HUZIP se oglušio na uputu Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo o razdvajanju prava

‘Iako je Državni zavod za intelektualno vlasništvo jasno naznačio organizacijama za kolektivno ostvarivanje i zaštitu autorskih i srodnih prava da u punomoćima koje daju na potpisivanje svojim članovima moraju jasno razdvojiti prava koja se moraju ostvarivati obvezno kolektivno od onih koja se mogu ostvarivati obvezno kolektivno (na nositeljima prava je da samostalno odluče žele li neka od prava ostvarivati samostalno ili preko kolektivne organizacije, kao što je npr. ostvarivanje naknade od digitalnih glazbenih servisa), nažalost, Hrvatska udruga za zaštitu izvođačkih prava (HUZIP) se oglušila na navedeno’, javljaju iz Hrvatske diskografske udruge.

Hrvatska diskografska udruga obavještava nositelje glazbenih prava

Slijedom toga iz Hrvatske diskografske udruge (HDU) navode sljedeće vezano za sve koji ostvaruju glazbena prava: “Stoga vas obavještavamo o istom kako ne bi nasjedali daljnjoj manipulaciji od strane HUZIP-a, koji nažalost nije do današnjeg dana promijenio obrazac svoje punomoći, već ga je kroz ispunjavanje putem online obrasca prividno sakrio.”

Dakle, obrazac punomoći ostao je isti.

“Obrazac je stari i ne daje pravo slobode izbora, te vas molimo da se obratite Vašem pravnom zastupniku ili nama za sva dodatna pojašnjenja. Znamo da se izvođači koji nisu do sada riješili ovo pitanje nalaze u nezavidnom položaju. Nekoliko puta smo vas informirali o pravu slobode izbora, o čemu govore i europske direktive”, apeliraju iz HDU-a i dodaju: “Ako ste ova prava riješili, kao većina, ugovorno s Vašim diskografom, onda prilikom ispunjavanja punomoći, vodite računa da ne prenosite prava koja ste već ustupili. S naše strane i dalje ćemo upozoravati na nepravilnosti koje Vam mogu naštetiti. Zakon koji je na snazi je nedorečen, a HDU je uložio i Ustavnu tužbu.”

 

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X