Frenkie, Kontra i Indigo ’20/20′ – spoj balkanskog mraka i blještavila Los Angelesa

Obzirom na sve aktualne probleme koji su nas zatekli ove godine, zasigurno će spomen 2020. kod svih gotovo izazivati negativne konotacije i gorčinu. No ipak ima i jedan album, objavljen na samom kraju prošle godine naslovljen ’20/20′ koji ne bi trebao, barem kod slušatelja izazivati negativu, nego naprotiv želju za izlaskom u klubove, naravno čim to bude omogućeno.

Frenkie, Kontra & Indigo ’20/20′

Bosanskohercegovački trio Frenkie, Kontra i Indigo su u izdanju Universal Musica na samo kraju prošle godine izbacili svoj treći zajednički album jednostavno nazvan “20/20”.

U godini u kojoj Fmjam, BiH i regionalna institucija hip-hopa slavi svojih 20 godina postojanja ova ekipa izdala je najžešći album svoje zajedničke suradnje. Nakon što je “Putanja” snimljena u Berlinu, a “Egzil” u Tokiju, došlo je vrijeme za novu atraktivnu lokaciju za snimanje a odabran je Redbull studio u Los Angelesu, te album zbog toga odiše i onim prepoznatljivim West Coast rap soundom, radi kojeg neizbježno pomislite na 2Paca, Ice Cubea ili Dr.Drea.

Tekstualno, album je u potpunosti u represent maniru, pun reperskih tekstova gdje Frenkie i Kontra demonstriraju svoju vještinu rimovanja, dok Indigo na glazbenom i produkcijskom polju opet briljira. Tako su “Niđeoko”, “Moshpit” ili “Zašto” prave klupske bombe, dok “Nikad prosjek” i “Pritisak” govore o vjeri u sebe, samopouzdanju i povjerenju u prave ljude.

Hitoidni potencijal svakako imaju i “Domina”, “Koga briga” i “Naša noć”, pjesme za koje su već i objavljeni video spotovi snimljeni u Los Angelesu. Naslovni broj “20/20” u svojoj završnici donosi instrumentalnu reminiscenciju na NWA i klasik “Straight Outta Compton” što daje još jedan svojevrsni dodir podneblja gdje je sam album snimljen.

Premda je kod nas hip-hop scena bogatija nego ikad, glazbeno ju generalno možemo podijeliti na dva tabora. Stara imena koja bez ikakve želje za istraživanjem nečeg novog stoje u mjestu tvrdoglavo ponavljajući mantre o boljim prošlim vremenima i ona nova koja nekritički i beskrvno slijede sve trendove odlazeći u bezličnost.

Ovaj trio s naglaskom na Indigovu produkciju jedan je od svijetlih primjera koji pokazuje kako se tvrd, žestok i energičan hip hop može raditi na itekako suvremen način, s teškim i žestokim, ali modernim zvukom. Na ovom su albumu kao i mnogo puta prije dokazali kako tvrda sirova repčuga može biti klupski banger kojem nisu potrebni loši refreni, često izmasakrirani pretjeranom količinom auto-tunea.

Frenkie, Kontra i Indigo, ovim su albumom zaključili trilogiju ali i postavili ljestvicu prilično visoko.
Možda će zbog reperskih tekstova ovaj album široj publici biti neshvatljiv, no s druge strane ovo je iskusna ekipa s puno „utakmica u nogama“ koja sigurno jako dobro zna što radi. Na kraju krajeva, ovaj hardcore rap izričaj je u samim temeljima i Frenkievog i Kontrinog stila – “20/20” je još jedan odličan album i odličan spoj balkanskog mraka i blještavila Los Angelesa.

Ocjena: 7/10

(Universal Music, 2019.)

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X