Franjićeva turneja ‘Po balkanskim sokakima 3’

Zdenko Franjić ovog ljeta organizira turneju alternativnih sastava i glazbenika. Po balkanskim sokakima će posjetiti i zagrebački Spunk, gdje je upad 10. kolovoza prigodno besplatan.

Po balkanskim sokakima 3

AL PERRY (Tucson, Arizona /SAD)
Counrty / Rock / Surf / Country punk
On je stara škola glazbenog propovjednika: bezvremeni glas, ozbiljan stav, no s vremena na vrijeme iskrra pobjegne iz tih svijetloplavih očiju. Lakonski, ironičan, posvećen očuvanju onoga što je nekad bilo znano kao country&western, All Perry je jedan od predstavnika najbolje žive svirke u Tucsonu. Većina lokalnih glazbenika pripada toj „Crkvi All Perryja“, a ima i sljedbenike u Europi i Australiji. Mogli bise uznemiriti Al Perryja ako ga nazovete legendom, jer on je još daleko od umirovljenj. Štovani gitarist i kantautor bio je utemeljitelj i čvrsta točka tucsonske roots-rock i alt-country scene desetljećima, prepoznat i okarakteriziran kao jedan od prvih glazbenika koji su uspješno izvodili „punked-out conutry“, čime je stekao obožavatelje diljem svijeta.

NACHTZUG (Malmo,Švedska/Sarajevo,BiH/ Rim,Italija)
Noćni su vlakovi još devedesetih godina troje od četvero članova Nachtzuga iz rodne im BiH odveli na sjeverne i južne europske koordinate, da bi se nakon dvadesetak godina prikupljanja glazbenih iskustava u različitim muzičkim projektima okupili u ovom konceptualnom projektu koji je upravo u fazi objavljivanja prvog albuma. Iz Malmoa stižu Nataša (klavijature, vokal) i Dado (bubnjevi), na bas gitari im se iz Italije pridružuje Boris,  a za gitarske akorde zadužen je Armin (BiH).  Četvorka koja se prepoznala u sličnim glazbenim ukusima stvara glazbu koja obiluje  eksperimentalnom kombinacijom različitih muzičkih stilova, od ambijent-psihodelije, elektronike pa do tvrdog melodičnog rocka: Nachtzug pruža mračan ali snažan koncertni doživljaj.

DJEČAK IZ VODE (Brčko, BiH)
Dječak iz Vode, nevjerojatan momak iz Brčkog, pravim imenom Edin Džambić obasipa nas minimalističkim, kratkim, britkim, jednostavnim ali precizno dorađenim rock pjesmama, remek-djelcima koja obuhvaćaju segmente iz širokog glazbenog spektra od garažnog punka, new-wavea, post-punka, garažnog rocka, rockabillyija, hard-rocka, klasičnog rocka, bluesa do kantautorskih shema za solo gitaru i vokal. U tekstovima svojih rock crtica Dječak iz Vode s lakoćom savladava razne tematske zadatke, od politike, morala, religije, stavova, emocija i zabave, upakiravajući ih u humor, grotesku, satiru, ali i zagonetne sofisticirane stihove kojima izaziva naše moždane vijuge. A kad se zasiti riječi, onda se baci na instrumentale, često vrlo eksperimentalnog karaktera.

BABILONCI (Zagreb, Hrvatska)
Babilonci su bend/projekt dobrog duha undergrounda Zdenka Franjića, čiji prvi postav čine Pity i karizmatični vokal Aleksandar Stojković St iz Goribora, Hrvoje Stančina – Hrc, koji vodi glavnu produkcijsku riječ u bendu te Robert Bušić – Buš, inače frontman prve postave Kojota. Glazbenu osnovu benda čini osovina Zagreb – Bor, a tijekom godina, kao u pravoj kuli babilonskoj, kroz bend je u raznim suradnjama prodefilirala gomilica ljudi, i svatko je dao svoj obol. Fluktuirajući postav benda i danas garantira da nikad ne znate tko će točno nastupiti na nekom događanju, no ako ostali nisu prisutni tijelom, onda su zvukom i duhom.  U zadnje vrijeme bend najčešće nastupa kao duo – Zdenko Franjić i Lju, uz pomoć matrica iz Hrcovog laboratorija zvuka, te ponekad Buševe ritam sekcije. Babilonci su skloni podupiranju slobodne ljubavi spram autorskih prava i hibridnim kombinacijama tuđeg zvuka i vlastitih intervencija, u recitativno-pjevanoj izvedbi publici nude koloplet pjesama iz raznih razdoblja djelovanja benda, zapakiranih u stilske varijacije od tmurnih eksperimentala, elektronike, melankoličnih dubova sve do funkyja i trance hibrida, uz ponešto bluesa i bugi vugija. Stihove koje malo viču malo pjevaju, a malo i dekonstruiraju, osim Zdene potpisuju i Klit, Kečer, St i drugi.

LOU PROFA (Popovača, Hvatska)
Profa u finom kompaktnom izdanju, koje pomalo miriše na americanu. Nježan, sentimentalan i rafiniran kantautor i pjevač s veličanstvenim blues/country-noir vokalom. Materijal koji doduše nije rockerski nabijen, ali je zato kompaktne minimalističke građe s finim i laganim country, blues i reggae kompozicijama nadohvat ruke americani.  U emotivnoj poeziji u prvoj ulozi je žena, očigledno velika Profina ljubav, a kroz retke se može iščitati i ‘tiha patnja’. On iskreno boluje od slomljenog romantičnog srca, mnogo mašta, ponekad iz intime, a ponekad iz udaljene perspektive. Drugi dio kojeg uglavnom čine humoreske i poneka perverzija je pun vedrine i zdrave satire, pa tako Profa nalazi na sasvim obične, ali zgodne pošalice. Poput kratkih crtica ‘tu pjesmu sam završio dok sam na Česmi ribe lovio’ (“Kraj pjesme”), ‘nikad ne plači na mom kućnom pragu jer će vrata upit vlagu i sve otići k vragu’ (“Web-site on the moon”)… Njegovi aforizmi prikazuju ga kao čovjeka kome se praktički živo fućka za cijeli svijet; neopterećen je problemima i živi svoj život bez strahovanja od deložacije ili utjerivača dugova.

KODAGAIN (Knjaževac, Srbija)
Recenzija albuma “Speed Up”
Definitivno, avangarda! Hardcore/trash/experimental-pop. Ako griješim, možete me smatrati najvećim bedakom…  Čombe i ekipa zaokružuju bogati kreativni opus 2007. godine u kojoj su dosegli status najugodnijeg underground iznenađenja. Ponavljati sve hvalospjeve o zlatnom vokalu Čombeta više ne treba jer je izgleda i njemu samome dozlogrdilo tapšanje po ramenu, pa se Kodagain vrlo hrabro poigrala parodirajući same sebe stavljajući značaj svojeg rada u prvi plan kao osebujne umjetnike. “Speed Up” je stoga neočekivani album gdje se iz sfera Bryan Ferrya i finog pop-rocka pretvaraju u svojevrsnu varijantu legendarnih The Residents u pop varijanti bliskoj albumu “The King And Eye”.

Recenzija albuma “Vranje”
Čombe je na ovom albumu napravio izuzetan splet vrlo kratkih inteligentnih narodnih i tradicionalnih pjesama adaptiranih u izuzetnim varijantama koje se bez ikakvih problema mogu izvoditi na najvećim pozornicama world-musica. To je to – jednostavan, britak i neprikosnoveno napretenciozan Čombe u solo varijanti. Mogao bih sad napričati cijele kobasice od teksta, ali nikakva vajda od toga. Ako do sada niste ukapirali veličinu Čombeta, sumnjam da će te i nakon ovog albuma koji je prekrasan, blago lucidan i ironičan, ovaj puta u etno pop-hardcore verziji. Legenda.   / Vladimir Horvat Horvi (Terapija)

Organizator događaja:

Zdenko Franjić, često nazivan i dobrim duhom undergrounda, poznat je kao prvi nezavisni izdavač s ovih prostora, čija je izdavačka kuća Slušaj najglasnije / Listen Lodest zaslužna za objavljivanje albuma Majki, Overflowa, Bambi Molestersa, Satana Panonskog, Goribora, Damira Avdića i mnogih drugih bendova koji su u međuvremenu ostvarili status priznatih glazbenika i oživjeli domaću scenu. Uz to, pokretač je nezavisne naklade knjiga “Bratstvo Duša” u kojoj se nalaze knjige pjesama Satana Panonskog, Aleksandra Stojkovića, kao i roman Pitija iz Goribora, Damira Avdića, Loua Profe te idejni začetnik kompilacije “Bombardiranje New Yorka”, koja je od svog prvog izdanja s kraja osamdesetih, pa sve do danas doživjela čak 14 izdanja te pružila značajan proboj brojnim domaćim bendovima na svjetsku scenu. S vremenom je porastao i interes francuskih, američkih, njemačkih i britanskih radiopostaja za bendovima s njegove etikete, među kojima Franjić posebno izdvaja suradnju s radiopostajom KZSU Music iz Stanforda, koja najčešće emitira pjesme njegovih bendova i s kojom je u stalnom kontaktu.

Također, na ovoj su etiketi izdani i albumi brojnih stranih izvođača iz Chicaga, Seattlea, Tucsona, Londona, Istanbula, Buenos Airesa, Jeruzalema, Novosibirska, New Yorka među kojima i “My Machine” – prvi album kalifornijske garage punk grupe The Humpers iz 1990., koji su svoja posljednja tri albuma objavili za prestižnu etiketu Epitaph. Zbog njegovih nevjerojatnih zasluga u domaćoj diskografskoj industriji, O Zdenku Franjiću je već 2005. snimljen i dokumentarni film pod nazivom “Oči u magli”, koji osim razvoja Franjićeve karijere, prikazuje i rijetke arhivske snimke s koncerata Majki i Satana Panonskog.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Događanja

Idi na Vrh
X