Fushitsusha ‘Mabushii itazura na inori’ – jedno opće čulo antimuzealne dimenzije

Jedan od najstarijih novovalnih bendova koji u kontinuitetu manje više neprekinuto djeluje od 1978. godine svakako je i japanski bend Fushitsusha, gitarskog maga Keijija Hainoa, imenovan prema naslovu knjige ‘Čovjek bez svojstava’ Roberta Musila.

Fushitsusha 'Mabushii itazura na inori'

Bilo da se radi o istraživački orijentiranim projektima, osim gitarom i markantnim vokalom, Haino je kompletni rocker s pečatom avangarde koji će zasjesti i za bubnjeve ili orgulje, ali i zagrijati kurblu hurdy-gurdyja. Ili će pak oživjeti scensku magiju izvlačeći jauke potezima gudala s pronađenih objekata. Iako se za njega najmanje može reći da je noiser non plus ultra, iako mu ništa bučno nije strano, na eksperimentalnoj sceni uživa status mjerljiv kategorijama u kojima se kreću mastermind Otomo Yoshihide, punkerska kopilad kolektiva Boredoms, kao i psihogenijski ritual Acid Mothers Temple.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=MvgTOV_xbfk[/youtube]

Zahvaljujući jednom vrlom talijanskom promotoru, njegov one-note blues rad „Evolving Blush or Driving the Original Sin“ s Peterom Brotzmannom, izričito nikad nije zalutao u naše krajeve. I pitanje je bi li nam to iskustvo popravilo poslovično teturavi tlak na bilo koji način. Mogućnost dodira s umjetnikom čija je otuđena klupska publika sklona koketirati s art-predznakom, praktički je nemoguća jer prema svjedočenju njegovih najbližih suradnika, bez svojih crnih naočala nikad nije ni viđen. Legije koje obuhvaća paleta njegovog izraza su i darkeri i punkeri i noiseri, ali i kazalištarci i stripaši i filmaši, plus veterani narkoleptičnih vizija. Čovjek koji pomalo pomaknutom ikonografijom plijeni pažnju gdje god da se nalazi, suradnik je prvog reda tako kompleksnih ličnosti i divergentnih umjetnika poput ritam-sekcije Greg Cohen & Joey Baron ili ansambla Zeitkratzer, odnosno velikana improvizirane glazbe poput Barra Phillipsa ili Lorena Mazzacane Connorsa.

Fushitsusha

Žica rastegnuta na vrat između Fushitsushe i domaćih gitarista imala je svoj dalekovod u radu amsterdamske punk-noise grupe The Blisters u kojoj je djelovao Ivica ‘Razorblade Jr’ Košavić; na debut-albumu grupe, „Pancake Heaven Radio Hell“, gitarist Danny O’ Really popalio je Hainou jedan riff. Kroz kolektiv Fushitsushe prošlo je u posljednjih 30 godina više glazbenika, od basista Juna Hamana, Yasushija Ozawe, Torija Kudoa i Mitsuru Nasune, do bubnjara Takashime, Akuija, Hiroyukija Usuija, Seijira Murayame, Juna Kosugija i Ikura Takahashija.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=sB_WXjZUZ6I[/youtube]

Na posljednjem od dvaju albuma koje objavljuju prošle godine, „Mabushii itazura na inori“ (u prijevodu „Blistava, nestašna molitva”) zajedno sa svojim pratećim muzičarima, Takahashi Ikuroom i basistom Nasani Mitsurom, ukrotili su svoj trip u otajstvo zaliveno kacama ubetonjenog cabareta koji se u valovima poput iverja zabija sve dok se ne rastope sva čula. Posebna kvaliteta snimke je njezina antimuzealna dimenzija – zvuk relikta osamdesetih, možda čak i sedamdesetih, kao i glas adolescentskog proroka koji uči razvijati svoja čula.

Ocjena: 8/10

(Heartfast, 2012.)

Vid Jeraj nedjeljom od 22:00 do 24:00 sati uređuje i vodi emisiju ‘Slušna obmana’ na Radiju 808.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X