Finntroll i Metsatöll u Vintage Industrialu – vuci, trolovi, hajduci

Dva finska i jedan estonski metal sastav fino su razdrmali Vintage Industrial bar u nedjeljnoj večeri koja je označila kraj snažnog vikenda za žestoku glazbu u Zagrebu.

Finntroll u Vintage Industrialu (Foto: Roberto Pavić)

Ako je za vjerovati najavnome tekstu, a ne vidimo valjani razlog zašto bismo u njega sumnjali, prošlo je jedanaest godina otkako je “horda trolova” posljednji put pohodila Zagreb, pa je bio red da Finntroll u nedjeljnu večer stanu u našem Vintage Industrial Baru ispred kojeg su svoj crnia autobus dovezli ravno s beogradskog Dorćol platza gdje su nastupili noć ranije. Ovaj put poveli su sa sobom svoje sunarodnjake i žanrovske kolege Suotana, kao i estonski Metsatöll, hevijanere duboko utopljene u folk koji ove godine slave četvrt stoljeća karijere.

Premda nisam od onih koji religiozno pohode metal fešte u našem gradu, primijetio sam na takvim događanjima određene obrasce koji mi se ponavljaju gotovo na svakome od njih. Prvi je onaj kojim se ne treba pretjerano hvaliti, a to je da stižem na sam kraj nastupa prvog od izvođača, ali to je stoga što ovakvi događaji počinju dosta ranije od uobičajenih kako bi se uspjelo utrpati tri ili četiri koncerta u istu večer, a da program završi u pristojno vrijeme kako bi se osiguralo dovoljno odmora za glazbenike i crew kako bi nastavili često nemilosrdni život na cesti između gradova u kojima nastupaju.

Sinoć je večer otvorila Suotana (naziv im je igra riječima suo, što je finski izraz za močvaru, te Satana, što označuje to što već označuje i na drugim jezicima), ali uhvatio sam premalo njihovog nastupa kako bih stvorio bilo kakvo ozbiljnije mišljenje o bendu. Ni od okupljenih na koncertu nisam uspio naći nikoga tko bi mi pomogao, tek poneko mišljenje da povremeno nalikuju “hopa-cupa” zvuku sunarodnjaka iz Ensiferuma koje smo lani imali priliku ponovno gledati u Boogaloou gdje su nastupili prije Paina.

Metsatoll u Vintage Industrialu (Foto: Roberto Pavić)

To nas dovodi i do drugog obrasca mojih iskustava s metal koncertima, a to je upravo taj da mi se redovno više dopadnu izvođači koji nisu headlineri, već nastupaju netom prije njih. Sinoć su to bili spomenuti Metsatöll kojima je ovo prvo svraćanje u Hrvatsku u 25 godina karijere. Na pozornicu su došli uz zvuke nekakvog hipnotičkog chanta kakav ćemo čuti i uživo pred sam kraj njihovoga nastupa, a frontmensku ulogu u bendu dijele dvojica članova, gitarist i pjevač Markus “Rabapagan” Teeäär, te nevjerojatni multiinstrumentalist Lauri “Varulven” Õunapuu očaravajuće dubokoga glasa.

Ono što prvo upada u oči i uši kod nastupa Metsatölla, čije ime označava tamošnji eufemizam za vuka, upravo su tradicionalni estonski instrumenti čiji zvuk Lauri stapa s načelno heavy zvukom ostatka benda. Prvo je to bio kannel, žičani instrument nalik citru, zatim razne frulice i drombulje, a onda i torupill, estonska varijanta gajdi. Pri izvedbi pjesme “Kurjajuur” izvadio je i nešto nalik talharpama kakve sviraju njihovi sunarodnjaci iz Puuluupa koji su nas lani oduševili na SHIP-u i MENT-u, a ove godine će predstavljati i svoju zemlju na Euroviziji.

Lauri nas je podsjetio na važnost održavanja vlastite kulturne baštine i tradicije istaknuvši da je bitno pjevati na vlastitom jeziku. Poveo nas je na ples u pjesmi “Tõrrede kõhtudes” koja govori o proizvodnji piva (što me opet podsjetilo na Puuluup i njihove pjesme o poljoprivredi), a na kraju su uspjeli organizirati i moshpit u koji se upustilo desetak okupljenih. U publici je viđen i jedan posjetitelj odjeven u krzno medvjeda ili vuka, teško je procijeniti, a njemu sigurno nije bilo pretjerano ugodno u tom kostimu u večeri dana u kojemu su temperature prebacivale trideset stupnjeva. Ali, takvi su metalci, kao publika daju sve od sebe i valja im skinuti kapu na tome.

Finntroll u Vintage Industrialu (Foto: Roberto Pavić)

Za razliku od njih Finntroll ne pjevaju na svom jeziku – finskom, naime – već se najčešće koriste onim svojih susjeda Šveda. Iako, mogao bi to biti bilo koji jezik budući da prolazi filtriran kroz growlersko grlo karizmatičnoga Mathiasa “Vretha” Lillmånsa. Vilenjačke (ili valjda trolovske) uši kakve bend nosi na pozornici moglo se kupiti na golemom merch standu koji je zauzeo cijeli međuprostor između šanka i koncertne hale, pa je bilo simpatično vidjeti i takve šiljaste uši posvuda u publici.

I Finntroll gaji određene elemente svoje narodne glazbe u pretežno death izričaju koju prakticira, premda su oni mnogo manje prisutnih nego kod Estonaca koji su im zagrijali fanove. Trolovi su opravdali headlinerski status znatno podigavši vizualnu atraktivnost koncerta svjetlosnim i dimnim efektma, a i moshpit se formirao spontano i nenajavljeno, pogotovo na bržim pjesmama poput “Slaget vid blodsälv” s drugog albuma “Jaktens tid” iz 2001. godine.

Finntroll u Vintage Industrialu (Foto: Roberto Pavić)

Ipak, moram priznati da je mojim nenaviklim ušima bend zanimljivije zvučao kad su glazbi dali više prostora da diše i mijenjali dinamiku kao na naslovnoj pjesmi svog predzadnjeg albuma “Blodsvept”, kao i na najnovijem materijalu s aktualne ploče “Vredesvävd” koji je očekivano činio najveći dio koncerta. U takvim trenucima finski su trolovi i zvučno i vizualno djelovali kao ozbiljna banda s kojom se ne treba zajebavati.

Iza nas je vikend koji je donio cijeli niz događanja za ljubitelje žestokih zvukova, od hard rocka i punka do raznih verzija metala, a čini se da ćemo i dobar dio ostatka godine provesti hedbengajući po zagrebačkim klubovima. Čak i u takvoj godini koncert Finntrolla mogao bi se izdvojiti kao jedan od onih za pamćenja, a ja u svoju knjižicu svakako upisujem i Metsatöll kao jednu prekasno otkrivenu atrakciju.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X