Kandžija ‘Folder s Golim ženama’ –hip hop ofanziva iz Donjeg Miholjca

Kandžija je zaigrao po balkanskim hip hop pravilima, a to je: okupi bend i rokaj još jače. Jer urbana scena je isprepletena i nije kod nas pravilo kao u Americi da se glazba dijeli na crnu i bijelu.

  •  
  •  
Kandžija 'Folder s Golim ženama'

Koliko je efektan i nadograđen Kandžijin nastup mnogi su se u Zagrebu mogli uvjeriti na prošlotjednom INmusicu, a autoru ovih redaka je uz Bombino i Pixies to svakako jedan od najboljih koncerata ovogodišnjeg festivala.

Najvažnije od svega je što prateće Gole žene nisu funk bend već metal meets reggae crossover zakopan u izričaj jednog Rage Against The Machinea ali i Beastie Boysa, što Kandžiju i Toxaru u ovom trenutku ujedno čini i najžešćim reperima na pozornici. Nakon EP-ija „Dvojezična ploča“ koji je snimio u suradnji s beogradskim reperom Bvanom, ovaj radišni Slavonac objavio je i uživo snimljen (ali bez publike) „Folder s Golim ženama“ u kojem je iskušao i neke starije brojeve u novom ruhu („Duge kandže“, „Državnici novog kova“, „Bicikl“, „Svemir“…), ali koji su i dalje aktualni zahvaljujući tekstovima koji se već mogu smatrati njegovom univerzalnom vrijednošću.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=5Zbo8cNLR6U[/youtube]

Gole žene kao bend koliko je maštovit u kreiranju autorske zvučne slike toliko i bez previše krzmanja poseže za nekim općepoznatim pop temama i riffovima iz rock pjesmarice („Bicikl“, „Donji Miholjac“…) Najveću preobrazbu prošla je pjesma „Mali mržnja“ s albuma „Koktel od rakije“. I 2011. je to bila ozbiljna društvena kritiku izrečena ozbiljnim tonom, bez gegova i izvrtanja stvari na šalu. U izvedbi s Golim ženama traje 6.20 minuta, a njeno mjesto u središnjem dijelu albuma ujedno je čini i svojevrsnim sidrištem dubljeg smisla i poruke zbog čega „Folder s Golim ženama“ ne treba shvatiti samo kao Kandžiju na stereoidima benda iza sebe.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ufz_8RwfxpA[/youtube]

Iako je prešao u potpuno nezavisne DIY vode, može se reći da je Kanžija u kreativnom uzletu potpuno oslobođen klasičnih diskografskih scenarija i obaveza koje su u ovim našim opskurnim uvjetima male bare pune krokodila mnogim glazbenicima uteg oko vrata. Što god mu budućnost donijela, osjeća se kako između njega i glazbe više ništa ne stoji na putu, a to neopipljivo publika itekako zna osjetiti.

Ocjena: 8/10

(Samizdat, 2014.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

  •  
  •  

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X