Grupa Ti: Za nas su muzičari najbolji ljudi

Beogradski dvojac makedonski korijena grupa Ti u petak će u Tvornici kulture predstaviti svoj drugi dugosvirajući uradak ‘Život u dvoje’, a Ravno do dna je kakav je život u dvoje njenih glavnih aktera, Ilije Dunija i Trajčeta Nikolovskog.

Grupu Ti čine Ilija Duni i Trajče Nikolovski
Grupu Ti čine Ilija Duni i Trajče Nikolovski

Po glazbenoj deklinaciji stvar s grupom Ti mijenja poredak i ne kreće se od “ja, ti, on…” nego “Ti, ja, on…”. Dajte nam molim vas kratki osvrt na start up grupe i kako su dvojica simpatičnih bradonja iz svoje kuhinje izašli na velika vrata indie scene?

Ilija Duni: Naš susret se odigrao u zgradi BIGZ-a u Beogradu, nakon koncerta grupe Repetitor. Desio se spontani jam session, Trajče je prašio bubnjeve, ja gitaru, prosto je sve kliknulo. Te večeri se nismo upoznali, pošto smo se izgubili u gužvi, ali smo se par dana kasnije sreli preko zajedničkog prijatelja. Ono što se desilo na sceni potvrdilo se i u privatnom odnosu, lepo smo se slagali od početka, što traje i danas.

Je li za lo fi grupe Ti i uspjeh odgovoran YouTube osim kvalitete i različitosti zvuka?

Ilija Duni: YouTube kanal nam je dosta pomogao u početku, spot koji smo snimili u kuhinji se viralno proširio po društvenim mrežama, pa smo uspeli da bukiramo našu prvu mini turneju po Sloveniji i Hrvatskoj, kao i da zakažemo nekoliko koncerata u Srbiji i Makedoniji.

Malo nakon Zagreba s drugarima iz Repetitora udarate po Engleskoj, 22. svibnja u Water Rats klubu u Londonu, zatim 24. svibnja na Liverpool Sound City festivalu na kojem headlinaju uz Flaming Lips, Belle & Sebastian, Vaccines, Cribs…

Ilija Duni: Jako se radujemo odlasku u Englesku, naročito što putujemo i sviramo sa našim dragim prijateljima iz grupe Repetitor. Mi nikada nismo svirali van ex-Yu prostora, a sada ni manje ni više nego – Engleska.

U Tvornici kulture grupa Ti promovirat će novi album 'Život u dvoje'
U Tvornici kulture grupa Ti promovirat će novi album ‘Život u dvoje’

I kad smo kod spomena Flaming Lipsa i Belle & Sebastiana, Vaš zvuk se nekako generički pričinja vrlo srodnim njihovom… Koji su utjecaji i najveće inspriacije grupi Ti?

Ilija Duni: Jedan od bendova koji je uticao na nas su upravo The Flaming Lips. Pored toga The Beatles, zatim The Velvet Underground i NEU!, a naveo bih i bendove novije generacije kao što su The Beach Fossils i Vampire Weekend.

A kako koncertno izlazite u svijet? Je li booking po regiji i sad inozemstvu komplikacija i kako vi funkcionirate u sustavu?

Ilija Duni: Do skora smo koncerte dogovarali sami, bili vozači, tonci, prodavali merch i radili sve što treba, a od skora imamo booking agenta, što nam dosta olakšava život vezano za organizaciju turneja. Živela podela rada.

Što se diskografije i scene tiče, da li grupa Ti može živjeti od prihoda ostvarenih svojom glazbom i odakle osim koncerata dobijete honorare? Ako može savjet sličnim mlađim pretendentima?

Ilija Duni: Obojica imamo i dnevne poslove, jer od muzike još uvek ne možemo da živimo. Što se tiče prihoda od muzike, ubedljivo na prvom mestu su koncerti, a zatim online prodaja preko bandcampa, kao i streming servisi.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=87cm2ZQv6uo[/youtube]

Jeste li povezani sa scenom u Srbiji i pripadate li nekom glazbenom pokretu ili djelujete kao usamljeni indie jahači?

Ilija Duni: Za scenu nas veže drugarstvo sa kolegama. Za mene su muzičari najbolji ljudi, možda to kažem zato što sam i sam muzičar pa se brzo i lako razumemo. Sa druge strane znam da u nekim branšama ne vlada jedinstvo, pa sam srećan što pripadamo muzičkom univerzumu.

Albumi  “Život u dvoje”, “Vidimo se”, EP “Koliko dana”, spotovi… što slijedi?

Ilija Duni: Puno koncerata, pravljenje novih pesama, na zimu snimanje novog albuma, i tako u krug, dok god ima života u nama.

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X