‘Killers of the Flower Moon’ – true crime u zemlji bogatih Indijanaca

Novo osvježavajuće poglavlje u Scorseseovoj karijeri, prvo nakon ‘The Wolf of Wall Street’, budući da ćemo religijsku dramu ‘Silence’ i gangsterski ep ‘The Irishman’ retrospektivno teško uvrštavati u bolje radove majstora koji je napunio osamdeset godina.

“Killers of the Flower Moon”

David Grann jedan je od najčitanijih pisaca publicistike ovog doba. Njegov stil je atraktivan i moćan, sposoban je zavesti čitatelja i opčiniti ga istraživanjem uzbudljivih slučajeva iz povijesti do te mjere da pomislimo kako su u pitanju trileri i avanture iz mašte, a ne stvarni događaji. Ne čudi stoga da su njegove knjige postale traženom robov za ekranizacije, pa smo tako 2016. imali priliku gledati “The Lost City of Z” nastao prema njegovom predlošku, a sad su se Grannovih djela prihvatili vremešni Martin Scorsese i njegov glumački go-to guy u novom stoljeću, Leonardo Di Caprio i snimili “Killers of the Flower Moon”, film o ubojstvima Indijanaca iz plemena Osage zbog nafte na njihovoj zemlji, a koja su se zbila prije stotinjak godina.

Valja napomenuti da je glumačko-redateljski par već za svoj sljedeći filmski projekt odabrao i najnoviju Grannovu knjigu, pustolovni misterij o dvije skupine broda The Wager koji nakon brodoloma s različitim verzijama priče završavaju na različitim lokacijama, pa imamo jednu situaciju koju možemo usporediti s “Rashomonom” Ryunosuka Akutagawe (i Akire Kurosawe, svakako), ili ako se držimo pomorske tematike, “The Caine Mutiny Court Martial”, pričom koja je ponovno aktualna nakon što ju je u svoj posljednji film pretvorio veliki William Friedkin koji nas je ove godine napustio.

Ubojice cvjetnog mjeseca (foto: Kinoteka)

No, vratimo se “Ubojicama cvjetnog mjeseca”, filmu koji od prošlog tjedna igra i u našim kinima i knjizi koja je zasjela na prvo mjesto liste best sellera u The New York Timesu i zadržala se na njoj stotinjak tjedana (skoro 150 mekim uvezom) i vratila se na vrh otkako je ponovno probuđen interes najavom Scorseseovog filma. Ukratko, riječ je o priči o pohlepi bijelog čovjeka koji svom silom želi profitirati i oteti zemlju plemenu Osage koje je jedino koje živi kao klasa viša od svojih bjeloputih sugrađana jer posjeduju izvore crnog zlata na svom teritoriju.

Lokalni moćnik King Bill Hale (igra ga Robert De Niro koji je, naravno, sa Scorseseom ostvario niz remek-djela kao što su “Taxi Driver”, “Raging Bull” i “King of Comedy”) razvije plan oženiti svog nećaka Ernesta (Di Caprio u šestoj suradnji s redateljem) s Indijankom (Lily Gladstone čije se ime s razlogom spominje u konkurenciji za Oscar) i malo pomalo beskrupulozno i krvavo raščistiti put do nasljedstva nad pravima za zemlju u posjedu njezine obitelji i naftom koja leži ispod nje. Naivni (i pohlepni) Ernest tako se nađe kližući niz moralnu spiralu dok pokušava balansirati između poslušnosti ujaku izvršavajući njegov dijabolični plan i ljubavi prema svojoj izabranici.

Kao što je slučaj i s “Oppenheimerom” Chrisa Nolana, jednom od potencijalnih glavnih protukandidata za Oscare na dolazećoj dodjeli, “Killers of the Flower Moon” je impresvivan na svim područjima. Prije svega, valja napomenuti da traje punih 206 minuta, što je izrazito izazovan komad vremena koji je potrebno provesti u sjedalici u kinu, ali zahvaljujući maestralnoj montaži Scorseseove vječne suradnice, trostruke oskarovke Thelme Schoonmaker, ova tri i pol sata proći će tako da ih jedva osjetite. Usporedbe radi, njihov prethodni zajednički film “The Irishman” trajao je samo tri minute duže, ali nije klizio ni približnom lakoćom kao “Killers”. I, naravno, nisu mu pomogli ni očajni vizualni efekti pomlađivanja De Nira i ekipe po kojima će možda ostati najbolje upamćen.

Osim DiCaprija koji se ipak malo previše prenemaže i De Nira koji se napokon ne prenemaže previše (u najboljoj ulozi još tamo valjda od “Jackie Brown”) i već spomenute Gladstone, film donosi i niz upečatljivih sporednih uloga, prvenstveno Jessieja Plemonsa kao agenta FBI-ja u nastajanju koji istražuje ubojstva, ali i kantautora Jasona Isbella koji se pojavljuje u prilično velikoj ulozi i dokazuje da njegovim talentima doista nema kraja. U cameo ulogama pojavit će se još neki glazbenici kao što su majstor usne harmonike Charlie Musslewhite te u posljednjoj sceni (kojom se u prikazu radiodrame izbjegava standardni i dosadni skrol kakvim obično završavaju filmovi) slavni Jack White, ali i sam redatelj Marty. Treba svakako spomenuti i pojavljivanje ovogodišnjeg oskarovca Brendana Frasera, kao i Johna Lithgowa koji se uključuju u sudskom epilogu priče.

“Killers of the Flower Moon” (foto: Paramount)

“Killers of the Flower Moon” označava i posljednju od brojnih suradnji između Scorsesea i Robbieja Robertsona, velikana iz grupe The Band čiji je posljednji nastup nazvan “The Last Waltz” ovaj režiser pretvorio u jedan od najvoljenijih koncertnih filmova svih vremena. Roberston nas je također napustio ove godine, a kao posljednji rad za sobom je ostavio odličan atmosferični soundtrack koji igra bitnu ulogu u oslikavanju ovog filma. Osim njegove autorske glazbe, Marty koristi priliku dodati i dosta glazbe iz tog vremena, a koje je osvjedočeni fan, od muzike tzv. jug bendova, do bluesa i plesnog jazza dvadesetih godina prošlog stoljeća.

“Killers of the Flower Moon” je novo osvježavajuće poglavlje u Scorseseovoj karijeri, prvo nakon “The Wolf of Wall Street”, budući da ćemo religijsku dramu “Silence” i spomenuti “The Irishman” retrospektivno teško uvrštavati u bolje radove majstora koji je napunio osamdeset godina. Kad bi mu to bio posljednji film u karijeri, bio bi to divan način da se oprosti od dugogodišnjeg rada, ali znamo da nam je već obećao “The Wager”, pa smijemo biti uzbuđeni zamišljajući novu suradnju Martyja, Lea i Davida Granna. Nakon “Killers”, teško je zamisliti da ona neće uspjeti.

Ocjena: 9/10

(Paramount Pictures/Apple Original Films, 2023.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X