Lenhart Tapes ‘Dens’ – Balkan Underground

Recenzija novog albuma projekta Vladimira Lenharta koji će večeras biti uživo predstavljen na promociji u Močvari.

Lenhart Tapes “Dens”

Kad dospijete do zadnje točke novog albuma “Dens” beogradskog projekta Lenhart Tapes, čut ćete sudare muzičkih svjetova. Distorzirana violina Tijane Stanković u sjećanje priziva zvuk Johna Calea na legendarnom istoimenom prvijencu Velvet Undergrounda i Nico u njegovim završnim eksperimentima “The Black Angel’s Death Song” i “European Son”. Čut ćete čarobni vokal Svetlane Spajić kako pjeva slovačku popjevku “Starala se”, koja je vjerojatno na albumu našla mjesto posredstvom Jana Lenharta, pjevača narodnih pjesama iz te zemlje i djeda Vladimira Lenharta, čovjeka koji stoji iza ovog odvažnog projekta.

I naravno čut ćete i samog Lenharta i njegove vrpce. Njegovi semplovi i loopovi s kazeta koje je na buvljacima kupovao na kile do tog su vas trena već uvukli u svoj kakofonični kaos praćeni balkanskim melodijama i raznorodnim ritmovima, a svi ti elementi zajedno tvore temelje žanra koji je kršten zapravo prilično očitim i ispravnim imenom ethno noise.

Cijeli album “Dens”, službeno druga ploča Lenhart Tapesa nakon izdanja “Duets” iz 2021., odiše ozračjem tih buvljaka s kojih potječu Vladimirovi semplovi koje miksa ručno i uživo poput nekog pionira hip hopa prije četrdeset godina. Nakon uvodnog singla, plesne i upeglane “Vodu brala” te naredne “Daj mi ruka”, kad dospijete tamo do “Džamahirije”, možda i najupečatljivije pjesme s albuma i one koja ga je najavila svijetu prije nekoliko mjeseci, već ćete osjetiti miris znoja, masti i mesa kao na neko vruće ljetno prijepodne u nedjelju na Hreliću.

Na podužoj “Mejremo” će također zagrebati u hipnotičku estetiku Calea i Loua Reeda, prepisujući ritmički obrazac iz njihovog vječnog klasika “Venus in Furs”. Iako pjesme koje pjeva ženski trolist (a koji uz spomenute Stanković i Spajić čini i Zoja Borovčanin) najčešće dolaze iz tradicija naroda i narodnosti bivše Jugoslavije, njihovi ritmovi umiksani Lenhartovom rukom vode nas i dalje na Istok, u Aziju i u Afriku.

Kvalitetu ovog projekta spoznali su kritičari, glazbenici i ostali pratitelji scene, pa su tako danas pred koncertnu promociju “Densa” društvene mreže pune hvalospjeva Vladimiru i poziva na koncert. Naravno da su tu kvalitetu prepoznali i izdavači pa je album objavljen za razvikanu etiketu Glitterbeat Records, label koji se već cijelo desetljeće proglašava najboljim izdavačem world music glazbe, a nagradu WOMEX u toj kategoriji osvojili su toliko puta da je više praktički ne slave. Kad vas izdavač s takvim renomeom uzme pod svoje krilo, onda je i zajamčen put do brojnih ušiju koje prethodno ne bi znale za vas. “Dens” je tako popraćen recenzijama nekoliko velikih svjetskih časopisa u svega par dana nakon izlaska. Ne treba ni spominjati da su recenzije mahom izrazito pozitivne, a neki ga proglašavaju i jednim od najmaestralnijih izdanja godine. I nisu u krivu.

Zapravo nije lako opisati riječima što Lenhart Tapes sviraju, a da se taj pokušaj ne pretvori u isprazno nabrajanje naoko proturječnih glazbenih nastojanja. U osam pjesama i 45 minuta albuma “Dens” u jednakoj mjeri osjetit ćete prljavštinu Balkana, tamniju estetiku europskog industriala, ritam Istoka i odvažnu oštrinu eksperimentalnog rocka. A ako se večeras prošetate do Močvare, čut ćete i vidjeti kako se uživo rastače taj kaos u realnom vremenu. Živi nastupi ionako se spominju kao pravi forte Lenhart Tapesa, a i pitanje je koliko ćete čekati na sljedeću priliku ako ih danas propustite.

Ocjena: 9/10

(Glitterbeat Records, 2023.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X