Novi trendovi u alt-hip-hopu

Ursulla Rucker, Sleeping in Vilna, Iconaclass, United Vibrations u radaru Vida Jeraja…

Sleeping In Vilna 'Why Waste Time'

Američki pjesnik i stihonizač Mike Ladd za francuski je label Ayler Records upravo objavio disk „Why Waste Time?“. S bendom Sleeping in Vilna se sa svojom post-bitničkom i situacionističkom lirikom otisnuo na teren ranog Vana Morrisona i Toma Waitsa.

Mike Ladd (Foto: Pirecordings.com)

Za njim je već osam solo i sedam suradničkih albuma, remiksevi Yo La Tenga i Antipop Consortiuma, uspoređivan je s autorima poput Saula Williamsa, s dotičnim je i surađivao, pored Youngblood Brass Band, Company Flow, DJ Spookyja, Daedelusa i Coldcut. A albumi s pijanistom Vijayem Iyerom, osvajačem Downbeatovih ljestvica i naslova zadnjih godina, „In What Language?“ and „Still Life With Commentator“ doveli su ga na naš radar…

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=rEYpmCT6oOw[/youtube]

Prilikom nastupa na Beogradskom jazz festivalu krajem listopada, razgovarao sam s američkom vokalisticom i pjesnikinjom Ursullom Rucker iz Philadelphije. Diplomirala je novinarstvo, a pisanjem se poezije bavi od djetinjstva, dok je prijelomni trenutak u karijeri imala 1994., sa singlom „Supernatural“ u produkciji King Britta koji je doživio brojne remikseve širom svijeta. Šira ju javnost poznaje zahvaljujući nastupima s britanskom elektronskom grupom 4Hero i hip-hop/neo-soul bendom The Roots. 2011. godine, snimila je svoj šesti album „She Said“, a o djelu ove umjetnice snimljen je i dokumentarni film „Ursulla Rucker: Poet“, premijerno prikazan 2008. na Urbanworld Film Festivalu.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Rsl_SSuIGcI[/youtube]

Will Brooks, alias MC Dälek, objavio je EP novog projekta Iconaclass pri matičnoj Deadverse Recordings, s nastupnim singlom „Experienced“ na kojem predstavlja Ms Wiz i Gym Browna. Ovaj bijesni, ali suptilni hip-hopper iz Newarka u New Jerseyu koji surađuje s producentom Oktopusom višekratno je posjetio Hrvatsku i ima bratski odnos s domaćom publikom. Radi svojeg zvuka po SAD-u uglavnom nastupaju s gitarskim bendovima, poput Isis, Melvins i Tool, dok su u Europi snimali s Zu i Faust. Posljednji album „Untitled“ objavili su 2010. godine.

MC Dälek (Foto: Wikipedia)

Londonski bend United Vibrations nijednog fana stare Kičme ne bi trebao ostaviti ravnodušnim. Lica Dalaj-lame, Gil Scott-Herona i Johna Coltranea koja se smiješe s naslovnice njihovog EP-ja natuknut će daljnji smjer benda čiji se prvi singl zvao „Ra!“. Otvara ga pjesma „London Bridge“, suradnja je to s grime MC-jem Conradom The Scoundralom. U stopu, a bogami i dubu, prati je kompozicija „Oh What Giant Steps“ u kojoj ovaj bend velikog street-creda pruža fuziju između klasika Johna Coltranea i govora Dalaj-lame. Nakon debija „Galaxies Not Ghettos“ dečke iz južnog Londona podupro je radijski DJ Gilles Peterson i pomogao širenju njihova organskog tribal zvuka.

United Vibrations (Foto: Yev Kazannik)

Vid Jeraj nedjeljom od 22:00 do 24:00 sati uređuje i vodi emisiju ‘Slušna obmana’ na Radiju 808.

Zadnje od Tema

Idi na Vrh
X