Mjesec kreativnih i kulturnih industrija – Zagreb kao centar kulture i kreativnosti

Predstavljen je projekt Mjesec kreativnih i kulturnih industrija– događanje kojemu je cilj pozicionirati Hrvatsku i grad Zagreb u segmentu kreativnog i kulturnog proizvoda.

Predstavljen Mjesec kreativnih i kulturnih industrija
Predstavljen Mjesec kreativnih i kulturnih industrija

Mjesec kreativnih i kulturnih industrija projekt je koji će u razdoblju od 16. svibnja do 21. lipnja 2016. pod jednim identitetom objediniti mnogobrojna kulturna događanja u Zagrebu – izložbe, predstave, koncerte, ples, projekcije. Osnovnije cilj ovog projekta osigurati veću vidljivost i razumijevanje važnosti sektora kreativnih i kulturnih industrija za razvoj gospodarstva i društva u cjelini, ali isto tako dapostane tradicionalno događanje koje će pozicionirati Hrvatsku i grad Zagreb na karti Europe u segmentu kreativnog i kulturnog proizvoda.

Glavni su pokretači manifestacije Hrvatski klaster konkurentnosti kulturnih i kreativnih industrija, Hrvatska udruga poslodavaca, Turistička zajednica Grada Zagreba ,Adria media Zagreb i Creative industries Styria, uz glavne partnere Predstavništvo Europske komisije u RH i Grad Zagreb.

Uz osvrt na važnost sektora za hrvatsko gospodarstvo i društvo, program i ciljeve Mjeseca kreativnih i kulturnih industrija na jučerašnjoj konferenciji za medije predstavili su: Ivana Nikolić Popović, predsjednica Hrvatskog klastera konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija, Daniela Angelina Jelinčić, znanstvena savjetnica, Odjel za kulturu i komunikacije Instituta za razvoj i međunarodne odnose (IRMO), Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca, Martina Bienenfeld, direktorica Turističke zajednice Grada Zagreba i Branko Baričević, voditelj predstavništva Europske komisije u RH.

Kulturne i kreativne industrije ključne su za hrvatsko gospodarstvo jer doprinose stvaranju novih i dodanih vrijednosti te jačanju konkurentnosti hrvatskog društva, kulture i gospodarstva, no govornici su naglasili kako važnosttog sektora još uvijek nije u dovoljnoj mjeri prepoznata.

Mjesec kreativnih i kulturnih industrija upravo će zato u sklopu 25 renomiranih događanja na 30 lokacija u Zagrebu javnosti predstaviti 12 sektora kulturnih i kreativnih industrija– od arhitekture, vizualnih i audio-vizualnih umjetnosti, baštine, dizajna, glazbe, primijenjenih i izvedbenih umjetnosti (kazalište, balet i ples), pa sve do medija, oglašavanja i tržišnog komuniciranja, knjiga i nakladništva te računalnih igara i novih medija.

Osim događanja na otvorenom, program ćeuključivati i oko 40 radionica i predavanja s ciljem poticanja kreativnosti u poduzetništvu i inovacijama, educiranja o autorskim pravima i jedinstvenom digitalnom tržištu, shvaćanja kulture kao turističkog proizvoda i sl. Neki su od projekata manifestacije 2. hrvatski summit kulturnih i kreativnih industrija, Komunikacijski foto punktovi, Dani novih ideja, projekti povezivanja kulturnih i kreativnih industrija i gospodarstva, godišnji sastanak EEN mreže sektorskog vijeća kreativnih i kulturnih industrija –Enterprise Europe Network kao i mnoga glazbena događanja na Europskom trgu.

Ovom događanju aktivno su se pridružile ključne kulturne i kreativne institucije poput Hrvatskog narodnog kazališta, Muzeja za umjetnost i obrt, Muzeja suvremene umjetnosti, Akademije likovnih umjetnosti i Akademije dramskih umjetnosti, ali i najpoznatiji festivali i događanja kao što su Animafest, Tjedan suvremenog plesa, Svjetski dan glazbe, Zagreb book festival, Cest is’d Best i mnogi drugi.

Cijelo događanje ima za cilj prepoznavanje, vrednovanje i poticanje izvrsnosti kako kreativnih i kulturnih industrija tako i gospodarstva i društva u cjelini, ali i razvoj turističkog potencijala grada Zagreba temeljenog na kulturi.

Mjesec dana Zagreb će živjeti kreativnim i kulturnim duhom, što može utjecati na dugoročan razvoj kulturnog identiteta grada nalik najposjećenijim gradovima svijeta s jakim kulturnim i kreativnim identitetom koji su turistički atraktori i multiplikatori interesa.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijest - tribina

Idi na Vrh
X