeluje u promoviranju nekog mentalnog stanja društva. Pa ako imamo glupu glazbu, plitku i beznačajnu, to će biti odraz društva. Glupost glupanima! A to da smo mi u stanju izvoditi glazbu koja će u sebi imati protkane i neke kritike društva, gurati neke ideje manjine i slično, to samo znači da se i društvo mijenja pa to može prihvatiti. Možda bi prije tri, četiri desetljeća bend poput nas završio u zatvoru. Danas to nije tako. Danas možemo kroz glazbu to izraziti. I utoliko je i bitno da postoji ta neka neovisna glazba koja će možda (ili ne?) senzibilizirati društvo. Poanta je da mi nismo toliko globalno bitni. Ali bitno je da postoji puno bendova s idejom. Pa kad se puno sličnih ideja sklopi onda se društvo priprema na promjenu. Ili možda društvo uvjetuje stvaranje takvih „bendova s idejom“. Kokoš ili jaje?

Elemental (Foto: Tomislav Brđanović)

Erol: Mislim da je potpuno krivo stvarati muziku s nekakvim predumišljajem, odmah se osjeti kad se netko pokušava dodvoriti određenim društvenim skupinama ili ciljevima. Iskrenost u izvedbi je nešto što može utjecati na mišljenje nekog konzumenta glazbe, ali to je jako individualno i teško mjerljivo. Mislim da je glazba oduvijek služila više kao soundtrack nekim društvenih promjenama koje su se događale iz sasvim drugih razloga.

Stanje na ‘rvackoj rap sceni. Mimo TBF-a koji drže tron tog organskog hip hopa, Kandžije koji ostaje pred vratima stalnog dokazivanja, Krankšvestera koji pune underground, najave dolaska Fil Tilena, svjedočenja hypeu oko Dječaka, čekanju revivala Tram 11 ili novog Woovog albuma, što se i da li se nešto zanimljivo događa? Možete li prokomentirati spomenute ili skrenuti pažnju na neka druga imena?

Remi: Čekam novi materijal Diyale, Miss Killah i Tine Flow, obožavam Postolar Trippere, čekam nove battleove Adama i ekipe Dregermajster Crewa, pratim DJ Chilla i njegove mikseve…

Obzirom na aktivizam, nemoguće je preskakati prošle izbore i prosviravanja za kratice stranaka. Nisam vidio Elemental na popisu raspoređenih i opredijeljenih. Bare je uspio u dva tjedna opet zgaziti ono nešto malo riječi koje mu ostanu prvo pljujući po SDP-u da bi netom zasvirao za njihov predizborni skup, konvertitna Severina kao lak za nokte zamijeni HDZ za SDP ili slično, MPT je preskup da bi izvlačio mač iz kamena, itd. A gdje ste vi u tom kontekstu ponuda sviranja za političke opcije? Da li se odazivate i ako da, kada da, i za koju lovu?

Shot: Mi ostajemo principijelni da ne sviramo za nikakve stranke. Dapače, čak se i na jako malo građanskih inicijativa uključujemo. Njima sviramo samo ako baš, baš, baš to što promoviraju i privatno svi podržavamo. Ali svirati za stranke je brza lova. I mnogi drugi to rade da podebljaju račun. Možda nama to ne leži da se tako kurvamo za pare. Al ruku na srce, nemojmo zaboraviti da u ovoj zemlji ima i nekih poštenih glazbenika (ne ulazim u kvalitetu njihove muzike) koji fakat iz uvjerenja nastupaju u predizbornim kampanjama. Oni ostanu uvijek vjerni toj političkoj opciji koju zastupaju, i mislim da je to sasvim u redu. I to je neki izraz stava. A kakav god stav bio, treba ga poštovati. Al’ kad je za pare onda treba razmisliti koliko peče tako se nagnuti. Nas bi peklo previše…

Erol: Ako se dogodi da nam se svima u isto vrijeme nevjerojatno svidi neka politička stranka, mi ćemo ju rado podržati. Čekamo… Dalje>>

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X