Grupa Ti: Za nas su muzičari najbolji ljudi

Beogradski dvojac makedonski korijena grupa Ti u petak će u Tvornici kulture predstaviti svoj drugi dugosvirajući uradak ‘Život u dvoje’, a Ravno do dna je kakav je život u dvoje njenih glavnih aktera, Ilije Dunija i Trajčeta Nikolovskog.

Grupu Ti čine Ilija Duni i Trajče Nikolovski
Grupu Ti čine Ilija Duni i Trajče Nikolovski

Po glazbenoj deklinaciji stvar s grupom Ti mijenja poredak i ne kreće se od “ja, ti, on…” nego “Ti, ja, on…”. Dajte nam molim vas kratki osvrt na start up grupe i kako su dvojica simpatičnih bradonja iz svoje kuhinje izašli na velika vrata indie scene?

Ilija Duni: Naš susret se odigrao u zgradi BIGZ-a u Beogradu, nakon koncerta grupe Repetitor. Desio se spontani jam session, Trajče je prašio bubnjeve, ja gitaru, prosto je sve kliknulo. Te večeri se nismo upoznali, pošto smo se izgubili u gužvi, ali smo se par dana kasnije sreli preko zajedničkog prijatelja. Ono što se desilo na sceni potvrdilo se i u privatnom odnosu, lepo smo se slagali od početka, što traje i danas.

Je li za lo fi grupe Ti i uspjeh odgovoran YouTube osim kvalitete i različitosti zvuka?

Ilija Duni: YouTube kanal nam je dosta pomogao u početku, spot koji smo snimili u kuhinji se viralno proširio po društvenim mrežama, pa smo uspeli da bukiramo našu prvu mini turneju po Sloveniji i Hrvatskoj, kao i da zakažemo nekoliko koncerata u Srbiji i Makedoniji.

Malo nakon Zagreba s drugarima iz Repetitora udarate po Engleskoj, 22. svibnja u Water Rats klubu u Londonu, zatim 24. svibnja na Liverpool Sound City festivalu na kojem headlinaju uz Flaming Lips, Belle & Sebastian, Vaccines, Cribs…

Ilija Duni: Jako se radujemo odlasku u Englesku, naročito što putujemo i sviramo sa našim dragim prijateljima iz grupe Repetitor. Mi nikada nismo svirali van ex-Yu prostora, a sada ni manje ni više nego – Engleska.

U Tvornici kulture grupa Ti promovirat će novi album 'Život u dvoje'
U Tvornici kulture grupa Ti promovirat će novi album ‘Život u dvoje’

I kad smo kod spomena Flaming Lipsa i Belle & Sebastiana, Vaš zvuk se nekako generički pričinja vrlo srodnim njihovom… Koji su utjecaji i najveće inspriacije grupi Ti?

Ilija Duni: Jedan od bendova koji je uticao na nas su upravo The Flaming Lips. Pored toga The Beatles, zatim The Velvet Underground i NEU!, a naveo bih i bendove novije generacije kao što su The Beach Fossils i Vampire Weekend.

A kako koncertno izlazite u svijet? Je li booking po regiji i sad inozemstvu komplikacija i kako vi funkcionirate u sustavu?

Ilija Duni: Do skora smo koncerte dogovarali sami, bili vozači, tonci, prodavali merch i radili sve što treba, a od skora imamo booking agenta, što nam dosta olakšava život vezano za organizaciju turneja. Živela podela rada.

Što se diskografije i scene tiče, da li grupa Ti može živjeti od prihoda ostvarenih svojom glazbom i odakle osim koncerata dobijete honorare? Ako može savjet sličnim mlađim pretendentima?

Ilija Duni: Obojica imamo i dnevne poslove, jer od muzike još uvek ne možemo da živimo. Što se tiče prihoda od muzike, ubedljivo na prvom mestu su koncerti, a zatim online prodaja preko bandcampa, kao i streming servisi.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=87cm2ZQv6uo[/youtube]

Jeste li povezani sa scenom u Srbiji i pripadate li nekom glazbenom pokretu ili djelujete kao usamljeni indie jahači?

Ilija Duni: Za scenu nas veže drugarstvo sa kolegama. Za mene su muzičari najbolji ljudi, možda to kažem zato što sam i sam muzičar pa se brzo i lako razumemo. Sa druge strane znam da u nekim branšama ne vlada jedinstvo, pa sam srećan što pripadamo muzičkom univerzumu.

Albumi  “Život u dvoje”, “Vidimo se”, EP “Koliko dana”, spotovi… što slijedi?

Ilija Duni: Puno koncerata, pravljenje novih pesama, na zimu snimanje novog albuma, i tako u krug, dok god ima života u nama.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X