Ivan Klepac: Odlučio sam ne radit za plaću, možda je to ključ moje sreće

Od 28. srpnja do 2. kolovoza u Šibeniku će se održati Supertoon – festival animiranog filma koji je do sada bio ‘bračka ekskluziva’. Dovoljan razlog za popričati s Ivanom Klepcem, jednim od organizatora i osebujnim likom koji se pored cijelog spektra stvari uspijeva baviti glazbom u svom performas sastavu Tri božje čestice.

Ivan Klepac, izložba Zeix Spektrum: Smisao Smisla, 2012.

Crtić u 7 i 15. Ja hoću da to uđe u Ustav! Današnji klinci zakinuti su za taj sveti ritual iščekivanja crtića u 7 i 15 ispred magične kutije. Živo se sjećam te radosti kada bi krenula špica Toma & Jerryja ili Stripija ili Pink Panthera. Uvijek nekako pobjegnem u djetinjstvo kada me rastuži hrvatska prostačka zbilja. Jednostavno budem tužna što živim u društvu gdje pola milijuna nekih začudnih jedinki želi jednoj manjini uskratiti pravo koje ta manjina ni nema. Zastrašujući “crtić” hrvatske zbilje. No gdje god postoje sile zla, postoji i protuteža. Postoje i animirani junaci koji se bore za pravednije, tolerantnije i bolje sutra. Ima Hrvatska za ponuditi i neke veselije scenarije crtića – točnije cijeli jedan festival animiranog filma. Supertoon ovog ljeta stiže u Šibenik. Taj međunarodni festival animacije, nakon što je dvije godine boravio u Bolu, ove godine je svoj dom pronašao u najstarijem hrvatskom gradu na jadranskoj obali. Šibenik je radosno priglio Supertoon, točnije, riječima Ivana Klepca, jednog od organizatora festivala: “Cijeli Šibenik postaje animiran”.

Veselje animiranog filma za sve uzraste počinje 28. srpnja i traje do 2. kolovoza, a odvijat će se na čak šest lokacija u gradu uključujući i novouređenu plažu Banj koja je nedavno dobila cijenjenu Plavu zastavu.

Ivan Klepac, izložba Zeix Spektrum: Smisao Smisla, 2012.

“Uvijek tražimo animirane filmove koji će zabaviti publiku jer smatramo da se unutar umjetničkog kratkog animiranog filma bez problema može ponuditi nešto zabavno. Želimo zabavni sadržaj unutar kvalitetnoga. Na natječaj je stiglo 600 filmova, selekcijska komisija izdvaja filmove u natjecateljskoj kategoriji, njih negdje oko 120. U natjecateljskoj kategoriji animiranih glazbenih spotova imat ćemo od 60-90 spotova, što nas čini najvećim svjetskim festivalom animiranih glazbenih spotova. Taj dio programa odvijat će se na plaži Banj što nam je zapravo izgovor za “prljavu” zabavu na plaži. Dobili smo plažu Banj na korištenje kroz svih šest dana festivala i imamo dozvolu za zabavu do rane zore. Uz glavni program festivala, bit će i mnogo popratnih programa vezanih uz animaciju, radionice, gostovanje bendova i DJ-a. Jako smo zahvalni gradskim ocima što su imali sluha za naše ideje. Projekcije filmova će se održavati i u HNK-u, na trgu Petra Krešmira, u galeriji i studiju Krševan te u starom zatvoru unutar gradskog muzeja gdje će se prikazivati popratne projekcije filmova s početka stoljeća”, ispričao je Ivan Klepac.

Supertoon plaža

Organizatori ističu da je vizija Supertoona “festival u japankama”. Natjecateljski dio programa čini međunarodna konkurencija kratkog animiranog filma, međunarodna konkurencija filmova za djecu i mlade te međunarodna konkurencija glazbenih videa. Klepac priznaje da ga veliko platno na plaži ipak najviše veseli. Povrh te ležerne i natjecateljske note, festival ima i svoju edukacijsku ulogu. Uz široki izbor animiranih filmova za staro i mlado, biti će zanimljiv i Supertoonov popratni program u vidu razgovora s autorima, ove godine se očekuje njih 50-tak, retrospektive pojedinih autora, radionice za najmlađe i izložbe vezane uz animaciju. Ono što Supertoon čini drugačijim festivalom zarazan je entuzijazam njegovih organizatora koji i sami priznaju da oni nisu hladni profesionalci, već da ih prvestveno veseli njihov festival. Posjetitelji uvijek nekako “nanjuše” taj entuzijazam i dobru energiju koju šire, pa je protekle dvije godine na Bolu Supertoon krasila velika posjećenost. Očekuju da maskota Supertoona, ronilac Stunko ni ovog ljeta neće biti usamljen.

Ivan Klepac, izložba Zeix Spektrum: Smisao Smisla, 2012.

“Prošle godine smo imali manje autora, to uvijek ovisi o financijskoj podršci. Ali, ono što je zanimljivo da nam se autori vraćaju na festival. Dobili smo komentar od nekih autora kako su bili na na mnogo velikih festivala, ali da je ovo prvi festival na kojem su se osjećali kao doma unutar obitelji. Nas veseli naš festival, to nam nije isključivo posao i to valjda ljudi osjete”, iskren je Klepac.

Cijelo vrijeme ovog intervjua u pijarovkse svrhe ronioca Stunka, moj sugovornik se smješkao i izgledao poprilično neprirodno sretan za rvacke prilike. Nisam ga mogla ne upitati “ma koji ku*** se ti tako zadovoljno ceriš, a sve oko nas je u banani”, na što mi je s jednakim osmijehom odgovorio:  “Odlučio sam ne radit za plaću, možda u tome leži ključ moje sreće”.

Ovaj nasmijani lik, davno je završio arhitekturu, zatim se odrekao iste i sam je sebi obećao da nikad neće biti najamni radnik . Danas radi kao ilustrator, dizajner, autor je nekoliko izložbi, “porodio” je nekoliko filmova, zabavlja ga organiziranje Supertoona. A, kad mu to sve dopizdi onda si zapjeva Zvonka Bogdana zajedno sa Slovencom Ivom i Slavom Lukarovim . Njih trojica čine vokalni sastav Tri božje čestice (u vrijeme osnivanja “benda” CERN je naime bio aktualan), čiji repertoar je pomalo oskudan, ali zato nudi pravi spektakl.

Supertoon – nagrada

“Prvi nam je nastup bio na Tjednu suvremene umjetnosti u Istri. Mi pjevamo “Tko te ima taj te nema”, a pošto je ta stvar jako hitoidna, izvodimo je uz “Rivers of Babylon”, “O bella ciao”, “Marseljezu”, hrvatsku himnu, “Galeba”… Nama je to bilo užasno zabavno i tada smo shvatili da to moraju čuti i drugi ljudi. No zbog nedovoljnog povjerenja u vlastite vokalne sposobnosti morali smo taj nastup začiniti još s nečim. Odlučili smo visiti. I tako smo mi za jednu ruku plahtom vezani o banderu zdušno pjevamo”, ispričao je Ivan Klepac.

Nisam dobila potvrdu da će posjetitelje Supertoona počastiti spomenutim performansom, ali ako negdje čujete Zvonka Bogdana uz taktove “By the rivers of Baaaabylon”, znajte da su Tri božje čestice krenule na turneju.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X