Elemental: EU je dobra ideja, fino miriši, al’ je malo bljutava iznutra

Stati u red da dočekaš Elemental da rekuperira snage i odbaci odgovaranje. Par tjedana se povlačimo ‘oćemo li i kada ćemo prozbrljati sve to nešto oko, i unatoč i u vezi njih. Je li sve u redu zaista ili nije i tko koga, zašto, ako i tako to, pričali su Mirela, Luka i Erol.

Elemental (Foto: Maja Bota)

Što je “U redu” iz rakursa Elementala? Preslušavajući novi album, verbalno još uvijek pršti od nezadovoljstva zatečenim socijalnim stanjem, a nisam ulovio navodne znake, pa je li stvar ironično ili pomirbeno komentirana?

Remi: Nije ironično, nego smo preslušavajući album shvatili da je poprilično realističan u tekstovima, da nema previše uljepšavanja i cici-mici priča pa smo htjeli zaokružiti cjelinu jednom pozitivnom notom. Zato je ‘u redu’… Tijekom dvije i pol godine koliko smo radili na albumu, katkad intenzivno, katkad manje, događale su nam se raznorazne stvari i situacije i nije uvijek bilo lako. Nekako smo možda i sebi htjeli reći, “u redu je”, jer je sve to što smo proživjeli dio života. Dobro i loše, uspon i pad, kako god da se okrene, sve je to život i sve ćemo preživjeti…  U redu je.

Hrvatska anno domini 2013. Svjedočite joj aktivno kroz glazbu od kraja prošlog stoljeća. Kako se i kamo se mijenjala od startanja bavljenja glazbom i da li se štogod uopće mijenjalo osim rasta imena benda u percepciji domaće i regionalne glazbene javnosti?

Remi: Naravno da se hrvatska glazba mijenjala, ali i sama država, ali mislim da bi za sveobuhvatan odgovor na to bio prikladniji znanstveni rad. Što se tiče našeg benda, mi smo se tijekom godina nakon prvotnog sempliranja odlučili za rad s bendom, što mislim da je nekako bilo i prirodno s obzirom na naše ambicije i nastojanja da se konstantno mijenjamo (koliki to god možda zvuči kao oksimoron). Od lokalnog benda narasli smo u regionalni jer smo u sebe i svoju muziku uložili rad i trud, ništa nam nije palo s neba. Mislim da smo svakako išli težim putem, ali to je dugoročno gledano, kvalitetniji put, a uvijek nastojimo biti dovoljno kvalitetni, prvenstveno za vlastite uši, interno, a onda i za tuđe. Što se tiče naših svjetonazora, oni su se mijenjali jer smo odrastali i od klinaca koji su muziku radili za šačicu rap entuzijasta, narasli smo u bend od sedmero koji žive za ovo svaki dan.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=iQBdryr7wh4[/youtube]

Erol: Ono što se svakako promijenilo je kolaps sustava prodaje glazbe, koji je onemogućio diskografima da financijski podrže mlade nadolazeće bendove. To je značajno utjecalo na kvalitetu izdanja jer se danas ogromna većina bendova mora sama financirati. Cijena snimanja i produkcije albuma, video spotova ili nekog ozbiljnog marketinga mnogima zatvara vrata, pa puno ljudi odustaje od ambicija vezanih uz glazbu, unatoč talentu. Također, radio i televizija imaju sve manje prostora za domaću glazbu, što nije bio slučaj kad smo mi počinjali.

Koje je perspektiva po ulasku u EU? Mislite li da se dešavaju bitni pomaci u smjerovima nekog općesocijalnog ili samo glazbenog prosperiteta malog čovjeka kojem se volite obraćati i poistovjećivati? Ili je tek promjena forme, a sadržaj ostaje isti? Ili još gori? Podosta prijatelja mi iz Slovenije govori kako se na razini svakodnevnice tamo stvari unazade jer standard ne raste razmjerno s cijenama i troškovima života. U prijevodu nova poskupljenja, a nerazmjerna povećanja nacionalnog BP-a.

Shot: Ma nas su već toliko istrenirali da podnosimo kao magare sve pretumbacije, rebalanse, padove i udarce da nam neće teško pasti još novih gutanja govana i spajanja kraja s krajem! EU je dobra ideja, fino miriši, al’ je malo bljutava iznutra. Ruku na srce, mi nikada nismo znali sami sebi biti dobar gospodar, pa ‘ajde neka nas netko izvana malo prekontrolira i drži malo šibu kojom nas zvekne kad se previše razmašemo „u ime obitelji“.

Remi i Shot (Foto: Maja Bota)

Obzirom za predmete interesa koje obrađujete, Elemental se osvrću na okruženje i komentiraju društveno uređenje ili se dotiču intime i situaciju pojedinca. Koje je shema nastanaka pjesama i ukoliko se razlikuje prema staroškolskom načinu rada hip to the hopera. Kakav je omjer u srazu riff & rima pri nastanku Vaših komada?

Shot: Ma tu nikada nema neke točne recepture. Neke pjesme krenu samo od teksta, bez ikakve melodije i tona. Nekima pak tekst i glavna vokalna melodija nastanu zadnji. Ne opterećujemo se s nekim fiksnim formama, pa nemamo niti neku svoju proceduru stvaranja pjesama. Dogodi se dosta puta da iz nekog brljanja i prebiranja na tonskoj probi prije koncerta nastane riff koji se svima svidi pa ga usnimimo na mobitel da se ne zaboravi. Ako nam i drugi puta kada se odsvira zvuči jednako dobro, možda na njega napišemo neke tekstove. A ima i situacija kada Remi donese gotovu melodiju s tekstom, definiranu temu pjesme, pa se po tome sve ostalo napravi – od ugođaja, do riffova i ostalog teksta.

Erol: Ako je ekipa kreativna, najbolje je stvarati pjesme na sve moguće načine, od melodije vokala na koju se radi instrumental, od riffa koji netko donese na probu, ili iz improvizacije na licu mjesta. Nema potrebe za fiksnom shemom. Dalje>>

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK - 0.13 € 5.00 HRK - 0.66 € 10.00 HRK - 1.33 € 20.00 HRK - 2.65 € 50.00 HRK - 6.64 € 100.00 HRK - 13.32 € 200.00 HRK - 26.54 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X