Kandžija ‘Folder s Golim ženama’ –hip hop ofanziva iz Donjeg Miholjca

Kandžija je zaigrao po balkanskim hip hop pravilima, a to je: okupi bend i rokaj još jače. Jer urbana scena je isprepletena i nije kod nas pravilo kao u Americi da se glazba dijeli na crnu i bijelu.

Kandžija 'Folder s Golim ženama'

Koliko je efektan i nadograđen Kandžijin nastup mnogi su se u Zagrebu mogli uvjeriti na prošlotjednom INmusicu, a autoru ovih redaka je uz Bombino i Pixies to svakako jedan od najboljih koncerata ovogodišnjeg festivala.

Najvažnije od svega je što prateće Gole žene nisu funk bend već metal meets reggae crossover zakopan u izričaj jednog Rage Against The Machinea ali i Beastie Boysa, što Kandžiju i Toxaru u ovom trenutku ujedno čini i najžešćim reperima na pozornici. Nakon EP-ija „Dvojezična ploča“ koji je snimio u suradnji s beogradskim reperom Bvanom, ovaj radišni Slavonac objavio je i uživo snimljen (ali bez publike) „Folder s Golim ženama“ u kojem je iskušao i neke starije brojeve u novom ruhu („Duge kandže“, „Državnici novog kova“, „Bicikl“, „Svemir“…), ali koji su i dalje aktualni zahvaljujući tekstovima koji se već mogu smatrati njegovom univerzalnom vrijednošću.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=5Zbo8cNLR6U[/youtube]

Gole žene kao bend koliko je maštovit u kreiranju autorske zvučne slike toliko i bez previše krzmanja poseže za nekim općepoznatim pop temama i riffovima iz rock pjesmarice („Bicikl“, „Donji Miholjac“…) Najveću preobrazbu prošla je pjesma „Mali mržnja“ s albuma „Koktel od rakije“. I 2011. je to bila ozbiljna društvena kritiku izrečena ozbiljnim tonom, bez gegova i izvrtanja stvari na šalu. U izvedbi s Golim ženama traje 6.20 minuta, a njeno mjesto u središnjem dijelu albuma ujedno je čini i svojevrsnim sidrištem dubljeg smisla i poruke zbog čega „Folder s Golim ženama“ ne treba shvatiti samo kao Kandžiju na stereoidima benda iza sebe.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ufz_8RwfxpA[/youtube]

Iako je prešao u potpuno nezavisne DIY vode, može se reći da je Kanžija u kreativnom uzletu potpuno oslobođen klasičnih diskografskih scenarija i obaveza koje su u ovim našim opskurnim uvjetima male bare pune krokodila mnogim glazbenicima uteg oko vrata. Što god mu budućnost donijela, osjeća se kako između njega i glazbe više ništa ne stoji na putu, a to neopipljivo publika itekako zna osjetiti.

Ocjena: 8/10

(Samizdat, 2014.)

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X