Močvara u doba pandemije – klub koji nikad nije stao s radom

‘Prije točno godinu dana, 12. ožujka 2020., u Močvari se trebao održati koncert grupa Marinada, ŠećeЯ i Ivana Judaša kad nas je sve neugodno iznenadila vijest o početku lockdowna pa smo koncert, u klasičnom obliku s publikom, morali otkazati….’ počinje prisjećanje Močvarinih pregaoca na današnji dan.

Močvara u doba pandemije (Foto: Močvara)

Spomenuti koncert ipak se održao i to u online formatu, što je ujedno bio i prvi takve vrste u novonastalim covid okolnostima. Močvara je nakon tog probijanja leda i sjajnih reakcija na taj potez ubacila u petu online brzinu i s tom praksom nastavila da bi uskoro imali online program svaki dan.

“Tako smo u ta prva tri mjeseca organizirali online program s čak 67 koncerata, 2 kazališne predstave, 3 tribine, 3 filmska programa i 5 slušaona tijekom kojih su DJ-evi vrtili glazbu od doma. U nastalim okolnostima, činilo nam se bitno pružiti mogućnost izvođačima, publici i nama samima u Močvari da nastavimo u bilo kojim uvjetima održavati program. Taj trud prepoznat je i od strane Muzeja suvremene umjetnosti koji su Močvari dodijelili prvu nagradu na natječaju za najbolje zagrebačke online projekte”, kažu iz Močvare.

Krajem svibnja 2020., Stožer se konačno dovoljno skockao da odredi preventivne epidemiološke mjere po kojima je klub mogao raditi događaje i svirke uživo, no samo za limitiran broj posjetitelja.

“Naravno da su to uvjeti u kojima je nemoguće komercijalno opstati i nimalo nas ne čudi kako su mnogi naši dragi kolege, voditelji srodnih alternativnih klubova, bili primorani zaključati svoja vrata, a mnogi se, na žalost, nisu ni do danas otvorili ili oporavili od ovog šoka. Na žalost, kažemo, zato što takve klubove (kao ni oni nas, vjerujemo) nikada nismo doživljavali kao konkurenciju, već kao kolege i partnere u kreiranju što kvalitetnijeg kulturnog i noćnog života Zagreba.Zahvaljujući našoj predanosti i tvrdoglavosti koja graniči s ludošću, ali i godinama iskustva rada u gerilskim uvjetima, odlučili smo nastaviti i sa “živim” programom za smanjeni kapacitet publike. Financijski, ta odluka nije bila isplativa, no, ljudski i psihološki, značila je pobjedu”, objašnjava direkcija kluba.

28. studenog 2020. nove mjere su donijele ponovni lockdown i nije bilo dozvoljeno obavljati ugostiteljsku djelatnost sve do 1. ožujka2021. Kako kulturna događanja tada ipak nisu bila obustavljena, već samo smanjena na sedam osoba po kvadratu, Močvara je nastavila neumorno i dalje raditi koncerte, predstave, tribine, ovaj put sa zatvorenim šankom, a neke od programa su i streamani kako bi se približili čim većem broju ljudi.

Od ponovnog otvaranja kluba 26. svibnja 2020. pa do danas, u Močvari su održani koncerti 106 izvođača, 7 filmskih večeri, 7 književnih večeri, 8 kazališnih izvedbi, 2 izložbe i 11 slušaona. Prostor kluba je intenzivno živio i danju – bio je korišten za umjetničke rezidencije, produkcije predstava, različita događanja poput kvizova, sajma ploča i stripova, kao i za mnogobrojne radionice. Također, 18. izdanje Human Rights Film Festivala, u partnerstvu s Multimedijalnim institutom i klubom Mama, održano je u prosincu 2020. u online formatu.

“Bizarno ali istinito, uz sav ovaj bogati i (našalimo se ironično) rasprodani program, nerijetko bi nam se desilo da sretnemo neke naše redovite predpandemijske posjetitelje koji bi nam sa sjetom rekli kako jedva čekaju da se Močvara ponovo otvori. Na našu konstataciju kako mi, zapravo, nismo ni na trenutak prestali s radom, najčešće bi reagirali s nevjericom i čuđenjem. Izgleda da je ova protekla godina izrazito defetistički djelovala na mnoge ljude te ih odviknula od živih svirki, druženja i socijalizacije pa nastavak svog rada i u drugoj pandemijskoj godini doživljavamo kao svojevrsnu mentalnu higijenu – nastavak borbe za dostojanstveni (sub)kulturni život unutar kojeg u potpunosti poštujemo sve nametnute epidemiološke mjere ali, isto tako, odbijamo biti pretvoreni u online stvorenja zarobljena u virtualnom okruženju. Istina, na ovim komornim koncertima, slušaonama i programima nema više onog intimnog gužvanja u prvim redovima, zalijevanja pivom i znojem ili pogo šutke (vjerojatno mnogima ne nedostaju baš navedeni primjeri socijalizacije, hehehe), no sasvim sigurno ne nedostaje ni emocija, dobre glazbe i opuštenog, neobaveznog čavrljanja uz piće nakon programa. U želji da ovo “novo normalno” ne ostane i nešto stalno, pozivamo vas da pogledate najave budućih događanja na našim Internet stranicama, budete brzi u rezervaciji limitiranog broja karata te svratite uživo do kluba i družite se – s ljudima, s prijateljima, s nama”, zaključuju i ujedno pozivaju publiku iz Močvare.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X