‘Live Forever: A Tribute To Billy Joe Shaver’ – honky tonk junaci žive zauvijek

Velikani poput Willieja Nelsona, Stevea Earlea, Georgea Straita i drugih obrađuju dvanaest pjesama okorijele legende odmetničkog countryja koja nas je napustila prije dvije godine.

“Live Forever: A Tribute To Billy Joe Shaver”

Kad se spominje žanr outlaw countryja, ljudi obično pomisle na Willieja Nelsona i Waylona Jenningsa. Oni su svakako bili najslavniji predstavnici podžanra koji je u kasnim sedamdesetima zasjao kao alternativna glazba na nešvilskoj country sceni, a koja je zvuke honky tonka miješala s čvršćim rokerskim stavom. Manje je slavno ime Billy Joea Shavera, čovjeku koji je i izvan svojih pjesama živio odmetničkim životom. Upravo on je zaslužan za neke od slavnih Waylonovih hitova kao što si “Ain’t No God In Mexico” ili pak cijeli njegov album “Honky Tonk Heroes” iz 1973. godine.

Shaverovo prijateljstvo i suradnja s Nelsonom, pak, trajali su do duboke starosti. Willie je gostovao na posljednjem studijskom albumu koji je Billy Joe izdao za života, fenomenalnom “Long in the Tooth“, na kojem su zajedno otpjevali uvodnu “Hard to Be an Outlaw” koju je i sam mjesec ili dva ranije bio objavio na svom albumu “Band of Brothers“, kao i “The Git Go” s istog nadolazećeg Shaverovog albuma.

Ne čudi stoga što je upravo Willie Nelson nekako najistaknutija prisutnost na novom tribute albumu posvećenom Billy Joeu Shaveru, a naslovljenom “Live Forever” prema jednoj od njegovih najpoznatijih kompozicija, a koja upravo u Nelsonovoj verziji (uz pomoć Lucinde Williams) otvara ovu ploču. Pojavit će se Willie i na kraju albuma s obradom još jedne od Shaverovih poznatijih pjesama “I Been to Georgia On a Fast Train”, prije nego ga Allison Russell okonča s “Tramp on Your Street”.

Između dva Nelsonova ukazanja izredat će se cijeli špalir country i alt-country izvrsnika raznih generacija. Od nešto mlađih tu su Nikki Lane i Ryan Bingham koji su se prihvatili cupkave “Ride Me Down Easy”, dok je Rodney Crowell preuzeo odgovornost za “Old Five And Dimers Like Me”, jednu od zaštitnih Shaverovih pjesama. Miranda Lambert otpjevala je “I’m Just an Old Chunk of Coal (But I’m Gonna Be a Diamond Someday)” koja je većini one manje temeljite publike vjerojatno najpoznatija u obradi Johnnyja Casha na njegovoj kompilaciji izvadaka sa tzv. American sessiona s Rickom Rubinom, “Unearthed”.

Edie Brickell, koja je nažalost poznatija kao supruga Paula Simona nego po svom vrijednom opusu, priložila je ljubavnu “I Couldn’t Be Me Without You”, a tu je i Nathaniel Rateliff koji s “You Asked Me To” nastavlja nizati gostovanja na tribute albumima, nakon što je mjesec ranije pjevaoi na Blue Noteovom “Here It Is” posvećenom Leonardu Cohenu. All-star ekipi pridružuje se i George Strait, nekoć prozvan kraljem countryja, koji je obradio “Willy the Wandering Gypsy and Me”, inače jednu od 66 pjesama kojih je Bob Dylan nedavno uvrstio u izbor za teme svoje zbirke eseja “The Philosophy of Modern Song“.

Violinistica i kantautorica Amanda Shires uz pomoć svog supruga Jasona Isbella izvodi “Honky Tonk Heroes” dok Steve Earle, koji i sam u posljednje vrijeme snima gotovo isključivo tribute albume svojim pokojnim prijateljima, pjeva o prelaženju granice na “Ain’t No God In Mexico”. Margo Price, čiji novi album “Strays” očekujemo početkom naredne godine, uparila se pak s mlađim country kantautorom Joshuom Hedleyjem čiji je prvijenac, baš poput njezinog “Midwest Farmer’s Daughter” iz 2016., objavila Third Man Records, etiketa Jacka Whitea.

Billy Joe Shaver bio je zajeban tip. Dok još nije stekao posao autora pjesama u Nashvilleu bio je primoran obavljati razne poslove, pa je tako jedno vrijeme proveo radeći u pilani u kojoj je ostao bez dobrog dijela šake. Poput Djanga Reinhardta, bio je primoran razviti vlastiti svirački stil s polovičnim prstima. Nadalje, jednom je nakon nekakve svađe pištoljem malog kalibra jednom čovjeku pucao u lice. Kad je oslobođen optužbe za taj incident, javno je tražio da mu ovaj vrati njegov metak. Želim reći da je Shaver bio toliko živopisan lik da je zavrijedio da se o njemu snimi biografski film, a kamoli ovakav tribute album.

Ocijeniti ovakve albume obično nije teško. Oni su uglavnom plod grupnog rada i gotovo nikad ne podbace. U nekim slučajevima, poput ranije spomenutog “Here It Is” oni su nešto više od kompilacije i može ih se gledati kao zasebno umjetničko djelo. Ali najčešće su, poput “Live Forever”, skupina vrlo dobro izvedenih obrada koje ne nadmašuju originale, ali koje uživamo slušati nekoliko puta prije nego ih zamijenimo nečim drugim.

Prošle su dvije godine otkako nas je napustio Billy Joe Shaver. Zlobnici bi rekli da ipak nije poživio zauvijek. Ovih dvanaest pjesama možda ipak dokazuje suprotno.

Ocjena: 7/10

(New West Records, LLC, 2022.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X