Astralis uz japansku DJ zvijezdu Tsuyoshija Suzukija slavi 25. rođendan u zagrebačkom Bestu

Astralis – 25. rođendan u Bestu

Zagrebački ciklus plesne glazbe navršio je četvrt stoljeća i u petak 31. ožujka, u zagrebačkom Bestu, obilježit će se 25. obljetnica kultne klupske večeri Astralis. Ekipi u sastavu: Dogma 3000, M-Run, DJ Yvann, DJ Go Cut i Damir Ludvig, pridružit će se i japanska DJ zvijezda Tsuyoshi Suzuki.

Astralis je od početaka svog djelovanja okupljao velik broj zaljubljenika u elektronsku glazbu te bio jedan od poligona razvoja fenomena i supkulture ravea u Hrvatskoj koja je svoj vrhunac imala početkom 2000-ih. Rave kao supkultura dala je veliki doprinos zajednici definirajući glazbene stilove, stvarajući modne trendove, ujedinjujući poslijeratne generacije mladih u jedno „plesno pleme“ koje se vodi krilaticom PLUR (peace, love, unity, rave) odnosno – mir, ljubav, jedinstvo, poštovanje. Tisuće i tisuće ljudi su se svakoga petka i subote okupljali na plesnim podijima Hrvatske i uživali u energiji pokreta, zajedništva, nenasilja. Bio je to izraz i svjetskih, ali i lokalnih trendova gdje je energija zajedništva i nenasilja bila kontrapunkt ratu koji je bjesnio ili je bio netom završio. Generacije koje su odrastale u rave pokretu uz house ili techno glazbu sjećaju se tog razdoblja kao možda jednog od zadnjih, velikih supkulturno-glazbenih pokreta koji je ujedinjavao velike mase mladih. Raveri nisu bili apolitični iako njihovo djelovanje nije usmjereno na mijenjanje svijeta već njihov politički izraz leži u odmaku od realnosti. Ono po čemu pamtimo partyje rave kulturu je upravo feel-good atmosfera koja je osvajala čak i slučajne prolaznike na ovim događanjima.

Tsuyoshi Suzuki (Foto: promo)

U tom su se smislu tijekom četvrt stoljeća Astralis partiji održavali u klubovima širom Hrvatske, Slovenije, BIH, ali i na Azurnoj obali. Međutim, u klubu The Best, obarali su se svi rekordi posjećenosti. „Ponosan sam da smo DJ Go Cut i ja, koji smo na čelu Astralisa od prvih dana, uspjeli stvoriti glazbeni program o kakvom smo sanjali kao klinci – objašnjava Damir Ludvig i nastavlja komentirajući glazbenu zvijezdu i gosta nadolazećeg Astralisa, Suzukija: „No, ništa od toga ne bi bilo toliko postojano kao što je Astralis bez podrške publike i prijatelja kao što je Tsuyoshi Suzuki.“

„Tsuyoshi nije samo odlično društvo, već je i glazbeni inovator od kojeg bi uvijek naučili nešto novo. Također, za evente na kojima bi nastupao Suzuki, uvijek bi se tražila karta više.“, ističe Go Cut.

Japanac poznat po nastupima na festivalima Ozora, Boom Festival i Earthdance, još je početkom devedesetih postao jedna od vodećih svjetskih figura u razvoju Goa Trance glazbe. Njegove su izdavačke kuće Matsuri, Matsuri Japan i Matsuri Digital oblikovale globalnu Psy Trance scenu kakvu danas poznajemo i u Hrvatskoj. Suzuki ne skriva uzbuđenje vezano uz dolazak na Astralis. „Dugo nisam bio na Astralisu u Hrvatskoj, a velika mi je čast nastupiti na 25. godišnjici“ – objavio je Tsuyoshi Suzuki na svojem Instagram profilu.“ Tijekom svoje duge i plodonosne karijere Suzuki je svoj utjecaj proširio i na svijet mode, a uz svirke na revijama u Parizu i Tokiju, objavio je i kompilaciju Ecliptic za legendarni brend Issey Miyake.

Jedan od izvođača koji godišnjicu čini posebnom je i nastup tandema Dogma 3000. Nakon proboja prvim albumom u Aziji, Dogma 3000, promovirala je svoj album istoimenog naziva u poznatoj londonskoj dvorani Brixton Academy, što je Dogmi dalo vjetar u leđa za interkontinentalnu karijeru.

M-Run je vođa nove generacije Goa Trance producenata, a svojim je nostalgičnom-psihodeličnim zvukom višestruko dokazao svoju dominaciju na plesnim podijima. Nakon objave album Some Run Just For Fun, M-Run gostuje po svijetu, a najviše u Izraelu gdje je neizostavan na velikim festivalima kao što je Unity. No, Astralis mu uvijek budi lijepa sjećanja!

„Prvi put sam nastupio na Astralisu kad sam imao samo sedamnaest godina i to je nešto što nikad neću zaboraviti. Iako sam imao prilike nastupiti u nekim od najzanimljivijih svjetskih metropola, nastupati na Astralisu je i danas jednako uzbudljivo“, prisjeća se M-Run.

DJ Yvann, koji je tijekom zadnje dekade odradio neke od najupečatljivijih setova upravo u sklopu ciklusa Astralis, imat će čast otvoriti proslavu svojim setom, dok će vođe projekta – Goran Vlajić, poznatiji kao DJ Go Cut i Damir Ludvig, počastiti publiku izborim najvećih klasika ove klupske institucije.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Idi na Vrh
X