‘Hod za život’ religijskom i društvenom mržnjom ‘čestitao’ Uskrs

Inicijativa ‘Hod za život’, koja se javno proklamira kao miroljubiva i tolerantna, na Uskrs 1. travnja na svojoj službenoj Facebook stranici objavila je post kojim vrijeđa sve tri najveće svjetske religije, te brojna postignuća civilizacije, uspjevši u toj svojoj bizarnosti čak pljunuti i na nedužnog Elvisa Presleya.

Definitivno najdegutantnija uskršnja čestitka ljeta gospodnjeg 2018.

Možda je i razumljivo što je ta inicijativa u duhu katoličkog fundamentalizma uvrijedila marksizam kao filozofski smjer, te socijalizam kao društveno uređenje stavljajući epitafima u istu ravan Marxa, Tita i Staljina, ali je poslana i jasna poruka da to nije ravan ‘svih nedemokratskih i apsolutističkih sistema’, kako običavaju članovi te ‘miroljubive i tolerantne inicijative’ braniti svoja uvjerenja, jer su slučajno ili namjerno izostali epitafi (bit će prijateljskih ideologija, društvenih sistema i njihovih vođa) Hitlera, Musolinija i Pavelića.

No to je samo početak. Kroz jednu jedinu ilustraciju ‘Hod za život’ uspio je uvrijediti na jedan od najvažnijih kršćanskih blagdana sve tri najveće svjetske religije. Uvrijedili su islam s epitafom proroku Muhamedu, budizam s epitafom Budi, kao i samu kršćansku vjeroispovijest, tj. sve protestante epitafom njemačkom crkvenom reformatoru Lutheru.

S nadgrobnim spomenikom Immanuelu Kantu uvrijedili su i njegov nauk da čovjek znanje stječe i iskustvom i razumijevanjem, a da se ne govori o tome da je riječ o filozofu koji je zajedno s Hegelom, Fichteom i Schellingom svrstan u školu njemačkih idealista u filozofiji.

Kako bi ‘Hod za život’ odagnao sumnju da je riječ o uskršnjoj čestitki zamračenog uma, trebalo je sahraniti i psihoanalizu. A kud bolje nego ‘klesanjem’ epitafa Sigmundu Freudu, tj. samom utemeljitelju psihoanalize.

Kad već nema ni psihoanalize za utvrditi stupanj psihičkog oboljenja i kad nisu bitni ni iskustvo, ni razumijevanje, onda je logično da treba ukinuti i teoriju evolucije i tog mrskog Darwina koji je unio kamen pomutnje svojim teorijama da su nam majmuni rođaci.

Nakon toga nema problema ni sahraniti Einsteina, po mnogima najvećeg fizičara svih vremena, time i njegovu teoriju relativnosti. Jer u slučaju inicijative ‘Hoda za život’ cijelokupno ljudsko znanje je relativni pojam, na kraju krajeva kao i sama glupost. Jer da nisu relativno glupi u toj inicijativi, onda bi mogli shvatiti da je njihovu doktrinu ‘miroljubivog i tolerantnog hodanja za život’ izmislio Mahatma Gandhi, koji je proveo nenasilnu revoluciju u Indiji. Ali, očigledno je za njih i to relativno, kao što je relativno i ‘miroljubivo i tolerantno hodanje za život’.

I za kraj, tu je Elvis Presley. Za ‘Hodače’ bit će da je on najmrskiji predstavnik pop kulture kao takve, vražiji pomicatelj kukova koji je toliko snažno globalno nabrijao hormone jednoj generaciji da je ubrzo potom eksplodirala seksualna revolucija.U drugu ruku, s one malo poznatije strane kralja rock and rolla spomenutim ‘relativnim hodačima’, jest ona da nitko od brojnih ‘kraljeva’, ‘prinčeva’ i ‘vojvoda’ popularne kulture koji su došli nakon njega nije spjevao više božićnih i uskršnjih pjesama od Elvisa. Čak je ne tako davno, 30. ožujka 2001., dakle na Uskrs te godine posthumno objavljena kompilacija od dvadeset uskršnjih pjesama naziva „Easter Special“.

Uglavnom, koliko je bila riječ o retardiranom pokušaju humora govori u prilog i činjenica da su administratori stranice ‘Hod za život’ uklonili svoju objavu ‘pećine/grobnice odškrinutih vrata’ do koje je put popločan grobovima imena koja su obilježila našu civilizaciju. Dakako, ako se pokuša sagledati njihovo stajalište, manje je vjerojatno da se tu radilo o šali, već prije o proglasu njihova programa koji je majstorski ocrtan tom jednom jedinom ilustracijom. Za fundamentalistički zagrijanog zagovaratelja tradicionalnih vrijednosti nema ljepše slike od pogleda na pećinu pred kojom je sahranjena civilizacija. Prava prethistorijska idila.

Eh dragi Platone, neke od nas si uzalud nagovarao da izađemo iz pećine.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Komentar

Idi na Vrh
X