Eurovizija se dogodine neće održati u Ukrajini, potencijalna zamjena je Velika Britanija

Iako je tradicija da zemlja pobjednica postaje domaćinom manifestacije sljedeće godine, to je ubrzo dovedeno u pitanje zbog rata s Rusijom koji je u tijeku.

Kalush Orchestra (Foto: Wikipedia)

Organizatori s ‘dubokim žaljenjem’ odlučuju da Ukrajina nije sposobna organizirati eurovizijsko natjecanje, pa bi Britanija mogla uskočiti.

Europska radiodifuzna unija (EBU) objavila je da se natjecanje za pjesmu Eurovizije 2023. neće održati u Ukrajini nakon što je Kalush Orchestra pobijedio prošlog mjeseca, a Velika Britanija izgleda kao zemlja koja će najvjerojatnije preuzeti čast i odgovornost kao domaćin.

Ukrajinski sastav pobijedio je na ovogodišnjem natjecanju u Torinu sa svojom skladbom “Stefania” no, iako je tradicija da zemlja pobjednica postaje domaćinom manifestacije sljedeće godine, to je ubrzo dovedeno u pitanje zbog rata s Rusijom koji je u tijeku.

U petak je EBU potvrdio da Ukrajina neće biti domaćin događaja 2023. i rekao da je sada u razgovorima s BBC-jem o mogućnosti da se to održi u Velikoj Britaniji. Ako Ujedinjeno Kraljevstvo bude domaćin natjecanja 2023., to će biti rekordni deveti put da se Eurovizija održava tamo.

U priopćenju EBU najavljuje da će “započeti razgovore s BBC-jem” za domaćinstvo 2023., jer je britanski izvođač Sam Ryder završio kao drugoplasirani. “Naša je namjera da se pobjeda Ukrajine odrazi na prijenosima sljedeće godine. To će biti prioritet u našim razgovorima s eventualnim domaćinima’, zaključili su.

U međuvremenu, BBC je izdao priopćenje kao odgovor na tu objavu, jasno stavljajući do znanja da rasprave tek počinju: “Vidjeli smo najavu EBU-a. Jasno je da to nije splet okolnosti koje bi itko poželio. Nakon njihove odluke, naravno, razgovarat ćemo o BBC-u kao potencijalnom domaćinu Eurosonga.”

Britanska je vlada pozdravila mogućnost da Ujedinjeno Kraljevstvo bude domaćin Eurovizije ako Ukrajina ne može. “Bili bismo predani osiguravanju da u tom slučaju natjecanje u velikoj mjeri odražava bogatu ukrajinsku kulturu, naslijeđe i kreativnost, kao i da nadograđujemo stalno partnerstvo između naše dvije zemlje.’

Upitan hoće li Vlada pomoći BBC-u s troškovima, glasnogovornik je rekao da ne treba trčati pred rudo.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X