Jon Rose, Meinrad Kneer, Richard Barrett ‘Colophony’ – stara škola multimedijskog performansa

Svako novo izdanje australskog violinista i improvizatora Jona Rosea razlog je za malu svečanost, tako i disk ‘Colophony’ suobjavljen s kontrabasistom Mainradom Knerom i elektrofonikom Richardom Barretom.

Jon Rose, Meinrad Kneer, Richard Barrett 'Colophony'

Wikipedija piše kako je kao čovjek enciklopedijske naobrazbe, podjednako u stanju stvarati multimedijalne projekte u okolišu, kao i na pozornici. Ergo, pravom je vokacijom kozmopolit i ideje crpi kako iz visoke, tako i masovne kulture.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=yD-BNkxiQEM[/youtube]

Rose je rođen u Velikoj Britaniji 1951., svira od sedme godine i pripada zlatnoj generaciji ‘downtown’ kompozitora-improvizatora koja se formira na prijelazu iz kasnih sedamdesetih u osamdesete godine; što će reći, rane suradnje s kalibrima poput Zorna, Davida Mossa i Shelley Hirsch, okrunio je recentnom narudžbom kompozicije za renomirani Kronos kvartet. 1976. se godine, odselio u Australiju, tu je osnovao prvi kolektiv ‘glazbenika-za-glazbenike’ u zemlji, kao i svoj šarozvuki Relative Band. Dekadu kasnije, seli u Berlin, centar kultura u kojem australska struja danas ima i zanatski profiliranu estetiku, spomenimo samo grupu The Necks. Jer, Cave i Bad Seedsi svojom su energijom, interesantnom već s pukog antropološkog gledišta, kolonizirali razvaline nekad odijeljenog grada i pruskim nokturnom učvrstili svoju kažnjeničku mitologiju.

Nogu u vrata je turio i Rose koji se ustoličio što rijetkom virtuoznošću, a što društveno-kulturnom kritikom zaodjevenom u satiru. Iz tog dijela diskografije je i legendarni raritet, ploča “Kultural Terrorism”, suradnja s dežurnim provokatorom Eugeneom Chadbourneom na bendžu i električnoj gitari. Na naslovnici je intervencija flomasterom preko naslovnice ploče Deutsche Gramofona – i to maestra Karajana s Berlinskom filharmonijom! U Berlinu se Rose očito zakačio i za bogatu urbanu baštinu, pojam Gesamtkunstwerka, te postao i multimedijalni umjetnik.

Prvo, kao graditelj dvadesetak raznorodnih violina, poput one s trima vratovima ili one koju pokreće vjetrenjača; zatim, kao umjetnik okoliša koji iz njega izvlači uznemirujuće vianovske zvuke, svirajući po žičanim ogradama, o čemu je snimljen i video “Fences of Australia”; treće, razvija nove i ‘proširene’ tehnike sviranja violine, koketira s odnosom humane tehnologije, ali i drži maratonske solo-recitale, te surađuje s međunarodnim radijskim kućama, preko tucet njih…

Iz nadrealističke satire “Rosenberg Museum” u produkciji TV-kanala ZDF, nastao je i prvi interaktivni video kojim se upravlja pomoću samog gudala. Do danas već izvodi djela za violinu i interaktivni softver, ali i za velike gudačke orkestre uz interaktivni softver; možemo li reći da je to Fluxus 2.0?

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=0bddNDOQuyU[/youtube]

Zvuk diska “Colophony”, podijeljen u 11 odsječaka, raspodijeljenih u cjelini na tek minutu i nešto manje od punog sata, Rose suostvaruje na tenorskoj, kao i običnoj violini, uz patcheve Barretovog softvera i Knaarov kontrabas; u konceptualnom smislu, rad je otvoren i prema budućnosti i tradiciji istodobno. Iako je Barrett jedan od najistaknutijih ‘kibernetskih’ skladatelja-improvizatora, a Kneer kontrabasistička zvijezda u usponu (te suvlasnik etikete Evil Rabbit), disku se nametnuo Rose. Tu iskričavost i briljantnu zaposlenost svog gudala duguje što idejnosti, a što umješnom iskliznuću iz stilskih ograničenja. U okviru historije elektroakustične improvizirane glazbe, ovo je rad stare škole, te tako i zvuči; zvuk Roseove violine je ‘puniji’, možemo reći da je on ‘ostvarenje timbra’, a izvođačka hiperaktivnost u službi gega je već endemska. Strašan disk!

Ocjena: 9/10

(Creative Sources, 2013.)

Vid Jeraj urednik je i voditelj emisije Slušna obmana koja se emitira na Radiju 808 svake nedjelje od 22,00 do 00,00 sati.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X