Pravda za Breskvicu: Cajka, majka i snajka

Eksperiment je 100% uspio. S pozornice PZE-a, pred milijunskim televizijskim auditorijem RTS-a , lansirana je najveća regionalna hyperfolk senzacija.

Natpis ‘Pravda za Breskvicu’ postavljen ispred Narodne skupštine u Beogradu (Izvor: Facebook)

Samo tri dana kasnije 22-godišnja Anđela Ignjatović Breskvica s kontroverznom pjesmom „Gnezdo orlovo“ već je bila na vrhu YouTube trendinga u Srbiji, Makedoniji, BiH, Sloveniji i Austriji, treća u Hrvatskoj, deseta u Švicarskoj. Podigla je na noge mladost u domovini i dijaspori, a burno su zapljeskali i susjedi. Zbog njenog (ne)odlaska na Euroviziju pokrenuta je peticija koja je preko noći skupila desetak tisuća potpisa.

Ogorčeni beogradski fanovi su ispred skupštine grada okačili transparent „Pravda za Breskvicu“ i najavili masovni dolazak na protestno okupljanje pod prozorom RTS-a sa zahtjevom da se poništi pristrano glasanje žirija koji je u napetom finalu PZE-a izbacio iz igre njihovu ljubimicu. Sa suprotne strane, iz navijačkog tabora pobjednice Teye Dore momentalno je najavljen kontramiting protiv Breskvice. Pošto je brojno stanje fanova i hejtera podjednako validno za dokazivanje masovnosti očigledno je da Anđela Ignjatović upravo postaje tinejdžerski fenomen kakav se ne viđa često u ovim krajevima. Jedan od manje eksponiranih sudionika PZE-a iznio je zanimljivu procjenu kako je zbog nje interes za ovu manifestaciju bio povećan za 40%.

Kroničari beogradske estrade prisjetili su se sličnog incidenta iz 1961. sa spontanim skandiranjem „žiri nema pojma“ ispred Doma sindikata, gdje je favoritu publike Đorđu Marjanoviću bila uskraćena pobjeda na radijskom Zlatnom mikrofonu, ali ovo je ipak ispalo drugačije, daleko masovnije i nimalo spontano. U Izdavačkoj kući Generacija Zed koja stoji iza Anđeline petogodišnje pjevačke karijere odradili su neviđeno efikasnu PR kampanju.

Najprije su postigli ono što se definitivno ne očekuje od današnje popularne muzike koja je uglavnom lako kvarljiva roba, a ponajmanje od pjesme namjenski kreirane za Eurosong. Uspjeli su da se oko nje zakotrlja rasprava u široj javnosti, da se zbog nje zavade politički ostrašćeni prvosrbijanci i drugosrbijanci, da se u mainstream medijima analiziraju skrivena značenja i šifrirane poruke koje navodno nosi „Gnezdo orlovo“.

Drugi veliki rezultat ove kampanje je metamorfoza razbludne gaserke s beogradskih splavova u Kosovku djevojku iz nacionalne mitologije. U scenskoj izvedbi to izgleda kao hibrid gradske cajke ili mlade Severine i manastirske dive Danice Crnogorčević, od koje je Breskvica u koncertnom repertoaru preuzela patriotsku budnicu „Veseli se srpski rode“.

Danica je projekt Mitropolije crnogorsko primorske, ona je ženski glas militantnog krila SPC-a, jedna od nuspojava pseudoreligioznog litijašenja i barjačenja po Crnoj Gori. U duboko patrijarhalnoj balkanskoj zajednici Danica je prikazana kao idealna majka, a Breskvica se pokušava rebrendirati kao najpoželjnija snajka. Prvi značajan iskorak na tom putu bio je lanjski nastup pred nepreglednom masom egzaltirane publike u špici Belgrade Music Weeka. Dok su je u Banjaluci lokalni političari prozivali za širenje nemorala među školskom djecom i omladinom, dok su se u Vranju domunđavali kako da joj otkažu gostovanje zbog sumnjive reputacije, Breskvica je na Ušću zapjevala „Veseli se srpski rode“ i uživo isprobala novu ulogu prije standardne parade svojih hyperfolk hitova.

Zvučala je djetinjasto, ali njena najvjernija i najbrojnija publika jesu djeca. U Srbiji, za razliku od Hrvatske, nema zakonske odredbe koja djetetu mlađem od šesnaest godina zabranjuje noćne izlaske bez pratnje odraslih. To je solidna početna prednost za svaku tinejdžersku zvijezdu na beogradskim koncertnim pozornicama. Patriotsko-erotski mashup premijerno izveden na Ušću uspješno je ponovljen u novogodišnjem programu na Trgu republike.

Nakon tog trijumfa samo je još trebalo provjeriti kako će prosječan televizijski gledatelj u Srbiji, koji još uvijek doživljava svijet kroz režimske medije, reagirati na raspjevanu influencericu preodjevenu u stiliziranu narodnu nošnju. Prijava za PZE bila je sjajna prilika, a „Gnezdo orlovo“ dovoljno intrigantan sadržaj da Breskvica nigdje ne može proći nezapaženo. Žiri RTS-a koji je na koncu presudio da ne putuje u Malmö zapravo joj je učinio poveliku uslugu.

Na Euroviziju bi prispjela kao totalna autsajderica s realnim izgledima da ispadne iz konkurencije već u polufinalu i da se žestoko izblamira pred globalnim auditorijem zbog preskromnih vokalnih mogućnosti. A ovako si je oslobodila datum u kojem se može pojaviti kao gošća iznenađenja na Balkan Festivalu u Areni Zagreb. Tamo će biti Nucci, Voyage, Desingerica i sva njena ekipa. Ako uleti i Breskvica, to će za zagrebačke klinke i klince biti daleko veći događaj od finala Eurovizije. Jebi ga, takav je vakat došao.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izdvojeno

Idi na Vrh
X