Natali Dizdar u Laubi – Ništa ne može zaustaviti dolazak novog proljeća

Godina je 2021., deset godina od koncerata Natali Dizdar koji su ovjekovječeni na izdanju ‘Live in ZKM’ i dvadeset godina od Ivaniševićevog osvajanja Wimledona. Koncert Natali Dizdar održan 24. 4. 2021 u dvorištu Laube je evocirao uspomenu na ovakav slijed misli.

Natali Dizdar u Laubi (Foto: Zoran Tučkar)

Koncert je bio trijumf, ne toliko zbog dobre muzike, izvrsnog pratećeg benda i moćnih pjesama (makar ni to nije za baciti), nego zbog Nataline komunikacije s publikom. To je bila (po mom mišljenju) najslabija karika njenog live izdanja iz ZKM-a, da bi jučer bila najjača karika u, bar za period „staronormalnog“ prije korone, neobičnom ambijentu. Da podsjetim, sličan je put prošao Ivanišević – osvojio je Wimbledon nakon što je uspio svoje mane pretvoriti u vrline.

Bio sam na mnogo koncerata u životu i rečenica: „Jako mi je drago da sam ovdje“ je nešto što se redovito čulo iz usta različitih izvođača. Kad je to jučer rekla Natali Dizdar, dogodilo lomljenje leda, barem u mom, od koncerata već otuđenom tijelu. Nastup je otvoren u 19:55 pjesmom „Nećeš me, zar ne?“ i zatvoren reprizom pjesme „Slobodna“ koju Dizdar izvodi s projektom Beti koji uz nju čine Vlado Mirčeta, Luka Geček i Pavle Miholjević. Premijerno je uživo predstavljen singl „Kad mislim na to“, koktel starih poznatih sastojaka iz kuhinje Natali Dizdar, disco-ritam, ponešto psihodelije i refleksivnosti te emotivan tekst.

Natali Dizdar u Laubi (Foto: Aquarius Records promo)

„Kako se vi osjećate na ovim plastičnim stolicama?“, pitala je Natali, a netko je iz publike viknuo: „kao u Lisinskom“. Osobni doživljaj je bio kao u ljetnom kinu na moru, u ono prastaro vrijeme prije 35 godina kad je ljetno kino, pogotovo u malim mjestima, bilo jedina institucija koja je nudila ikakav sadržaj, zabavu, emociju, osim ako niste uživali sjediti doma i gledati točku u zidu. U set listi Natali Dizdar nije bilo većih iznenađenja, ali je bilo neočekivanih uspjeha u izvedbama. „Što te ranilo“ je u mojoj imaginarnoj bilježnici njenih pjesama zauzimala podiok zvan „Lijepo je što sam čuo, a još ljepše ću zaboraviti“, no u verziji uživo se pjesma pretvorila u tihi draguljčić. „Naučila sam trik“ je donijela uspjelu posvetu Stevieju Wonderu, a prošlogodišnji singl „Slobodna“ je sasvim zasluženo izveden dvaput.

Izvedba pjesme „Grijeh“ je donijela novi koncertni novi vrhunac, a slijed „Zamijenit ću te gorim“, „Osloni se na mene“ (obrada pjesme Olivera Mandića), „Stop“ i „Ne daj“ je ostavio slušatelje u stanju uslišanih svih molitava. Uz Mandića, bila je prisutna obrada grupe Blur „Out of Time“ koju su izveli Dizdar, poletni klavijaturist/prateći vokal Hrvoje Klemenčić (poznat iz grupe Porto Morto), te gitarist Vlado Mirčeta, šibenski princ distorzije i psihodelije koji je upravo sa sastavom Mayales nedavno izdao sjajnu kolekciju pjesama po imenu „Domovina“. Uz Mirčetu i Klemenčića, prateći bend Natali Dizdar još čine i basist Marino Vilja te bubnjar Ivan Vodopijec (Elemental).

Natali je damski vodila cijeli koncert, elegantno, autentično i neposredno, a nije trebalo biti preveliki stručnjak za govor tijela da se osjeti kako u tome uživala i u pjevanju i u druženju s publikom. Bio je topao proljetni dan koji je donio emocijama toplu večer, a koncert Natali Dizdar je imao ključnu ulogu u tome.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X