Gost Filozofskog teatra Paul Mason o 5 knjiga za razumijevanje ljevice

Paul Mason, vodeći britanski teoretičar postkapitalizma, višestruko nagrađivani urednik britanskog Channel 4 News, za Guardian piše o pet knjiga koje bi trebao pročitati svatko tko namjerava razumjeti današnju ideju i progres ljevice u Europi.  

Paul Mason (izvor: Wikipedia)

Prva na popisu je knjiga Williama Daviesa “The Limits of Neoliberalism” u kojoj Davies sažima širi plan i program kojim Corbynova ljevica namjerava zamijeniti postojeći politički sustav u Britaniji. U njoj Davies identificira prisilno nametanje konkurencije od strane centralizirane države kao temeljni problem i pritom predstavlja najjezgorvitiju definiciju neoliberalizma – “razočaranje u politiku od strane ekonomije”.

Nadalje, Mason spominje i manifest francuskog anarhističkog Nevidljivog odbora “The Coming Insurrection”. Kao ključnu poruku manifesta ističe “da je vrijeme proletarijata završilo i da je umreženi čovjek stvarni agent promjena”, ideja koja se uostalom snažno odrazila na studente koji su okupirali engleska sveučilišta 2010. godine.

Jedan od razloga velikog povratka britanske ljevice je i taj, ističe Mason, što nikada do kraja nije prihvatila tekovine postmodernizma. Umjesto toga je, kroz autore poput Marka Fishera i Terrya Eagletona održala predanost filozofskom materijalizmu: ideju da svijet postoji izvan naših osjetila; da se može promijeniti; i da ljudska bića imaju agendu. Zaslugu za oživljavanje i modernizaciju tog stajališta Mason pripisuje knjizi “Debt: the First 5000 Years” Davida Graebera.

Mason se spominje i Pabla Iglesiasa, lidera španjolskog Podemosa, odnosno njegove knjige “Politics In A Time Of Crisis” koja prezentira konačni zaokret od aktivističke uloge prema elektoralnoj politici.

Konačno, konvergencija različitih društvenih pokreta s dominantnom muškom strukturom socijalista u Britaniji ne bi bila moguća bez rada Kimberlé Crenshaw, pionirkom teorije križanja, piše Mason i navodi “Teorija križanja postala je okvir za razumijevanje višestrukih, preklapajućih tlačenja s kojima se suočavamo i njihovom povezanosti s kolonijalizmom i ekonomskom eksploatacijom”.

Podsjetimo, Paul Mason novi je gost Srećka Horvata u programu Filozofskog teatra koji gostuje u zagrebačkom HNK 4. ožujka.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X