Nakon Splita, izložba fotografija ‘My Queens’ dolazi u Zagreb

U okviru DRAGram festivala, a uz podršku platforme Vox Feminae, u četvrtak, 26. listopada, u zagrebačkoj galeriji Siva (Pierottijeva 11, AKC Medika) u 20 sati otvara se izložba “My Queens” autorice Ines Kotarac.

My Queens (Foto: Ines Kotarac)

Izložba donosi ciklus fotografija koji prati razvoj prvog i zasad jedinoga hrvatskog drag kolektiva House of Flamingo.

“Serija fotografija ‘My Queens’ predstavlja pokušaj bilježenja i slavljenja queer kulture i prakse draga koja je kroz povijest često bila svjesno potiskivana ili naprosto zaboravljena. House of Flamingo jedinstven je umjetnički kolektiv na ovim prostorima, stoga je potreba za prepoznavanjem njihova djelovanja u lokalnom kulturnom kontekstu još veća”, napisala je u katalogu izložbe Tihana Bertek.

A kako je došlo do ideje i realizacije ovog foto-projekta objasnila nam je autorica Ines Kotarac. – Cimerovala sam s Ivanom i Marinom, osmišljavalačko-producentskim dvojcem drag kolektiva House of Flamingo. Bilo je to čini mi se jako davno, prije nekih četiri-pet godina. Ja sam taman pripremala svoju emigraciju iz Hrvatske, a oni su počeli sa šminkanjem, okupljanjem nekih novih, mladih talentiranih ljudi koji će kasnije činiti kolektiv. Tad su se, sjećam se, šminkali na izvrnutom ogledalu u dnevnoj sobi, na podu. Crte na njihovim licima još su bile oštre i nevješte. Danas kada gledam njihove nastupe, često plačem od ponosa. Toliko su napredovale, naučile, narasle i sad su, bez zadrške tvrdim, svjetska razina.

Ines Kotarac, autoportret
Ines Kotarac, autoportret

Ines Kotarac završila je kroatistiku i komparativnu književnost u Zagrebu, bavila se novinarstvom, živjela u Berlinu i Istanbulu, a prije nekoliko godina posvetila se analognoj fotografiji. Izložbom “My Queens” joj je, kaže, cilj promovirati drag umjetnost.

Drag je puno više od muškaraca koji se preoblače u žene i glume da pjevaju. Njihova publika se i smije i plače i vrišti. Općenito, subjekti mojih fotografija su dive koje vole da se naslikavaju i snimaju, poziraju i glupiraju. S njima nikad nije dosadno. Ja sam imala sreće da sam u različitim backstagevima provela sate i sate promatrajući i bilježeći čuda njihovih transformacija – tvrdi Kotarac, koja ističe da ovom izložbom nema namjeru na bilo koji način provocirati. – Nije mi to bilo ni u peti. Ja samo bilježim jednu subkulturu koja na ovim prostorima tek treba zadobiti svoju vidljivost. A na tome radimo. Punom parom.

My Queens (Foto: Ines Kotarac)
My Queens (Foto: Ines Kotarac)

“Na izložbi možemo vidjeti nekoliko vrsta fotografija: neke su s nastupa, neke iz backstagea, a neke su nastale – pomalo neuobičajeno za ovu temu – na danjem svjetlu (na Savskom nasipu ili Zagreb Prideu). Neke su u boji, a neke crno-bijele – ove potonje djeluju osobito meko, prigušeno, gotovo komorno, što predstavlja zanimljivu suprotnost slici koju tipično vezujemo uz drag nastupe: eksplozivni, dramatični, pretjerani”, objašnjeva nadalje Tihana Bertek u najavlnom tekstu za izložbu, koja je svoju premijeru imala prije mjesec dana u Splitu, trenutačnom prebivalištu Ines Kotarac.

– U Splitu je bilo prekrasno, pun pogodak, nikad punija galerija. Ekipa iz Housea je također došla taj vikend u Split i napunila klub Kocku. Bilo mi je gušt gledati kraljice kako gledaju izložbu jer mnoge od snimaka nitko nije vidio do samog otvorenja – kazala nam je Ines.

Nakon otvorenja u zagrebačkoj galeriji Siva, izložba se može razgledati 27. i 28. listopada od 18 do 21 sat te 30. listopada od 20 sati.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X