‘Guillermo del Toro’s Pinocchio’ – rezbareno sa srcem

Del Torov ‘Pinocchio’ ulazi u oskarovsku trku kao favorit za osvajanje nagrade u kategoriji najboljeg animiranog filma i tako bi mogao postati jedan od vrlo rijetkih naslova koje je prepoznala Akademija, a da ne dolaze iz okrilja bilo Disneyja ili Pixara (ili oba).

“Pinocchio”

Ispada da pišući o filmu na ovom portalu dosta često spominjemo fenomen istovremenog pojavljivanja filmova iste ili slične tematike. Ove godine smo tako dobili dva filma temeljena na “Pinocchiju”, slavnoj bajci Carla Collodija s kraja 19. stoljeća. No, valja spomenuti da je i njima nedavno prethodila i pomalo makabrična talijanska verzija redatelja Mattea Garronea s Robertom Benignijem u ulozi Geppetta, što je posebno zanimljivo budući da je ovaj otkačeni oskarovac prije dvadeset godina i sam režirao verziju Collodijeve bajke u kojoj je pak glumio naslovnoga lutka.

U bajkama vile mogu udahnuti život drvenome lutku, ali to nitko nije uspio napraviti prvoj ovogodišnjoj ekranizaciji “Pinocchija”, onoj iz Disneyjevog niza koji pretvara njihove ranije animirane klasike u igrana djela, u režiji još jednog oskarovca, Roberta Zemeckisa, te s još jednim (dvostrukim) oskarovcem, Tomom Hanksom, u ulozi starog drvodjelje. Ova verzija pratila je radnju iz izvorne animirane verzije iz davne 1940., ali bez šarma i privlačnosti nekih od ranijih tzv. live action remakeova, poput recimo “The Jungle Book” iz 2016. godine.

Nastavljajući niz oskarovaca koji se bave “Pinocchijom”, svega tri mjeseca nakon Disneyjeve verzije, stiže i meksički redatelj Guillermo Del Toro sa svojim projektom iz strasti na kojem je njegov tim animatora radio 15 godina dok se film kojem režiju supotpisuje Mark Gustafson provlačio kroz pakao produkcije sve dok ga nije spasio Netflix uzevši ga pod svoje okrilje. Del Toro tako nastavlja suradnju sa streaming platformom na kojoj je ove godine za Noć vještica predstavio i vrlo solidnu horor antologiju “Guillermo del Toro’s Cabinet of Curiosities”.

Za razliku od ranije navođenih igranih verzija, Del Torov “Pinocchio”, tehničko remek-djelo stop motion animacije, uzima razne slobode u odnosu na pisani izvornik, pa tako i radnju smješta otprilike pola stoljeća nakon nastanka knjige, u Italiju koja doživljava uspon fašizma, što ovaj uradak o odrastanju u sjeni rata stavlja uz bok Meksikančevim ranijim ostavrenjima poput “Panovog labirinta” i “Vražje kralježnice”. Iako mnoge klasične točke iz bajke (uključujući avanturu u želucu kita) nisu zaobiđene, ovaj animirani film uspješno predstavlja narativ kao “priču koju mislite da znate, ali ne znate”.

Glumačka ekipa koja likovima posuđuje glasove je suludo jaka. Narator cvrčak prethodno poznat kao Jiminy ovdje je preimenovan u Sebastian J. Cricket, a glas mu daje Ewan McGregor. Geppetto je David Bradley, publici možda najpoznatiji kao Argus Filch iz serijala o Harryju Potteru, ili pak nasilni Walder Frey, organizator Crvenog vjenčanja u “Game of Thrones”. Lutku glas daje mladi Gregory Mann, a u sporednim ulogama se pojavljuje cijeli niz teškaša od Rona Perlmana kao fašista Podeste i Finna Wolfharda (“Stranger Things”) u ulozi njegovog sina Candlewicka, zatim dvostrukog oskarovca Christopha Waltza kojemu je prekrojena uloga glavnog antagonista grofa Volpea i Tilde Swinton koja glumi šumsku vilu i njezinu sestru Smrt.

U cameo ulogama čut ćemo i Johna Turturra kao doktora i Tima Blakea Nelsona kao zečeve kockare u službi Smrti (zvuči uvrnuto), ali apsolutna pobjeda u castingu odrađena je tako što je glas majmuna Spazzature, koji se uglavnom sastoji od cike, vriske i plaženja jezika, došao iz grla dvostruke oskarovke i vjerojatno najbolje glumice svoje generacije, velike Cate Blanchett kojoj se i ove godine smiješi nagrada Akademije za veličanstven rad u drami Todda Fielda “Tár”. Redatelj kaže da ga je glumica tražila ulogu u “Pinnochiju” dok su radili na njegovom lanjskom filmu “Nightmare Alley”, a da je tad jedina nedodjeljena uloga ostala ona majmuna. Rezultat je savršen.

Del Torov “Pinocchio” ulazi u oskarovsku trku kao favorit za osvajanje nagrade u kategoriji najboljeg animiranog filma i tako bi mogao postati jedan od vrlo rijetkih naslova koje je prepoznala Akademija, a da ne dolaze iz okrilja bilo Disneyja ili Pixara (ili oba). U svakom slučaju riječ je o toplijem i boljem projektu od nekih njegovih konkurenata (“Turning Red” ili “Strange World”), filmu koji je prošao pakao da bude napravljen, ali je izveden s puno ljubavi i do najsitnijih detalja. Na koncu, riječ je o filmu koji je jednako poučan za djecu i njihove roditelje kojima naoko šalje više poruka nego mlađima. Poput onih o prihvaćanju svojeglavosti i neposlušnosti potomaka i o njihovom nevjerojatnom potencijalu za promjenu svijeta i ljudi oko sebe. I one da “ljudski život vrijedi tako puno samo zato što je toliko kratak”. I ako vam petnaest godina mora otići na stvaranje filma, neka bude lijep kao Guillermov “Pinocchio”.

Ocjena: 8/10

(Netflix, 2022.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X