HGU otvoreno kritizira odluku Minstarstva financija

Ministarstvo financija je mimo prijedloga Ministarstva kulture odlučilo nabiti 25 posto PDV-a na koncertne ulaznice, čime je glazbi nametnut porez na šund, koji ne zahvaća primjerice tržište knjiga, filmova, teatra i ostalih izvedbenih umjetnosti.

Hrvatska glazbena unija

Povodom tog poteza Ministarstva financija kojim je zadan udarac glazbenom biznisu kao takvom na ovim našim prostorima, pismom se oglasila i Hrvatska glazbena unija. Isto potpisuje njeno predsjedništvo Husein Hasanefendić, Nikša Bratoš, Olja Dešić, Neven Frangeš i Bruno Krajcar. Pismo prenosimo u cijelosti:

Predsjedništvo Hrvatske glazbene unije zahvaljuje Ministarstvu kulture RH što je, nakon razmatranja iznesenih argumenata, odlučilo uputiti Vladi RH prijedlog da se PDV na ulaznice za koncerte izjednači s onim za kino ulaznice, te da iznosi 5%.

Također zahvaljujemo svim onim saborskim zastupnicima koji su, nakon sastanaka s glazbenicima i organizatorima koncerata, obećali podržati takav prijedlog, nakon što ga Ministarstvo kulture uputi u saborsku proceduru.

Na žalost, očito je da kulturnom politikom ove zemlje ne upravlja za to nadležno ministarstvo već  Ministarstvo financija, koje je već tijekom procedure Vladinog međuresornog usuglašavanja izbacilo  prijedlog Ministarstva kulture iz konačnog teksta nacrta prijedloga novog Zakona o PDV-u, tako da isti nije  došao čak ni do Vlade RH, a slijedom toga niti do Sabora, kao najvišeg zakonodavnog tijela u državi.

Da je prijedlog Ministarstva kulture odbijen nakon ozbiljne rasprave, u koju bi bile uključene osobe koje o toj problematici ponešto znaju, da se pritom pri odbijanju prijedloga baratalo konkretnim brojkama, a ne površnim utiscima baziranim na senzacionalističkim novinskim naslovima i kuloarskim tračevima o enormnim zaradama glazbenika na koncertima, prihvatili bismo argumente „druge strane“.

Ovako, kada jedno (u ovom času očito najmoćnije) državno ministarstvo, bez ikakve analize, detaljnog izračuna,  ili bilo kakve ozbiljne i stručne  rasprave, paušalno procjeni da bi (citat obrazloženja)  „smanjenje  stope  poreza  na  dodanu  vrijednost  s  25%  na  5%  za navedene  ulaznice  uzrokovalo  nedoumice  kod  poreznih  obveznika  i  poreznog  nadzora,  pospješilo poreznu  evaziju  i  utjecalo  na  povećanje  troškova  ubiranja  poreza,  te  bi  time  došlo  do  smanjenja prihoda državnog  proračuna“, onda se zaista svi zajedno moramo iskreno zabrinuti zbog načina na koji se u našoj zemlji donose odluke.

Niti jedna jedina konstatacija iz navedenog obrazloženja nije točna, ili barem nije empirijski dokazana,  a procjena da bi smanjenje PDV-a  izazvalo „nedoumice“ kod poreznog nadzora je čak i uvredljiva za one koji taj nadzor provode. Uostalom, s potpuno istim obrazloženjem moglo se odbiti i povlaštenu stopu od 5% PDV-a na knjige i kino ulaznice, ili 10% na turističke usluge, da ne govorimo o nultoj stopi PDV-a koja se primjenjuje na koncerte, kada ih organiziraju povlašteni „paradržavni“ organizatori.  Što tek reći o tvrdnji da bi niži PDV povećao poreznu evaziju, kada je čak i nama, kao ekonomskim laicima, poznata notorna činjenica da porezna evazija uvijek raste proporcionalno s poreznom presijom.

Što se tiče procjene Ministarstva da bi uvođenjem niže stope došlo do smanjenja prihoda državnog proračuna, napominjemo da se, prema grubim analizama baziranim na podacima prikupljenim od naših članova i organizatora koncerata,  broj koncerata domaćih glazbenika u Hrvatskoj samo u protekle dvije godine smanjio za više od 50%.

Uvjereni smo da Ministarstvo financija uopće nije svjesno tog  krajnje negativnog trenda. Realno su prihodi od koncertne djelatnosti zaista kap u moru državnog proračuna, daleko ispod razine statističke pogreške, tako da Ministarstvo na prihodima proračuna sigurno ne bi uočilo čak niti da se u protekloj godini u Hrvatskoj nije održao niti jedan jedini koncert.

U takvim okolnostima obrazloženje Ministarstva financija kojim je odbijen prijedlog Ministarstva kulture definitivno nije bazirano na ozbiljnim analizama, iz kojih bi bilo vidljivo, primjerice, koliko je zbog drastičnog pada broja koncerata pao prihod proračuna iz tog izvora u prošloj ili pretprošloj godini, odnosno na projekcijama kako će se na proračunske prihode u idućim godinjama odraziti (sigurni) daljni pad u toj gospodarskoj djelatnosti.

Naime, činjenice govore da naši članovi odustaju od organizacije koncerata, posebno onih u većim dvoranama,  jer je uz postojeće troškove rizik za organizatore jednostavno prevelik. A taj rizik, kada su domaći koncerti u pitanju, izravno snose upravo hrvatski glazbenici.

Za razliku od naših članova, kojima je Hrvatska matično, a mnogima i jedino  tržište, organizatori stranih koncerata imaju vrlo jednostavno riješenje, koje su već i najavili- preseliti će sve koncerte u Sloveniju ili Srbiju, gdje su odavno uvedene povlaštene stope PDV-a za ulaznice, i to tri puta niže od stope propisane u Hrvatskoj.

A kad nema koncerata nema ni prihoda za proračun, ni od ulaznica, ali ni od svih pratećih djelatnosti. Općepoznata je činjenica da su uz koncerte izravno vezane  brojne druge poslovne djelatnosti, koje plaćaju PDV po stopi od 25%. Ako koncerta nema, onda je neaktivan cijeli taj lanac ponude dobara i usluga- od najma dvorana, agencija za prodaju ulaznica, reklamnih agencija, plaćenih radijskih i TV reklama, tiskanja plakata i plakatiranja, najma ozvučenja i rasvjete, prijevoza opreme i osoblja, redarske službe, ugostiteljstva, pa do honorara (i poreza na honorare) pratećih glazbenika, scenskih tehničara, režisera zvuka i rasvjete, tonskih i video snimatelja…. deseci, pa i stotine ljudi uključeno je u lanac započet onog časa kada netko odluči organizirati koncert, a iz sinergije svih tih poslovnih aktivnosti u konačnici se generira prihod za državni proračun.

Upravo razumijevajući taj multiplikativni efekt, i njegovu korist za punjenje proračuna,  gotovo sve države EU, i sve države u našem okruženju, uvele su povlaštene stope na ulaznice za koncerte. Logika je jednostavna- što više koncerata, to više poslovnih aktivnosti koje pune proračun. Dalje>>

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X