Film Noir – predavanja, radionica i tribina

Novi projekt Centra za kulturu Trešnjevka naziva ‘Film Noir – Žudnja, strast, pohlepa, ideologija’ realizirat će se tijekom studenog i prosinca ove godine u Centru za kulturu Trešnjevka.

Film Noir (RDD)

Mračne ulice, fatalne žene, spletke dovedene do paroksizma, gubitak pamćenja i identiteta; požuda, zločin, gradski labirint, prevare, prljave laži – sve te teme koje se neprestano obnavljaju i vraćaju, označavaju žanr poznat pod nazivom ‘film noir’. Film noir veoma je teško definirati kao žanr, iako se on neprestano obnavlja i pojavljuje u različitim varijantama od 1940-tih prošlog stoljeća pa sve do naših dana.

U ovom projektu će se svi zainteresirani upoznati s multidisciplinarnim pristupom film noiru: kako povijesnom pregledu osnovnih momenata i tranzicija samog žanra, tako i predstavljanju raznih teorija koje bujaju u svezi s njime. Osvrnut ćemo se na literarne utjecaje, ‘hard-boiled’ detektive, poslijeratnu depresiju, europske filmske utjecaje kao što je njemački ekspresionizam i sl. Kako se taj žanr, toliko neodređen, neprestano obnavlja, tako čitanje i tumačenje istog neprestano mijenjaju težište pa se uz analize filmskog stila, narativnosti i složenosti priče javljaju feminističke kritike lika femme fatale, postegzistencijalne analize tjeskobe ili, usloženosti ljudskih odnosa, sama ideologija itd. Kroz radionice i tribine ćemo potaknut kreativne uporabe nekih elementa noir žanra (zanimljivo bi moglo biti traženje motiva noir žanra u suvremenoj hrvatskoj zbilji).

Autor i voditelj projekta je dr. sc. Mario Vrbančić. Voditelji/ice pojedinih radionica i tribina te gostujući predavači/ice bit će znanstvenici/e i umjetnici/e kojima je ova tema dio umjetničko-znanstvenog interesa.

Teme predavanja i radionica:

08.11.2011.     Literarni izvori film noira, ‘pulp fiction’, osnovne teme, sadržaji i naracija u romanima koji su utjecali na film noir.

15.11.2011.      Analiza vizualnog stila punog ugođaja, snažnih kontrasta svjetla i sjene, zamračenih prostora i gradova (osjećaj nelagode i tjeskobe.

22.11.2011. Što je ‘famme fatale’? Prikaz ženskosti u noir filmu i njezina uloga u naraciji; feministička interpretacija noir filma.

29.11.2011.     Parodijska i ironijska upotreba filmskog jezika; prijašnji film noir stilovi parodijski prevedeni u postmodernu estetiku (npr. Pulp fiction, Bladerunner ili filmovi braće Coen).

6.12.2011. Koliko su najdublji osjećaji, nedoumice i dileme likova povezane sa širim društvenim kretanjima, tj. u kolikoj mjeri su laži, prevare i složeni odnosi među likovima u svezi sa širom društvenom stvarnošću.

13.12.2011.     Prezentacija radova i diskusija.

Projekt se realizira u Centru za kulturu Trešnjevka, Park Stara Trešnjevka 1 u vremenu od 20.00 – 21.30 sati. Sudjelovanje je besplatno.

Obavijesti i prijave za sudjelovanje na www.cekate.hr.

Zadnje od Događanja

Idi na Vrh
X