Humanitarna akcija ‘Širimo svijest, spasimo život’

Humanitarnu akciju pokrenuli su plesni pokret Spread the Culture i Zaklada SOLIDARNA kako bi, ne samo skupili donacije za Fond #spasime, već i društvo osvjestili o problemu obiteljskog nasilja, nasilja općenito te o osnovnim ljudskim pravima i jednakostima. Problem obiteljskog nasilja nažalost povećao se tijekom stanja karantene, što ih je najviše motiviralo kako bi sada progovorili o tome i odlučili se za humanitarnu inicijativu.

Širimo svijest, spasimo život

“Trenutno stanje karantene uzrokovano pandemijom Covida-19 sve nas je dovelo do promjena navika, želja, planova… Preispitujemo sebe i druge, razne situacije, bojimo se, pomalo smo ograničeni, no možda i više nego prije zahvalni na stvarima koje imamo. Ipak, unutar svoja četiri zida u miru možemo popiti kavu, plesati, napraviti ručak, odraditi posao, nazvati prijatelja, sestru, brata, mamu, odmoriti, imamo određenu slobodu i mir. Nekima su nažalost mir i sloboda nasilno oduzeti”, poručuju organizatori humanitarne akcije.

Kršenje ljudskih prava u obliku obiteljskog nasilja u izolaciji eskalira iz dana u dan. Procjenjuje se kako se nasilje u posljednjih mjesec dana povećalo čak za jednu trećinu. Mnoge žrtve zbog izolacije u kojoj se cijela država nalazi, nisu u mogućnosti prijaviti nasilje. Neke se boje da zbog manjka kapaciteta u skloništima i nepostojanju skloništa u čak 6 županija, a zbog uvedenih mjera, za njih neće biti mjesta. Možda presudno, mnoge se boje, srame i još više nego inače, osjećaju bespomoćno.

Povodom toga organizatori kažu: “Odlučili smo iskoristiti našu snagu i slobodu koju trenutno imamo i pokrenuti humanitarnu akciju Širimo svijest, spasimo život čiji je cilj, osim skupljanja sredstava, širiti svijest o problemu nasilja u obitelji te nasilja općenito, o kršenju osnovnih ljudski prava te o problemu nejednakosti. Svi ti problemi sveprisutni su svugdje u svijetu, uvijek, nemojmo ih zanemariti. Zaklada SOLIDARNA, Fond #spasime i Spread The Culture pokret pozivaju vas na zajedničku odgovornost. Zajedno smo
promjena!

Kao plesni pokret kojem je dosada bio cilj udružiti plesnu zajednicu i širiti plesnu kulturu, ovaj put pozivamo sve plesače i neplesače da se udružimo, pomognemo i širimo svijest kroz ples. U sklopu dvotjedne akcije organizirali smo online plesne radionice #plesomprotivnasilja sa čak 14 hrvatskih plesnih voditelja. Tijekom dvotjedne akcije, donacijama će se skupljati sredstva za Fond #spasime.

Sva prikupljena sredstva iskoristit će se za odvjetničke troškove, troškove stanarina do 3 mjeseca, troškove vrtića i školske opreme, troškove psihoterapije i slično. Donacije mogu dobrovoljno dati svi koji su mogućnosti – svaka kuna vrijedi! Radionice će biti otvorene za sve prikazivajući se kroz Instagram live svaki dan 14 dana od 01.05 do 14.05.

Donirati možete u bilo kojem trenutku od 27.04. do 31.05., a link za donacije nalazi se niže u tekstu.

Link Zaklade s QR kodom za doniranje potražite ovdje.

Ukoliko želite donirati s upisom broja računa – HR4124020061500078391, poziv na broj: 02-2020.

Raspored radionica:

01.05. Petak, 19:00 – VEDRANA GRČIĆ – HOUSE
02.05. Subota, 17:00 – VIRNA HOŠNJAK – STREET JAZZ
03.05. Nedjelja, 17:00 – ANDREA SOLOMUN – ACTIVE STRETCH & MOBILITY DRILLS (AKTIVNO ISTEZANJE I VJEŽBE ZA MOBILNOST)
04.05. Ponedjeljak, 19:00 – KRISTINA PAUNOVSKI (KEKICA) – EXPERIMENTAL
05.05. Utorak, 19:00 – LUKA ANAKOVIĆ (LUX) – BREAKDANCE
06.05. Srijeda, 19:00 – MARIJA MATKOVIĆ – CONTEMPORARY FUSION
07.05. Četvrtak, 19:00 – DIEGO SIQUEIRA – COMMERCIAL
08.05. Petak, 19:00 – DOLORES MATULIĆ – CHOREOGRAPHY
09.05. Subota, 17:00 – JELENA ĐUKANOVIĆ (MSS JELCHI) – CHOREO & TALK (KOREOGRAFIJA I RAZGOVOR)
10.05. Nedjelja, 17:00 – ANTONIA ŠIMURINA – HEELS (PLES U ŠTIKLAMA)
11.05. Ponedjeljak, 19:00 – MAJA KEREŠ – HIP HOP CHOREOGRAPHY
12.05. Utorak, 19:00 – NATAŠA PAVIĆEVIĆ – AFRO CUBAN
13.05. Srijeda, 19:00 – HELENA JANJUŠEVIĆ – CHOREOGRAPHY
14.05. Četvrtak, 19:00 – ANDREA KOMUŠAR – DANCEHALL

SOLIDARNA – zaklada za ljudska prava i solidarnost nastala je radi pružanja podrške pojedincima i građanskim inicijativama u stvaranju pravednog i solidarnog društva te je do sada sudjelovala u velikom broju humanitarnih i zagovaračkih akcija i kampanja kako na nacionalnoj tako i na lokalnoj razini. Zaklada potiče svijest javnosti o važnosti filantropije, rješavanja socijalno osjetljivih pitanja, ali i utjecaja na promjene u postojećem sustavu i institucijama. SOLIDARNA je uvijek otvorena za nove suradnje, nove inicijative i novu energiju u zajedničkom radu za pravednije društvo i bolje sutra. Fond #spasime – Fond za hitnu pomoć žrtvama obiteljskog i seksualnog nasilja pruža financijsku podršku žrtvama i njihovim obiteljima koji žele izaći iz nasilnog odnosa. Fond direktno pokriva odvjetničke troškove, troškove stanarina do 3 mjeseca, troškove vrtića i školske opreme, troškove psihoterapije i sl. Do sada je fond pomogao preko 40 žena sa preko 60 djece širom RH te je jedini Fond takve vrste u Republici Hrvatskoj koji je financiran samo donacijama građana i građanki te tvrtki te sav iznos donacija ide direktno u fond.

Spread The Culture – pokret plesača koji su se obvezali na širenje kulture plesa organiziranjem raznih plesnih manifestacija te da učine znanje dostupnim svima koji ga žele. Sve je počelo od želje za zajedništvom među plesačima i mladima na području Hrvatske, Europe, ali i cijelog svijeta. Želja je prerasla u ideju, a ideja u pokret. Tijekom 4 godine postojanja organizirali smo plesna natjecanja, edukativne radionice, razne nastupe i zabavne sadržaje.

Autorica svih slika korištenih za izradu naslovne slike humanitarne akcije je mlada umjetnica, studentica Likovne akademije i plesačica Ingeborg Reichel.

Dizajnerica naslovne slike humanitarne akcije je poduzetna grafička dizajnerica i plesačica Ana Bušić Buxa.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X