Mizar u MSU – darkerijada u muzeju

Šesta inkarnacija Mizara, s moćnim vokalom Zorana Tortevskog u prvome planu, puni je šesteročlani bend koji se ne oslanja na nikakve snimke i svu glazbu izvodi uživo, što se pokazuje ključnom prednošću u njihovom nastupu u odnosu na zvuk koji su prikazali posljednji put u Zagrebu.

Mizar u MSU (foto: Ivan Laić)

Sinoć je održan drugi koncert ovogodišnjeg izdanja festivala Ljeto u MSU. Nakon što je na samom početku tjedna program otvorila ruska anarhistička akupina performerica Pussy Riot, vikend je pripao voljenim gostima iz Makedonije, kultnom darkerskom sastavu Mizar predvođenom jedinim konstantnim članom, autorom i gitaristom Gorazdom Čapovskim.

Mizar je prethodno prošao kroz pet službenih inkarnacija najčešće predstavljanima kroz vizuru onoga tko odrađuje posao glavnih vokala u bendu. Premda je potka njihove glazbe uvijek ista i temelji se u jednakoj mjeri na makedonskom etnu te bizantinskim sakralnim napjevima, od jedne do druge iteracije mogli bismo dobiti dojam da gledamo sasvim različite bendove. U Zagrebu ne sviraju često, a zadnji put kad smo ih imali priliku gledati u malom pogonu Tvornice kulture prije sedam godina bio je to neki Mizar u tranziciji, izgubljen u viziji, pokopan bremenom matrica, u koliziji bubnja s ritam mašinom. Ono što smo vidjeli sinoć bila je sasvim druga priča.

Šesta inkarnacija Mizara, s moćnim vokalom Zorana Tortevskog u prvome planu (koliko je dubok ponor njegovih pluća odakle izvlači taj glas?), puni je šesteročlani bend koji se ne oslanja na nikakve snimke i svu glazbu izvodi uživo, što se pokazuje ključnom prednošću u njihovom nastupu u odnosu na zvuk koji su prikazali posljednji put u Zagrebu. U posljednje vrijeme objavili su niz singlova kojima najavljuju album koji bi mogao biti objavljen ove godine, a sinoćnji nastup otvorili su jednim od njih, pjesmom “1903” čiji je poklič iz refrena “sloboda ili smrt” poslužio kao zov na impresivno putovanje karijerom benda koji se neprestano mijenja ostajući isti.

Mizar u MSU (foto: Martina Čanađija Podrug)

U jednom trenutku bend je pozvao i članove benda Phantasmagoria da im se vokalno pridruže na dvije pjesme. Mora se priznati da se Tomi Šega pokazao puno upečatljiviji u ovoj neočekivanoj suradnji nego kao frontmen vlastitog benda koji je sinoć nastupio kao predgrupa Mizaru. Povezanost ovih dvaju sastava seže još od 2005. kad su zajedno odradili turneju, a pjevač Phantasmagorije poslužio je i kao domaćin afterpartyja u klubu Dva Osam na kojem je videoslušaonicom odana počast Andyju Fletcheru, nedavno preminulom klavijaturistu Depeche Modea, a sam klub je još jednom pretvoren u onu staru Jabuku nagriženu zvukom diskorozije.

Sve navedeno sinoć je Zagreb na jednu večer obojalo darkerskom atmosferom osamdesetih, a kruna svega definitivno je bio fenomenalni nastup Mizara koji će organizatori Ljeta u MSU ove godine prilično teško nadmašiti u ostatku programa. Za kraj, Ravno do dna srdačno pozdravlja vlasnike šanka u muzeju. Nećemo si utvarati da je zasluga za to naše prigovanje u posljednjem izvješću, ali cijena piva na Mizaru koštala je pet kuna manje nego na Pussy Riot. Napredak se ponekad ostvaruje malenim koracima, pa svaki od njih podržavamo. Sljedeći koncert Ljeta u MSU zakazan je za narednu subotu kad će nastupiti JR August sa svojim bendom. Ali o tome će vam pisati netko drugi.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X