Krešo i Kisele kiše pobjednici finala 3. HR demo kluba održanog u Tvornici

Riječki punk rock bend Krešo i Kisele Kiše sinoć su u Velikom pogonu Tvornice kulture odnijeli pobjedu u finalnoj večeri 3. HR Demo kluba nad grupama Film Noir, F5, Auguste, Bad Mushrooms, Scarlet Notes, te Mikijem Solusom i njegovim trijom.

Krešo i Kisele kiše - pobjednici 3. HR Demo kluba (Foto: HR Demo klub)

Neću ići redom. Prvo ću sagledati dobru stranu finala 3. HR Demo kluba održanog u Velikom pogonu Tvornice kulture. Za početak, veliki je korak učinjen tim projektom, jer je velika (i obično troma) nacionalna kuća odlučila dati prostora i vremena mladoj, tj. sceni u nastajanju. Već treću godinu za redom intencija je pronaći i prezentirati ono što se u glazbi na domaćem terenu događa upravo sada i to u redovima onih glazbenika i bendova koju uglavnom ne mogu okupiti sto duša na samostalnom koncertu i koji su ih obično imali desetak u tek začetoj karijeri.

Produkcijski zahvat za tako nešto je hvalevrijedan. Veliki pogon Tvornice kulture, istovremeni radijski prijenos uživo na drugom programu Hrvatskog radija, kao i snimanje cijelog događaja TV kamerama za skorašnju nešto skraćenu televizijsku ekstenziju cijelog događaja. Pored toga zadržan je koncertni format jer je svaki bend svirao po tri pjesme, što je idealna minutaža za kvalitetni uvid u glazbeni rad, kako za one u dvorani, tako i za one kraj radijskih prijemnika. I sve to je teklo bez zastoja ili bilo kakvog tehničkog problema (bar onog koji bi vidljivo i slušno ometao cijeli događaj).

Damir Urban u Tvornici (Foto: Zoran Stajčić)

Dodjela nagrada također je bila dinamična, a ne kako obično to zna biti u hrvatskim uvjetima, troma i puna rupa u kojima akteri ne znaju što bi radili, ili kazali. Kao novinarka koja je na pozornici vodila dodjelu nagradu i cijelo virjeme bila uključena u radijski prijenos i intervjue s gostima, lavovski dio je odradila Martina Validžić, ujedno jedna od najkulerskijih TV novinarki. Dalo bi se na prste jedne ruke izbrojati voditelje i novinare koji bi to izveli jednako fluidno i uspješno poput nje. Da je bio još jedan voditelj/voditeljica ishod bi sigurno bio još dinamičniji. Nagrade nisu nimalo zanemarive, dok je za prvoplasirane osigurano snimanje duge minutaže, drugi i trećeplasirani su dobili mogućnost besplatnog snimanja jedne pjesme u studijima Hrvatskog radija. Ima tamo fine opreme i kadra koji mogu napraviti fini posao mladim glazbenicima.

Također tu je i nastup Damira Urbana i njegove četvorke koji su uveličali događaj polusatnim nastupom na kraju koji je imao sve karakteristike ekskluzivnosti jer su po prvi put, dakle premijerno uživo, izvedene dvije pjesme s predstojećeg studijskog albuma. I naravno last but not least; ulaz je bio besplatan za posjetitelje. Tvornica je bila solidno popunjena, ali moglo je i više ljudi doći, jer je stvarno bilo glazbenog štofa na pozornici.

Scarlet Notes (Foto: Zoran Stajčić)

Pored mini koncerta Urbana & 4 predstavili su se Auguste, Bad Mushrooms, F5, Miki Solus, Film Noir, Scarlet Notes te Krešo i Kisele kiše.

U tom društvu veterani su bili F5. Riječ je o bendu proizašlom iz nekadašnjeg Fali V predvođenog Robertom Nappholzom. Kako su se našli u društvo debitanata manje je važno od onog što su pružili na pozornici. Bio je to najprofesionalniji nastup visoko kvalitetnog neo-soul/funk/reggae benda ispred kojeg je vokalno neprikosnovena te večeri stajala talentirana pjevačica Nikolina Kovačević. Tko ne vjeruje, nek’ posluša ovo:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=M7avnqEQWHQ[/youtube]

Bad Mushroms su i po outfitu kazaljku glazbenog vremeplova vratili na početak 70-ih i nekadašnji YU zvuk. Da malo manje pažnje obraćaju na Opću opasnost, a više se ugledaju na staru YU Grupu i Smak, cijela ta retro priča bi bolje odjeknula, da ne kažem da bi njihova frikoidnost bila u neku ruku provokativna, a manje opterećena stremljenjima da najdalje što žele/mogu dobaciti bude mjesto predgrupe već spomenutoj Općoj opasnosti.

Bad Mushrooms (Foto: Zoran Stajčić)

Zadarski Scarlet Notes, me nekako, ponajviše zbog pjevačice i basistice, podsjećao na Kimiko, ne toliko u zvuku, koliko u tom indie gardu, no daleko uvjerljivije su mi bile Auguste – zagrebački ženski kantautorski dvojac koji čine Ivana Lulić i Gordana Marković koje su pružile sasvim solidan pop s lijepo razrađenim i definiranim dvoglasnim vokalnim dionicama. Znaju i čuju jako lijepo što je razlika između terci i kvarti. Dalje>>

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X