Porto Morto i Marinada u pulskom Rojcu – ljeto u gradu

Nastavak serije koncerata ‘Ljeto u Dnevnom’ u dvorištu je pulskog Rojca ugostio je proteklog utorka dva benda – zagrebački Porto Morto i riječku Marinadu.

Porto Morto u pulskom Rojcu (Foto: Rojcnet)

Na Hrvatskom sam tlu zadnji put gledao Porto Morto na rođendanu kolektiva JeboTon u dvorištu Medike. Na njihovom terenu, bez naglašenih elemenata performansa i bez obleke, predstavili su se u izdanju u kojem ih dotad još nisam vidio – bio sam dojma kako je puno veći akcent stavljen na samu svirku, a ne na popratne, vizualne komponente koje se inače vežu uz njihove koncerte. Rekao bih kako im tada ništa nije „falilo“, čak naprotiv; kao da su se opustili do kraja i isporučili posljednji urlik prije ulaska u novu eru s novim zvukom i novom estetikom.

Marinada u pulskom Rojcu (Foto: Rojcnet)

Kasnije smo se sudarili na još jednom blitzkrieg nastupu na ovogodišnjoj proslavi rođendana Radija Študent u Rožnoj Dolini u Ljubljani, gdje su dali nagovijestiti kako bi to sve moglo zvučati i izgledati na možebitnom solo koncertu, ali je karakter takvog grupnjaka nezahvalan kad su u pitanju bendovi na razini na kakvoj je sada Porto Morto. Čekao se idući susret benda i kritičara u „Portopop“ eri, a mene je zanimalo kako će produkcijski najjači projekt vesele družine iz Zagreba zvučati uživo. Ovoga puta sudarili smo se na mojem betonu, u dvorištu pulskog Rojca – gdje je njima autentičan pop zasvirao svom svojom punoćom.

Poput kameleona stopili su se s prostorom i dvorište ih je odmah prihvatilo. Nije bilo trenutka u kojem publika nije bila u pokretu – govorimo o podosta standardnoj lepezi, od skakanja do spontanog cupkanja. Pored toga da takav oblik popa naprosto nagovora na neki, kakav god oblik kretnje, svirka je jednako tako bila na dosta zavidnom nivou, kao i obično, a upravo takav spoj – spoj emocija, svirke i opće sinergije benda, publike i prostora – dovede do koncerta koji je dostojan prvih ljetnih nota.

Porto Morto i Marinada u pulskom Rojcu (Foto: Rojcnet)

Kao predgrupa nastupila je riječka Marinada. Kao pripadnici starije škole čiji se zvuk – kao i kod njihovih mlađih suboraca – nalazi u trokutu koji obuhvaća elektroniku, rock prizvuk i pitak pop, ponudili su drugu stranu pop medalje koja je rezultirala u prikladnom soundtracku novog down by the pool filma koji se odvija, pogodili ste, u ljetnim mjesecima.

Zaista, svirka je bila sasvim zadovoljavajuća, usprkos nesnosnoj vrućini. Iako smo na moru, ona je svejedno ubitačna i nekad ti na nju može pomoći zaboraviti samo zvuk. Hmelj, alkohol, limunade i visoki decibeli – ništa manje, ništa više. Ljeto u gradu.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X