Maja Alvanović: Trenutno se na srpskoj sceni događa ekspanzija kreativnosti

Novosadski Majamisty Trio dobiva pohvale na vodećim svjetskim jazz portalima, debi album prvotno samizdat distrubuira se i u dalekom Japanu. No ovo izvrsno jazz društvo još niti jednom nije posjetilo Hrvatsku, a Ravno do dna je za početak upoznao prvu osobu trija – Maju Alvanović.

Majamisty Trio
Majamisty Trio

Pričajte nam o “Mystilandu”, veličanstven je album. Kako nastaje glazba, jesu li improvizacije bazni izvor?

Maja Alvanović: Iza sebe imamo dva albuma. Naš debi album “Mistyland” izdao je 2011. godine SKC Novi Sad a reizdali smo ga sami 2012. godine pod etiketom Maple Grove Productions. Novi album “Love” izašao je u oktobru ove godine za izdavačku kuću Cosmic Sounds. Na novom albumu smo proširili sastav pridružujući ansamblu pored Aleksandre Drobac više gostiju muzičara, tako da su tu ovog puta i Gisle Torvik, norveški gitarista, Damir Bacikin, naš trubač koji živi i radi u Berlinu, Bunford Gabor, saksofonista iz Subotice i novosadski perkusionista, Uroš Secerov. A kako nastaje muzika… Nekada je improvizovanje na klaviru put do novih ideja, nekada se one jave već jasne podstaknute raznim utiscima iz života, kasnije se gradi forma kompozicije. Cilj je uvek sadržaj, da muzika nešto ispriča, dočara sliku, emociju. Publika prepoznaje iskrenost i na to reaguje. Često ljudi posle koncerta imaju želju da nam se obrate lično i izraze svoja osećanja rečima. Onda se to nastavi putem komentara na društvenim mrežama i na našem Youtube kanalu.

Hvale Vas u All About Jazz, komplimente nije štedio Hrayr Attarian. Koliko znači takav kritičarski vid podrške?

Maja Alvanović: “Mistyland” je doživeo odlične kritike u zemlji i svetu, album “Love” je na dobrom putu da ga sustigne, ako ne i prestigne u tome. Reč o muzici je značajna podrška muzici jer na taj način, putem preporuke, muzika lakše pronađe put do svoje publike. Recenzije na svetskim džez portalima su svojevrsna vrsta reklame i pružaju šansu muzičarima da ih otkriju festivali, izdavačke kuće, distributeri… Tako je, zahvaljujući kritikama na All About Jazz-u do nas došla distributerska kompanija Disk Union iz Japana, te je album “Mistyland” doživeo distribuciju u Japanu. Moram da podsetim da smo prvi album izdali sami, i sve što smo od reklame imali bili su mojih neumornih deset prstiju koji kuckaju po kompjuterskoj tastaturi, ne bi li proširili tu vest nekako preko interneta što dalje. Tako da je ovo bio neverovatan uspeh za nas.

Perspektiva te glazbene mistike? Kuda Vas vodi? Koje su planovi i ciljevi mimo sreće sviranja?

Maja Alvanović: Ono što stvarno mislim je da je najveći cilj sačuvati radost stvaranja, graditi sebe kroz to, dati sebi slobodu i prostor za stvaranje, a svi ostali ciljevi: probiti se na evropskoj, a potom i ostalim svetskim scenama, snimati, zarađivati od toga, ne zavisi samo od nas i našeg truda već i od elementa sreće. Verujem da svako ima svoj put i da mi idemo putem koji je najbolji za nas, našim putem,koji nam osvetljava zvezda “Mistylanda”.

Nastupi uživo po Hrvatskoj, kakvo je stanje po tom pitanju? Planira li se štogod za 2015.?

Maja Alvanović: Nismo nastupali u Hrvatskoj i voleli bismo da nam se ukaže prilika. Mediji iz Hrvatske nas sve češće kontaktiraju i to nas veseli.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Intervju - glazba

Idi na Vrh
X