Mostly Other People Do the Killing ‘Slippery Rock’ – džezeri, ubojice i provokatori

Početkom veljače objavljen je “Slippery Rock” već peti album njujorških provokatora i glazbenih ubojica, kvarteta Mostly Other People Do the Killing, osnovanog prije deset godina. Većina setliste predstavljena je tijekom jesenske turneje Europom u sklopu koje su nastupili i na 7. Zagreb Jazz Festivalu.

Mostly Other People Do the Killing 'Slippery Rock'

Kvartet je to trubača Petera Evansa i saksofonista Jona Irabagona, ali i Kevina Sheje koji je žuljeve kidao još na post-rock sceni, te kontrabasista i lidera Moppe Elliotta. Kao tehnički potkovaniji među kreativcima generacije, za novi album, inspirirali su se smooth jazzom, a bio li taj smjer ironičan ili ne, za ovu grupaciju koja je toliko očito sklona dačerskoj scenskoj burleski, očito ništa nije dovoljno profano.

Pitanje što je bilo prije – kokoš ili jaje? – i nas „obavezno“ opterećuje. Pa se tako ono isto što se tamo još od renesanse događa s ozbiljnom glazbom, od osamdesetih godina događa i s džezom. Iscrpivši u relativno kratkom roku svoje stilske etape, krug se zatvorio i ušli smo u razdoblje stilista, tako je to nekako formulirao Anthony Braxton, ograđujući se od generacije ‘mladih lavova’ koje je inaugurirao Wynton Marsalis.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=RBrIVfQ3nBg[/youtube]

Dakako, riječ je o odnosu tradicije i ‘novine’, a nije sporno da se u krajnje neortodoksnom, iako neuvijeno upućenom izrazu, skrivaju porcije pijeteta upućene starim majstorima. Dovoljno je okrenuti bilo koju radijsku ili televizijsku stanicu. Suočenje s ‘trešerajem’ masovne kulture i reciklaže u tandemu s ispraznošću antologiju će proglasiti rijetkim utočištem, a da istovremeno nikoga ne moramo proglasiti konzervativcem.

Bend je svojim spojem tradicionalnih tema i slobodnije improvizacije uspio zahvatiti najbolje i od klupske scene na kojoj ima status heroja, kao i od glavnih europskih festivala koji očito dobro prate Jubito snimke s ovih spomenutih. Drugi je sloj opet u vizualnom identitetu, jer je svaki cover aluzija na neki klasični džez album; doduše, ovaj zadnji više to nije. Otkačeni humor prisutan je i u konferansi na koncertima, jer skladbe benda Elliot proziva redom po malim gradićima u Pennsylvaniji, što je netko okrstio kao „konstantinovićevsku dijagnozu i kafkijansku medicinu“. U ovako kompletno zaokruženoj estetskoj dimenziji krajnje je nezahvalno nabrajati dijelove puzzlea jer to ni informiranijima ne bi olako pošlo za rukom. Dakle, ostaje skinuti ‘rukavice’ i predati se ubojitosti čiste forme.

Ocjena: 9/10

(Hot Cup Records, 2013.)

Vid Jeraj nedjeljom od 22:00 do 24:00 sati uređuje i vodi emisiju ‘Slušna obmana’ na Radiju 808.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X