Eva Braun u Vintage Industrial Baru – beatlemanijaci iz Bečeja

‘Mi smo Eva Braun i svirat ćemo ljubavne pesme’, tako je otprilike sinoć glasilo prvo obraćanje sa stagea koje je vjerojatno i najtočniji opis ovog benda.

Eva Braun u Vintage Industrialu (Foto: Zoran Stajčić)

Svi smo mi, počevši od Rolling Stonesa, izašli iz kabanice Lennona i McCartneya, zapisao je pokojni Krešo Blažević negdje pred kraj svoje autobiografije “Ostat ću mlad”, a u istinitost te tvrdnje u četvrtak smo se imali prilike uvjeriti u Vintage Industrial Baru. Po prvi puta u skoro četiri desetljeća dugoj karijeri Zagreb je posjetila Eva Braun, bend u čijoj glazbi utjecaji Fab Foura proviruju iz skoro svake melodije, vokalne harmonije i aranžmana (nemojmo zaboraviti ni bas gitaru Gorana Obradovića, istovjetnu onoj sir Paula). Naravno, u vrijeme kada su Goran Vasović i ekipa kretali Beatlesi su već odavno prestali s radom pa se u, primjerice, “Maloj prodavnici užasa”, “Ti si sve” ili “Okreni moj broj” čuje i eho tradicionalizmu sklonijih novovalaca, ali i engleskih sastava prve polovice osamdesetih koji su se najezdi synth-popa pokušali suprostaviti vraćanjem u dane originalne britanske invazije.

Samim time, početkom devedesetih kada su izdali prvijenac „Prisluškivanja“ bili su i vrlo aktualni, samo ne u Srbiji, već puno kilometara dalje, u Londonu ili Manchesteru, gdje su se s istih izvora inspiracije dobrim dijelom napajale i perjanice britpopa. Nisu, nažalost, dobacili ni do Hrvatske, čak ni kada su ratni horori konačno završili pa je i stvarno fantastičan album “Heart Core” otkrila samo mala skupina onih koji nikad nisu prestali pratiti što se događa na glazbenim scenama ex-yu republika. Sukladno tome, njihovu je zagrebačku premijeru pratilo svega nekoliko desetaka ljudi, što je zapravo bio i jedini nedostatak sinoćnjeg koncerta.

Eva Braun u Vintage Industrialu (Foto: Zoran Stajčić)

Petorka iz Bečeja održala je, naime, pravu malu školu gitarističkog popa, pravca koji i vani, a pogotovo kod nas bolno nedostaje. U sat i pol, koliko je otprilike trajao gig, svirali su pjesme iz čitave diskografije, počevši od najranijih poput „Sva tvoja ćutanja“ do recentnijih kao što je „Ti si sve“ koju je Vasović najavio kao jednu od njima najdražih. Upravo ta stvar, nešto manje i (također novija) „Jadransko more“, pokazuju da se Eva ni poslije svih tih godina, kao i pauze u radu, i dalje nije ispucala, već izbacuje materijale kvalitetom usporedive s bilo čime što su snimali u devedesetima. Poveznicu s Hrvatskom napravili su i „Istrom“, ali i „Lavirintom“ koji je prije nekih 15 godina obradio riječki En Face.

Kad već spominjem obrade, u četvrtak su ih izveli tri, podsjetivši nas koliko nam nedostaje Vlada Divljan („Hajde sanjaj me, sanjaj“ te „Ne dozvoli“ koju je napisao za Cacadou Look) i koliko je talentiran bio mladi Jura Stublić („Odvedi me iz ovog grada“), odnosno kakva je šteta što je odavno odustao od bilo čega nalik skladanju.

Eva Braun u Vintage Industrialu (Foto: Zoran Stajčić)

„Strah od letenja“ večeri je dodao i malo reggaea, „Bečej noću“ sasvim bi fino sjela u repertoar Rebel Stara bivšeg im člana Milana Glavaškog, a zanimljiv je bio i početak bisa na kojem je Vasović samo uz pratnju klavira izveo otuđenim ljubavnicima posvećenu „Tako je čudno, zar ne?“. Nije izostao ni ponajveći hit grupe „Sasvim običan dan“ čije je refrene otpjevala publika, no meni je možda i draže bilo što sam uživo konačno čuo „Zmajeve“, još jednu skladbu s ploče „Pop music“, objavljene davne 1995. godine.

“Mi smo Eva Braun i svirat ćemo ljubavne pesme“, tako je otprilike sinoć glasilo prvo obraćanje sa stagea koje je vjerojatno i najtočniji opis ovog benda. Oni ne pokušavaju promijeniti svijet, nego ga samo učiniti jednostavnijim i, barem nakratko, ljepšim. Baš poput ljeta koje se tako često provlači njihovim stihovima.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X