‘Mirror Mirror’ – neozbiljna i besmislena verzija Snjeguljice

Julia Roberts se čini kao potpuno pogrešan izbor, toliko da je do kraja ove nazovi-avanture ostala najpamtljiviji i najzanimljiviji dio (lošeg) filma.

'Mirror Mirror'

Tarsem Singh, vjerojatno ponukan lošim reakcijama na njegova dva posljednja filma, izjavio je nedavno kako ubuduće namjerava snimati filmove s jačim naglaskom na radnji i sadržaju. Pametna odluka. U njegovoj filmografiji estetika je od samog početka zauzimala prvo mjesto, no borbu sa sadržajem uredno vodi od samog starta. “The Cell” i “The Fall” nisu bili za svačiji ukus, no uspijevali su svojim vizualnim identitetom koliko-toliko skrenuti pažnju s manjkavosti scenarija. “Immortals” i sada “Mirror Mirror” narušili su međutim ono malo kredibilteta koje je uspio steći svojim početnim radovima.

S najavom kako ćemo u 2012. godini gledati čak dvije adaptacije jedne od najpoznatijih i najomiljenijih bajki braće Grimm, pojavile su se i sumnje oko uspjeha barem jednog od projekata, što zbog činjenice da su oba najavljena kao odmak od klasične priče na sklizak teren (pretjerano mračno vs. pretjerano šareno), što jer im je dolazak u kina bio najavljen za travanj, odnosno svibanj, s razmakom od oko tek mjesec i pol dana. Trebaju li publici dvije adaptacije Snjeguljice u tako kratkom vremenskom razmaku? U kina uskoro stiže “Snow White and the Huntsman”, i to je film kojeg uistinu željno iščekujem. Nakon odgledanih trailera nemam sumnji kako će u najmanju ruku biti uzbudljivo filmsko iskustvo – Snjeguljica kakvu dosad nismo imali prilike vidjeti i zla (!) kraljica koja uistinu je “najljepša u zemlji toj”, u mračnoj i naizgled prilično ambioznoj verziji priče. Za “zagrijavanje”, ovih dana u kinima možete pogledati priču iz potpuno drugačije perspektive u obliku filma “Mirror Mirror”.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=YgbH05rQx1s[/youtube]

Ne mogu reći da sam imao neka velika očekivanja od filma, no ono što nisam očekivao jest to da se neću baš nimalo zabaviti, a to se ovakvim filmovima teško oprašta. “Mirror Mirror” je priča o Snjeguljici, ali i o njenoj maćehi, princu, patuljcima i njhovim avanturama. Priče se agresivno sudaraju i isprepliću, a kao što je to danas trend u svemu, pa tako i u pisanju, jedna vrsta razvratnosti i samodopadnosti nije izostala ni ovdje.

Troje scenarista napravilo je priču u kojoj ćete naići na seksualne aluzije, istrošeni humor svojstven tračerskim emisijama, s&m aluzije, patuljke stiliste, srednjoškolske chit-chatove i uvrede, a sve podcrtano posprdnim tonom. Šarma i humora – nigdje. Ono što posebno smeta je što se za jednu ovakvu besramnu i neukusnu igru morao unakaziti dotični predložak, jer sa svojim krajnjim rezultatom, ne vidim razloga da ovaj film u svom kraćem izdanju nije završio kao segment parodije “Mrak filma 8”.

Julia Roberts je odlična glumica. I prilično duhovita. I zabavno ju je gledati u pojedinim scenama jer je odlična glumica. I jer mi se sviđa uvrnuti postupak umovanja kojim se uopće došlo na ideju da će biti dobra u ovoj ulozi. Ne djeluje opasno, ne djeluje zastrašujuće i ne djeluje zločesto. I svakako ne djeluje kao najljepša žena na svijetu. Dakle, nisam uopće siguran što mislim o njoj u ovoj ulozi jer koliko se u prvoj trećini filma, zbog nedostataka elementarnih, opće poznatih karakteristika zle maćehe, činila kao potpuno pogrešan izbor, toliko je do kraja ove nazovi-avanture ostala najpamtljiviji i najzanimljiviji dio (lošeg) filma.

Lily Collins, kći slavnog Phila Collinsa mlitava je i nekarizmatična u ulozi Snjeguljice, Armie Hamer je šarmantan u ulozi Princa, no ništa više od toga, a Nathan Lane je ostao neiskorišten i predvidiv. Patuljci bi trebali biti duhoviti, no zapravo su prilično išli na živce. A tu su i kostimi Eika Ishioke o kojima svi pričaju i koji me se uopće nisu dojmili, jer osim što su ogromni i jedino time privlače pozornost, doslovce izgledaju kao da su napravljeni od kolaž papira, čime su se zapravo fino uklopili u scenografiju koja na momente izgleda poput srednjoškolske kazališne predstave. A zašto se na Kraljičinom vjenčanju nađu likovi iz Zemlje čudesa, nije jasno.

Vrlo sramežljivo i skromno film na trenutke izbaci nešto zanimljivo, no sve iole zanimljive ideje ostane na razini skice – Kraljičin odraz u ogledalu i prostor u kojem se ogleda daju tek naznake magičnosti i mistike, a sličnih neiskorištenih ideja i situacija u filmu je pregršt. Nažalost, sve je podređeno prizemnom humoru.

Spomenuo bih naravno i nekoliko scena. Jedna od njih je ona (koja bi trebala biti strašna) u kojoj Julia Roberts marionetama razbija kućicu patuljaka. Naravno, nitko ne strada jer tko je vidio da zločeste kraljice iz bajki imaju ikakve velike moći, a i tko je uopće ikad stradao od drvenih marioneta? Druga zanimljiva scena je ona u kojoj se patuljci redom pitaju kako ukloniti urok koji je Kraljica bacila na princa, pa ga u nedostatku inspiracije i mogućih rješenja udare šakom u lice nekoliko puta. Misleći da je pas. Što bi se vrlo lako moglo kvalificirati kao nasilje nad životinjama. No ljudi u kinu su se smijali pa je to valjda bilo duhovito. No najduhovitija scena bila je ona kad Snjeguljica zaključa Princa i patuljke i ode sama u borbu sa Kraljicom. Princ od dva metra otprilike desetak puta pokušava razbiti vrata (vratašca) dok patuljci navijaju. Naravno, nije im u interesu da Princ izađe van i spasi Snjeguljicu, nego da dobrih nekoliko minuta nasmijavaju publiku. Jer ključ je oko vrata jednog od patuljaka koji cijelo to vrijeme navija da Princ razbije vrata. Urnebesno.

“Mirror Mirror” je previše neozbiljan i besmislen da bi bio uzbudljiv, no nije ni duhovit ni zabavan. Uz to je i prilično nekoherentan kao cjelina i neuravnoteženog tona, no to su već preozbiljne riječi koje ne treba dovoditi u vezu s ovakvim filmom.

Ocjena: 3/10

(Citizen Snow Film Productions, Goldmann Pictures, Misha Films, 2012.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X