Frenkie, Kontra i Indigo ’20/20′ – spoj balkanskog mraka i blještavila Los Angelesa

Obzirom na sve aktualne probleme koji su nas zatekli ove godine, zasigurno će spomen 2020. kod svih gotovo izazivati negativne konotacije i gorčinu. No ipak ima i jedan album, objavljen na samom kraju prošle godine naslovljen ’20/20′ koji ne bi trebao, barem kod slušatelja izazivati negativu, nego naprotiv želju za izlaskom u klubove, naravno čim to bude omogućeno.

Frenkie, Kontra & Indigo ’20/20′

Bosanskohercegovački trio Frenkie, Kontra i Indigo su u izdanju Universal Musica na samo kraju prošle godine izbacili svoj treći zajednički album jednostavno nazvan “20/20”.

U godini u kojoj Fmjam, BiH i regionalna institucija hip-hopa slavi svojih 20 godina postojanja ova ekipa izdala je najžešći album svoje zajedničke suradnje. Nakon što je “Putanja” snimljena u Berlinu, a “Egzil” u Tokiju, došlo je vrijeme za novu atraktivnu lokaciju za snimanje a odabran je Redbull studio u Los Angelesu, te album zbog toga odiše i onim prepoznatljivim West Coast rap soundom, radi kojeg neizbježno pomislite na 2Paca, Ice Cubea ili Dr.Drea.

Tekstualno, album je u potpunosti u represent maniru, pun reperskih tekstova gdje Frenkie i Kontra demonstriraju svoju vještinu rimovanja, dok Indigo na glazbenom i produkcijskom polju opet briljira. Tako su “Niđeoko”, “Moshpit” ili “Zašto” prave klupske bombe, dok “Nikad prosjek” i “Pritisak” govore o vjeri u sebe, samopouzdanju i povjerenju u prave ljude.

Hitoidni potencijal svakako imaju i “Domina”, “Koga briga” i “Naša noć”, pjesme za koje su već i objavljeni video spotovi snimljeni u Los Angelesu. Naslovni broj “20/20” u svojoj završnici donosi instrumentalnu reminiscenciju na NWA i klasik “Straight Outta Compton” što daje još jedan svojevrsni dodir podneblja gdje je sam album snimljen.

Premda je kod nas hip-hop scena bogatija nego ikad, glazbeno ju generalno možemo podijeliti na dva tabora. Stara imena koja bez ikakve želje za istraživanjem nečeg novog stoje u mjestu tvrdoglavo ponavljajući mantre o boljim prošlim vremenima i ona nova koja nekritički i beskrvno slijede sve trendove odlazeći u bezličnost.

Ovaj trio s naglaskom na Indigovu produkciju jedan je od svijetlih primjera koji pokazuje kako se tvrd, žestok i energičan hip hop može raditi na itekako suvremen način, s teškim i žestokim, ali modernim zvukom. Na ovom su albumu kao i mnogo puta prije dokazali kako tvrda sirova repčuga može biti klupski banger kojem nisu potrebni loši refreni, često izmasakrirani pretjeranom količinom auto-tunea.

Frenkie, Kontra i Indigo, ovim su albumom zaključili trilogiju ali i postavili ljestvicu prilično visoko.
Možda će zbog reperskih tekstova ovaj album široj publici biti neshvatljiv, no s druge strane ovo je iskusna ekipa s puno „utakmica u nogama“ koja sigurno jako dobro zna što radi. Na kraju krajeva, ovaj hardcore rap izričaj je u samim temeljima i Frenkievog i Kontrinog stila – “20/20” je još jedan odličan album i odličan spoj balkanskog mraka i blještavila Los Angelesa.

Ocjena: 7/10

(Universal Music, 2019.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X