‘The Banshees of Inisherin’ – sukob i otok, izmaštani i stvarni

Film s najviše nominacija za ovogodišnje Zlatne globuse tragikomedija je koja vas može i nasmijati i rastužiti do suza. Od sviju naslova u ovogodišnjoj oskarovskoj trci, naše simpatije leže na strani upravo ovog otkačenog bisera.

“The Banshees of Inisherin”

Kad razmišljamo o novom filmu scenarista i redatelja Martina McDonagha “The Banshees of Inisherin”, nemoguće je ne sjetiti se njegovog dugometražnog prvijenca “In Bruges” iz 2008. u kojem su Colin Farrell i Brendan Gleeson glumili dvojicu mafijaša koji se skrivaju u pitoresknom belgijskom gradiću iz naslova. Britki dijalozi i sjajne izvedbe dvojice glavnih glumaca donijet će filmu nominacije za Zlatne globuse (Farrell će svoju i potvrditi pobijedivši Gleesona u kategoriji najboljeg glumca u komediji) te za Oscar za najbolji izvorni scenarij, kategoriju u kojoj će biti nagrađen BAFTA-om iste godine.

Farrell će se vratiti u glavnoj ulozi i u sljedećem McDonaghovom filmu, još jednoj crnoj krimi komediji “Seven Psychopaths”, a nakon toga će redatelj i scenarist postići najveći uspjeh karijere s “Three Billboards Outside Ebbing, Missouri“, filmom o zločinu bez kazne koji će mu donijeti Zlatni globus za najbolju dramu, a njegovim zvijezdama Frances McDormand i Samu Rockwellu sve glumačke nagrade tijekom sezone – od Globusa, preko SAG-a i BAFTA-e do konačnog Oscara.

Pet godina kasnije, McDonagh se vraća korijenima i ponovno angažira svoj izvorni glumački par, Farrella i Gleesona, za novu tragikomediju koja je ovog puta smještana na izmišljeni irski otok Inisherin za vrijeme Irskog građanskog rata (točnije u 1932. godinu). Otok je toliko izoliran od svijeta da njegovi stanovnici jedva i razmišljaju o oružanom sukobu čiji odjeci dopiru do njih – toliko da jedini predstavnik reda i zakona biva pozvan na pogubljenje na kopno, a nije siguran koja strana pogubljuje koju; više ga zanima besplatan ručak koji će dobiti zauzvrat.

U jednom takvom okruženju mnogo su potresniji privatni sukobi poput onoga između najboljih prijatelja mljekara Pádraica Súilleabháina (Farrell) i glazbenika Colma Dohertyja (Gleeson), pogotovo kad nastupe neočekivano i naglo te bez ikakvog objašnjenja. Jednoga dana kad priprosti Pádraic dođe po Colma kako bi ga odveo na njihovo redovno popodnevno pivo, violinist ga naprosto ignorira.

Razlog tome leži u činjenici, saznajemo kasnije, da se Pádraic više ne sviđa Colmu. Ide mu na živce njegova mentalna ograničenost i trkeljanje o svakodnevnim stvarima; Colm bi radije svoje vrijeme provodio skladajući glazbu po kojoj će možda ostati upamćen. Kako se Pádraic odbija pomiriti s takvom sudbinom i uporno nastavlja gnjaviti bivšeg prijatelja, ovaj mu priprijeti da će si, ako takvo ponašanje nastavi, odrezati prst po prst sa šake. Stvari postaju veoma ozbiljne kad se pokaže da se nije šalio.

Osim već uhodanog dvojca koji nosi radnju filma vrhunsku ekipu dopunjuju Kerry Condon u ulozi Pádraicove načitane sestre Siobhán, jedinog glasa razuma i stupa normalnosti na otoku, te Barry Keoghan (kojeg ćemo uskoro gledati kao Jokera u novom serijalu o Batmanu) kao seoski idiot Dominic, ponosni protivnik ratova i sapuna. Svatko od njih odnio je po jednu nominaciju za Zlatni globus ove godine, dok je film nominiran za najbolju komediju, a McDonagh i za režiju i scenarij. Doda li se k tome i divna glazba veterana Cartera Burwella, dolazimo do osam nominacija za Globus, što je više nego ih je skupio ijedan drugi film ove godine.

“The Banshees of Inisherin” je tragikomedija koja će vas može i nasmijati i rastužiti do suza. Ako se njezina potka na trenutke čini pretjeranom i ludom, njezini likovi otočana stvarni su i poznati svakome tko je imao priliku upoznati izoliranu populaciju bilo gdje na svijetu, počevši kod nas u Dalmaciji. Dijalozi iz ovog filma nabijeni snažnim irskim naglascima među najboljima su koje je McDonagh, inače vrsni dramaturg, napisao. Svakako treba pohvaliti i filmsku fotografiju Bena Davisa koja divno bilježi beskrajna prostranstva irskog otočja o čije se hridi lome valovi dok im zelenilo zalijeva kiša. Sve je to opipljivo na Inisherinu, izmaštanome koliko i stvarnom. Kao što je u konačnici opipljiv i sukob samih protagonista, koji se također može činiti samo stvarnim do koje je mjere izmaštan.

Kolike su šanse ovom apsolutnom začudnom dragulju suvremene kinematografije da ode do samog kraja u ovogodišnjoj oskarovskoj trci? U ovom trenutku čini se kako mnogo više šanse ima odnijeti Globuse za film i glumca (Farrell) u kategorijama komedije. Na putu do Oscara stoje mu trenutni favorit, uvelike inferiorna polubiografska drama Stevena Spielberga “The Fabelmans” (čije će se šanse vjerojatno do neke mjere ispuhati tijekom sezone) i otkačeni underdog uradak “Everything Everywhere All At Once” koji bi mogao privući glasače samom činjenicom da je toliko prokleto različit od svih ostalih filmova u igri. Kako bilo, naše simpatije ostaju na strani najboljeg posvađanog para ove godine, dvojca čije emocije nas ljute, uzdižu i zbunjuju. I zavrjeđuju taj Oscar više od bilo čega drugog u ponudi, premda imajmo na umu da govorimo o nagradi koja je lani sramotno završila u rukama filma kao što je “CODA”.

Ocjena: 10/10

(Searchlight Pictures, 2022.)

Saznajte više:

Objavljene nominacije za osamdeseti Zlatni globus – prvi obrisi ovogodišnjih srazova

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X