Goribor u ‘Ružioni’ – nimalo nevažan potez HTV-a

HTV je napravio stanoviti iskorak ‘velikodušnim’ pripuštanjem srpskog benda u hrvatski televizijski eter.

Aleksandar Stojković, Goribor (Foto: Nino Šolić)

Iako sam već pisala afirmativno o emisiji “Ružiona”, jučerašnje me je izdanje baš ugodno iznenadilo. Domaćin ovotjednoga izdanja bio je Goribor, jedan od najzanimljivijih i svakako najosebujnijih bendova koji su se pojavili u zadnje vrijeme na domaćoj glazbenoj sceni. A domaća je glazbena scena sve ono što se producira na području onoga što se danas tako iritantno forsira nazivati regijom, a što Rambo Amadeus ironično zove ‘na ovim prostorima’, a što je zapravo kulturno-jezični prostor bivše Jugoslavije.

To su, nakon svih tenzija izazvanih ratovima ‘na ovim prostorima’, u nas prvi shvatili na radiju 101, puno prije spektakularnog samoubojstva ove kultne radio stanice, pa su u emisiji Cener godinama puštali sve zanimljive glazbene pojave ne ograničavajući glazbu na okvire zadane državnim granicama i odbijajući se baviti brojanjem krvnih zrnaca umjetnika. Njihov su primjer, doduše mnogo kasnije, preuzele i mnoge druge državne radiostanice, dok su se pak državne televizije po tom pitanju držale rezervirano, pripuštajući povremeno poneki, uglavnom ironično ili zabrinuto  intoniran prilog o nekoj nepoćudnoj društvenoj pojavi, poput turbofolka koji nekontrolirano buja preko granica prijeteći razoriti naše društvene vrijednosti.

Stoga me je ugodno iznenadilo što su HTV-ovi urednici dopustili da “Ružiona” predstavi Goribor, koji nije samo rokenrol bend iz srpskog provincijskog gradića, već bend društveni kritičar koji propituje sve one univerzalne pojave s kojima se svi mi u ovoj tužnoj “regiji” gotovo svakodnevno  bakćemo. Vjerojatno je tome presudila činjenica što je Goribor svoju afirmaciju dobio zahvaljujući upravo hrvatskim izdavačima i kritičarima koji su prepoznali njegove kvalitete, kao i to što žive i rade na relaciji Zagreb – Pula, no to i nije toliko važno. Ono što je važno jest da je HTV napravio stanoviti iskorak “velikodušnim” pripuštanjem srpskog benda u hrvatski televizijski eter. Zvuči pomalo bedasto, ali doista nije nevažno, pogotovo ako imamo na umu onaj sramni pokušaj čišćenja javne televizije od tzv. “nehrvatskih elemenata” koji je početkom ’90-ih sproveo tadašnji glavni urednik javnoga servisa, a koji je bio samo početak politike zatvaranja kulturnog prostora u puke državne okvire.

Uredničko-novinarski tim osvježavajuće zabavno-informativne “Ružione” s velikom pažnjom odabire lokacije za predstavljanje svakog pojedinog benda, smještajući ih u mizanscen koji najviše odgovara njihovoj provenijenciji, pa je tako emisija o Kawasaki 3P-u snimljena u Jabuci, ona o Bambi Molestersima u prekrasnoj rockabilly garaži uređenoj u maniri Lynchevog filmskog seta, dok su za Goribor odabrali devastirani Studentski centar, odnosno prostor ispred nekad predivnog Francuskog paviljona koji danas, navodno rastavljen zbog obnove, prekriven skelama i bijelim platnom, zloguko personificira rasap svega kulturnog što je u glavnom gradu (i ne samo u njemu) postojalo, a što se zbog profita pojedinaca devastiralo ili je pušteno da propadne i padne u zaborav. Baš takav mizanscen savršeno  nenametljivo opisuje i izričaj samog benda, njihovu oporu, depresivnu poeziju umotanu u prljavi rokenrol, onakav koji se mora slušati pažljivo i koji može izazvati nelagodu, ali nikako ne i ravnodušnost kod slušatelja.

“Ružiona” je u samo dva mjeseca postojanja napravila velik posao i profilirala se kao važna pop-kulturna emisija koja istovremeno i zabavlja i informira, propituje i subverzivno djeluje, što je za jednu tromu i uglavnom izrazito dosadnu javnu televiziju nezanemariv korak naprijed. Baš, baš odlična emisija. Želim joj još mnogo sezona i neki normalniji termin. Iako, kad bolje razmislim, ovaj ponoćni baš je nekako rokerski.

Prijašnje Peglanje ekrana: Apeli, apeli…

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Koluma - Peglanje ekrana

Apeli, apeli…

Danas je, pak, na internetu izašao i trominutni video-apel u kojemu 57
Idi na Vrh
X