Hram ‘Bijes’ – Šibenik je dobio hip-hop hram

Šibenski hip-hop kolektiv Hram objavio je svoj prvi album ‘Bijes’. Radi se o odličnom, žestokom i odrješitom hip-hop albumu koji u svih svojih 13 pjesama ne povlači kočnicu i punim gasom energično gazi preko tvrdih i mračnih hardcore rap beatova.

Hram ‘Bijes’

Trojica repera i trojica producenata duboko su uronjeni u zvuk hip-hopa devedesetih godina i premda su pod jakim utjecajem njujorške škole toga vremena, pričaju priče sa šibenskih ulica. Priče o odrastanju, socijalnoj nepravdi i svemu ostalom što ih okružuje. Sve ovo odlično profunkcionira u početnoj “Bijes” i sljedećoj “Cipanje”, a mogu reći kako žestina izvedbi i beatova zaista cijepa albumom.

Naravno, momcima ne manjka borbenosti i reperskog takmičarskog duha koji ipak dominira albumom što kroz standardne punch lineove što kroz bacanja rukavica u lice takozvanoj novijoj trap školi, pogotovo u pjesmi “Stara škola zauvik”. Potpisniku ovih redaka, nekako su najpamtljivije zazvučale odlične socijale “Izvan kontrole” ili “Budali triska”, no, dvije ponajbolje stvari na albumu su “Stojim sam” i “Ne bi ni da platu”.

Ovdje se socijalna tematika isprepliće s možda osobnim, a možda i pričama nekih drugih ljudi, no to nije niti važno jer snaga i uvjerljivost i interpretacije i glazbene pozadine sasvim je dovoljna i vjerujem primamljiva svim istinskim fanovima ovog žanra. Zato “Štoria” donosi najosobniji trenutak albuma a to je storytelling o odrastanju u malom gradu i svim nedaćama koje je nosilo sa sobom.

Hram svojim pristupom i zvukom nastavlja priču prepoznatljivog dalmatinskog hip-hopa koju su slijedili Nebu i Drugi iz kojih će kasnije nastati Dječaci, nepravedno zapostavljeni Dhirtee III Ratz i naravno svojim ranim radovima TBF. U tom svijetlu, ovaj tvrd, , beskompromisan i energičan album možemo promatrati kao povratak stare škole dalmatinskog rapa. Svi koji su slušali i gledali Hram na koncertu Radija 808 mogli su se uvjeriti i u odličnu live izvedbu ove ekipe. Šibenik je dobio hip-hop hram pred kojim je itekako svijetla budućnost.

Ocjena: 9/10

(Hram Records, 2022.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X