Elemental ‘Ilica’ – Zagreb i Elemental nakon svega što su prošli…

Elementalovci su iznenada, na Bandcampu objavili svoj novi album nazvan ‘Ilica’, a s početkom ovog tjedna su ga ponudili u cijelosti u analognoj tehnici i na Youtubeu.

Elemental ‘Ilica’

Teška su vremena, a među onima kojima je najteže su glazbenici čija egzistencija najviše ovisi o količini odsviranih koncerata, stoga je Elemental pozvao sve svoje fanove da kupe album na Bandcampu. Jednako hrabar potez kao i na prethodnom albumu ”Tijelo”, koji je objavljen u formi dvostrukog CD-a sa 18 pjesama.

Album od sveukupno osam pjesama otvara naslovna ”Ilica”, gdje su Mirela Priselac Remi, Luka Tralić Shot i ostatak ekipe opet ”Goli i bosi”, ljudi koji nemaju što izgubiti pa marširaju ulicama pijani od svega što ih okružuje, ljuti i nabrijani. Iduća, ”U velikom gradu” može se i promatrati kao svojevrsni nastavak već davne ”Tempo Velegrada” iz 2002. godine, a ovakva je pjesma zasigurno potrebna Zagrebu, nakon svega što je prošao ovoga proljeća i još uvijek prolazi. ”Živa glava” je melankolična emotivna stvar s odličnom gitarom i isto takvim grooveom, još jedna priča o međuljudskim odnosima, odlično ispričana.

Nakon toga, slijedi središnji dio albuma, tri koncertna favorita od kojih je jedna već standardni dio Elementalovog repertoara. Sve započinju ”Ptice bez gnijezda”, još jedan soundtrack svima koji su vječna manjina, ”kapetani su svoga broda”, a i pošto su ”bez gnijezda”, ”nisu spremni za dom”.

”Hej Sanjalice”, plesno, kabaretski nastavlja kroz ”pospremljene snove u koferu”, a buđenje donosi ”Nešto glasno”, već spomenuta kao koncertna uspješnica. ”Dvojka” je u istom tonu, svojevrsna erupcija da se nakon ”Nešto glasno” cijela priča naglo ne spusti u lakše vode. Za sam kraj tu je lijepa, sjetna i poetična balada ”Posljednji gosti” koja se doima kao tih i lagan kraj plesnog razuzdanog tuluma. No ipak, za sam kraj bend neočekivano pređe u psihodelični krešendo koji tako daje još jedan snažan dodir cijeloj priči.

Opći dojam je da je pomalo šteta što nema još nekoliko pjesama pa vožnja Elementalovom “Ilicom” završi dosta brzo, ali opet je tu koncept, odlična svirka benda koji i studijski sve više sazrijeva uz punokrvnu odličnu produkciju. Opet je tu puno ljubavi prema glazbi i bendovska kemija.

Upravo zbog toga ”ptice bez gnijezda” i ”sakupljači malih stvari” zaslužuju svaki novčić kojim ćete ih nagraditi za rad na ovom albumu, zaslužili su to.

Ocjena: 8/10

(383records / UO Elemental, 2020.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X