‘Kako izdresirati zmaja 2’ – ulazak u adolescenciju

Nakon što je svoj prvi tjedan u domovini završio kao drugi najgledaniji film na velika platna u Hrvatskoj i regiji spušta se nova animirana štorija o jahačima zmajeva.

'Kako izdresirati zmaja 2'

“Kako izdresirati zmaja” starinski rečeno je naslov dugometražnog animiranog filma, koji je prije četiri godine stekao brojne obožavatelje diljem svijeta. Dok je za produkciju nastavka u stvarnom svijetu prošlo četiri godine; u svijetu Vikinga i zmajeva prošlo je nešto malo više jer se glavni lik, Štucko iz djeteta preobrazio u dečka. Za razliku od cijelog društva, pubertet na njega utječe malo drugačije. Najviše ga zanimaju patenti i geografija, ali i vrijeme koje provodi sa samim sobom, a koje je opet drugačije od vremena drugih vršnjaka; što zbog nedostatka jednog roditelja, što zbog invaliditeta koji mu je priskrbila prva velika bitka u životu.

Nastavak priče osim što donosi drastično promijenjeno vikinško društvo, donosi i niz bitki koje prerastaju u pravi veliki rat na čijim suprotstavljenim stranama stoje tiranija i mirotvorstvo. Paralelno s ulaskom u dublje obiteljske tajne glavnog junaka, još dublje se ulazi u tajne čudesnih zmajeva. Ni publika koja raste, ni ona koja s ovim filmom stari neće ostati uskraćeni za oduševljenje koje im je pribavio prvi susret s ovom animiranom pričom. Uspješnica Dream Works studija za razliku od prvog tandemskog rada s Chrisom Sandersom ovaj put u cijelosti potpisuje Dean DeBlois. Iako je film nastao na ideji britanske spisateljice Cresside Cowell, DeBlois je uglavnom sam napisao priču mijenjajući i radnju i karakterizaciju likova, no prema riječima autorice originala “ostao je vjeran duhu i poruci romana”.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Z9a4PvzlqoQ[/youtube]

U prvom tjednu provedenom a u američkim kinima film je na drugom mjestu po broju gledatelja. I dok se u originalu staroj ekipi glasova (i likova) priključuju traženi Kit Harington kao “opasni” lovac na zmajeve Eret, sin Eretov i Cate Blanchett kao najveće iznenađenje – Štuckova majka, sinkronizirani “Kako izdresirati zmaja 2” nimalo ne pati zbog prijevoda na Hrvatski. Naravno, pogledati i poslušati original je uvijek poželjno i korisno, ali glumačka ekipa od glavnog Mitje Smiljanića koji čak i fizički malo podsjeća na Štucka, preko Jadranke Đokić, Mie Krajcar i Ane Kvrgić kao i već prekaljeni posuđivači glasova Marko Makovčić, Bojan Navojec, Rober Ugrina kao i svi drugi koji su uložili trud i opasne Vikinge učinili razumljivima i strašno zabavnima čak i najmlađoj publici. Nedavno pokrenuta nagrada Sinki za ponajbolja dostignuća u sinkronizaciji je hvalevrijedan potez za popularizaciju aktera stvarno dobro odrađenih sinkronizacija koje u moru zastrašujućeg šunda kojim je zatrpan djeci namijenjen program ostaju neprimijećene i kao tehnička i kao glumački vrijedna ostvarenja. Poučni savjeti i obrasci ponašanja koji se kroz crtiće ulijevaju u klince ne zaustavljaju se samo na tome, izražajnost i interpretacija jezika itekako dolazi upravo od tih obožavanih likova s ekrana.

I obična 2D projekcija vrvi detaljima i uzbuđenjima, ali kad već postoji kod “Kako izdresirati zmaja 2” doživljaj treće dimenzije zadivljuje ponajviše kod vrtoglavih susreta s oblacima i do savršenstva dovedenih animacija vodenih prostranstava. Kako je 3D izrazito akciona forma i u dužim dramskim scenama može djelovati nespretno, emotivni trenuci ili verbalni okršaji likova svedeni su na prilično kratke sekvence, no dramatičnost cijele priče time nije nimalo ugrožena ili banalizirana. Pitanje je kakve još stimulacija mogu pridonijeti doživljaju projekcije, možda naleti vrelog i ledenog vjetra ili zeleni smrad dvoglavog zmaja u 4D produkciji, no znatno važniji segment doživljaja je i glazba koju potpisuje John Powell, kompozitor koji je radio i za odlične animirane doživljaje „Rio“, „Happy Feet“ i „Shrek“. Svega nekoliko tema preuzetih iz sjevernjačkog folklora je dovoljno za podlogu ovoj akcijom nabijenoj epizodi, nenametljiva no sveprisutna i uzvišena filharmonijska pratnja na trenutke podsjeća na američke klasike čija se umjetnost često nalazi upravo u zanatskom savršenstvu.

U filmu će čak više uživati odrasli, ali zbog obilja akcije i imaginacije mlađi to neće niti primijetiti. Ipak, mališani od pet ili šest godina, ako nemaju stariju braću ili sestre kod kuće neće moći razumjeti “uvod u adolescenciju”, a zbog veličine nekih zmajeva bi mogli imati i pokoju noćnu moru. Bez obzirna na to, višeslojnost koja prožima ovu pustolovinu o putevima svjetla i tame kojima se može putovati kroz život tajna je uspjeha i vjernosti publike priči o tome kako se može izdresirati svog zmaja.

Ocjena: 8/10

(DreamWorks Animation, Mad Hatter Entertainment, 2014.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X