Lebanon Hanover u Močvari – tuga i romantika

Lebanon Hanover u petak navečer na zagrebačku pozornicu došli su po prvi put te potvrdili da tuga i romantika idu ruku pod ruku.

Lebanon Hanover u Močvari (Foto: Vedran Metelko)

Osim tuge i romantike, još jedan odličan par je definitivno magla i Lebanon Hanover. Sinoćnji intro u mračni koncert nije mogao biti bolji s obzirom na to da se satima prije početka magla prostirala po Zagrebu. Znajući da nas čeka nešto više od sat vremena teških melodija, dolazak na nasip doimao se gotovo izrežiran te je bio savršena priprema za bend poput njih.

Ovaj dvojac sastoji se od Larisse Iceglass i Williama Maybellina koji od 2010. uspješno prenose svoju ledenu priču. Ono što stvaraju već 12 godina može se opisati kao spoj minimalizma, začaranih šuma i urbanizma, a to stvaralaštvo uspjeli su nam predočiti i sinoć.

U glavnoj prostoriji Močvare gdje se koncert održavao, doček su “odrađivali” hitovi Sonic Youtha, što je bio neobičan, ali zanimljiv i možda na momente logičan izbor te prigušena svijetla i ne toliko prigušeno brbljanje posjetitelja.

Lebanon Hanover u Močvari (Foto: Vedran Metelko)

Dolazak benda na stage podržan je urlicima, a oni su na to uzvratili s instrumentalnim uvodom koji je zvučao kao što bi zvučala malo prije spomenuta magla da se može uglazbiti; misteriozno, s dozom delayja i nijansama guste tame. Taj “magloviti” zvuk bio je uvertira u pjesmu “Alien” s kojom su započeli svoj nastup. Maybelline je, osim što je stidljivo, ali srdačno pozdravio Zagreb, imao čast uvesti nas u priču.

Njegov vokal odličan je primjer vokala ovakvog žanra glazbe, koji svojom dubinom i načinom pjevanja, a ponekad i izgovaranja teksta, kao da gubi svoj sadašnji te se materijalizira u nekom drugom obliku. Dajući tako mašti na volju, dolazim do slike u glavi gdje je jedan od tih oblika i vampir, kojeg Maybelline, svjesno ili ne, sjajno utjelovljuje te nam dopušta da na trenutke imamo osjećaj kao da stojimo pred ogromnim, hladnim zamkom, a jedino što oko sebe čujemo su, osim cičanja šišmiša, njegovi vapaji za nečime što je nekoć bilo i nekime koga je nekoć imao. Tu sliku uspio je potvrditi i na pjesmama koje je izvodio, poput “Totally tot”. Iako njegov glas ostavlja dojam nesretnog vampira koji vječito samo sjedi i gleda u daljinu, ipak si je na neke pjesme dao oduška i zaplesao iliti “razbacao” se na pozornici što je i nama u publici dalo do znanja da smijemo iz njihanja prijeći na neke malo ozbiljnije plesne pokrete.

Lebanon Hanover u Močvari (Foto: Vedran Metelko)

Dotadašnje oduševljenje još se više povećalo kada je riječ preuzela Iceglass te nam ravnodušno, uz pratnju već svima dobro poznate bas dionice i distorzirane gitare, počela pjevati njihov najveći hit “Gallowdance”. Kako bi što bolje uprizorila ono o čemu pjesma govori, u jednom trenutku uzela je kabel svoje gitare te ga obavila oko glave i vrata. Iako se ovakva scena može doimati pomalo škakljivo, zapravo je bila jedino što je bilo potrebno njenom dotadašnjem minimalističkom nastupu. Nakon što su završili s “Gallowdance”, premda se vibe taman podigao na još višu razinu, svirali su još kratko te otišli s pozornice. Kako je svima bilo jasno da imaju vremena za barem još jednu, ako ne i dvije pjesme, uz ovacije fanova vratili su se i priuštili nam još nekoliko minuta mračne zabave.

Iako na prvu zvuči kao poprilično depresivna glazba koja je namijenjena slušanju u nekom kućnom, samačkom izdanju te koja bez previše filozofiranja šalje svoju trpku poruku, na sinoćnjem koncertu svojim melankoličnim melodijama i romantičarskim pristupom uspjeli su zagrijati atmosferu do te razine da su se i publika i sam cold wave uspjeli rastopiti.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X