JR August: Stanje na domaćoj sceni nikad nije bilo bolje što se autora i izvođača tiče

Nikola Vranić aka JR August završio je svoj kvadrilogiju ‘Change Of Seasons’. Popričali smo o tome, kao i o novim planovima ovog neobičnog zagorskog glazbenog umjetnika koji je svojevremeno na sebe skrenuo i pažnju članova glrupe Coldplay.

JR August: Ponude izdavača? Situacija je na tom polju u isto vrijeme je i tragična i komična. Ponuda je bilo puno, ali to nije vrijedno spominjanja.
JR August: Ponude izdavača? Situacija je na tom polju u isto vrijeme je i tragična i komična. Ponuda je bilo puno, ali to nije vrijedno spominjanja.

John John će jasno odati i odagnati svaku sumnju da je riječ o alter ego konceptualizaciji. Koliko je autobiografije unutra a koliko maštanja. Ne nužno u postotnom dijelu, ali tražimo autorske motive…

JR August: Ne znam odgovoriti na to pitanje. “Change of Seasons” je preslika mog najtežeg životnog razdoblja u mom kratkom životu. Nije riječ ni o alter egu ni o autobiografiji, a opet možda je riječ i o jednom i o drugom. Radio sam spotove želeći zaustaviti ili, možda je bolje reći, zabilježiti prolaznost.

A gdje ti je nestao osmijeh? Zašto su sve skice (osim lirskih i par stihova povremeno) mahom toliko potencirano ozbiljne?

JR August: Mogu samo reći da sam se u tri godine koliko smo snimali spotove izrazito rijetko smiješio. Nisam mogao. Bio sam u dubokoj depresiji i nije mi bilo do smijanja. To je u jednu ruku bilo dobro jer nisam morao glumiti u spotovima. Samo sam bio.

Smetaju li te  budžetska ograničenja spotova, jer zagorska priroda ma koliko jesen bila puna lijepih boja ponekad ne može davati onaj efekt koji je bio u inicijalnoj ideji?

JR August: Naravno da se uvijek budžetska ograničenja upleću u stvaranje, ali to čini osobu koja biva ograničena još kreativnijom. Što se tiče inicijalne ideje, ona jest bila da se sve snima u Zagorju, na tlu koje poznajem i na kojem sam odrastao. Htio sam da atmosfera bude intimna i usamljena, a gdje to bolje izvesti nego u staroj kući u izoliranosti zagorskih brega i šuma.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=BWUfJNVt9k0[/youtube]

Glazbeno je riječ o extended playu – četiri stvari iliti kvadrilogiji. Koji je zapravo bio koncept četiri stvari vezanih zajedničkim nazivom “Change Of Seasons”? Doima se vrlo ambicioznim spajanjem glazbe i videa, a obzirom na engleski vjerujem da ciljaš negdje iza balkanskih brda, ili? Završetkom ciklusa logički je pitati kamo dalje, ne sumnjam da postoje prilično jasne vizije kamo smjerati…

JR August: Koncept je bio prikazati život kao četiri glavne životne etape – djetinjstvo, mladenaštvo, zrelu dob i starost, ali i prikazati čovjekovu kontradiktornu prirodu i njegovu nesposobnost da razluči bitno od nebitnog, stvarno od nestvarnog, san od jave. Svatko od nas je konstantno zbunjen na ovaj ili onaj način jer nam svako životno razdoblje nosi nešto novo s čime se, kad uđemo u nj još ne znamo nositi. Taman kada se naviknemo na nešto, to nešto se promjeni i krećemo ispočetka. Jedina konstanta u životu jest promjena. Ideju za kvadrilogiju dobio sam kad sam tek zakoračio u zrelu dob i pošto starost još nisam iskusio, na primjerima onih koji jesu učio sam i pokušao to pretočiti u 20 i nešto minuta glazbe i filma. Stvaram na engleskom jer je engleski Lingua franca i k tome još i jedini strani jezik koji dobro znam. Zašto bih stvarao na jeziku koji me u početku ograničava izrazito malim brojem slušatelja od kojih je vrlo mali broj onih kojima bi ono što radim moglo biti zanimljivo, a od kojih je još manji broj onih koji bi bili u mogućnosti priuštiti si kartu za koncert? Što se novog materijala tiče, za nekoliko dana krećem u studio snimati poveći broj pjesama koje će biti na mom slijedećem albumu. U međuvremenu sam postao tri godine iskusniji i zbunjeniji i vrijeme je da zabilježim i taj period. Osjećam se povlaštenim što imam dar da to napravim, za razliku od mnogih drugih koji svoj životni put mogu bilježiti jedino fotografijama napravljenim pametnim telefonom ispred ogledala u kupaonici. Dalje>>

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X