Mayales u Vintage industrial Baru – zlatne note psihodeličnog Papa Štrumfa

Iako smo tek u svibnju, ‘Simbol za sunce’ Mayalesa zasigurno predstavlja jednog od glavnih pretendenata na titulu albuma godine. Samim time, bilo je za očekivati da će nam Petar Beluhan, Vlado Mirčeta i ostatak ekipe u četvrtak u Vintage Industrial Baru prirediti ugodnu glazbenu večer, no očekivanja nisu samo ispunili, već i daleko premašili.

Mayales u Vintage Industrial Baru (Foto: Tomislav Sporiš)

Za početak, moram priznati da me iznenadilo što je klub u Savskoj bio samo ugodno popunjen, kako zbog univerzalno fenomenalnih kritika tako i ugleda koji već desetljećima uživaju na sceni. Svi koji su odlučili propustiti ovaj koncert itekako mogu žaliti pošto su se Mayalesi, pojačani novim članom Lukom Gečekom i dvojcem iz Svadbasa, pretvorili u pravu sviračku mašinu koja u malom prstu ima ne samo psihodeliju, već i arhaični folk, pop, indie rock i još puno, puno toga.

Pavle Miholjević i Jura Ferina, koji su zaslužni i za produkciju albuma, čitavoj su priči pridodali i malo utjecaja svog matičnog benda zbog čega su nam u, primjerice, „Bum Bum Bum“ dali naslutiti kako bi zvučao neki imaginarni session Bad Seedsa i Pink Floyda iz „Dark Side Of The Moon“ faze, dok su psihodelični rock, posljednjih godina neodvojiv od Perinog i Vladinog autorskog rukopisa, poveli na vremensko putovanje od Haight-Ashburyja šezdesetih do današnjih acid-rokera tipa Mercury Rev.

Mayales u Vintage Industrial Baru (Foto: Tomislav Sporiš)

Beluhan, koji i dalje ne odustaje od simpatičnog imagea pomalo nalik onom Papa Štrumfa, postaje sve sigurniji i uvjerljiviji frontmen iznova dajući za pravo svojoj odluci da se trajno prihvati mikrofona. Set-listom su, dakako, dominirale stvari s nove ploče među kojima su u Vintageu najjače odjeknuli singlovi „Roadie“ i „Danas smo happy“, ali i „Dođi tu“ te Anti Perkoviću posvećena „Zlatne note“, pjesme koje, barem što se tiče potpisnika ovih redaka, ne spadaju u gornji dom „Simbola za sunce“.

Mayales u Vintage Industrial Baru (Foto: Tomislav Sporiš)

Uz njih se našlo mjesta i za istinski fantastične izvedbe ključnih skladbi s prethodnog albuma kao što su „Virtual Baby“ ili „Još te uvijek mogu“ pa se tako donekle uskraćenima mogu osjećati samo oni koji su se nadali da će dio oko sat i pol dugog nastupa biti posvećen izvornoj, 90’s fazi grupe.

Proširena postava Mayalesa u četvrtak je svoju glazbu odvela još korak dalje, pridodavši joj efektne međuigre gitarističkog trojca i znatno čvršći, masivniji sound. Zbog svega toga gotovo da je nemoguće predvidjeti ne samo kako će zvučati, već i kojim će se žanrovima kretati na svojim sljedećim albumima.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X