Novi trendovi u alt-hip-hopu

Ursulla Rucker, Sleeping in Vilna, Iconaclass, United Vibrations u radaru Vida Jeraja…

Sleeping In Vilna 'Why Waste Time'

Američki pjesnik i stihonizač Mike Ladd za francuski je label Ayler Records upravo objavio disk „Why Waste Time?“. S bendom Sleeping in Vilna se sa svojom post-bitničkom i situacionističkom lirikom otisnuo na teren ranog Vana Morrisona i Toma Waitsa.

Mike Ladd (Foto: Pirecordings.com)

Za njim je već osam solo i sedam suradničkih albuma, remiksevi Yo La Tenga i Antipop Consortiuma, uspoređivan je s autorima poput Saula Williamsa, s dotičnim je i surađivao, pored Youngblood Brass Band, Company Flow, DJ Spookyja, Daedelusa i Coldcut. A albumi s pijanistom Vijayem Iyerom, osvajačem Downbeatovih ljestvica i naslova zadnjih godina, „In What Language?“ and „Still Life With Commentator“ doveli su ga na naš radar…

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=rEYpmCT6oOw[/youtube]

Prilikom nastupa na Beogradskom jazz festivalu krajem listopada, razgovarao sam s američkom vokalisticom i pjesnikinjom Ursullom Rucker iz Philadelphije. Diplomirala je novinarstvo, a pisanjem se poezije bavi od djetinjstva, dok je prijelomni trenutak u karijeri imala 1994., sa singlom „Supernatural“ u produkciji King Britta koji je doživio brojne remikseve širom svijeta. Šira ju javnost poznaje zahvaljujući nastupima s britanskom elektronskom grupom 4Hero i hip-hop/neo-soul bendom The Roots. 2011. godine, snimila je svoj šesti album „She Said“, a o djelu ove umjetnice snimljen je i dokumentarni film „Ursulla Rucker: Poet“, premijerno prikazan 2008. na Urbanworld Film Festivalu.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Rsl_SSuIGcI[/youtube]

Will Brooks, alias MC Dälek, objavio je EP novog projekta Iconaclass pri matičnoj Deadverse Recordings, s nastupnim singlom „Experienced“ na kojem predstavlja Ms Wiz i Gym Browna. Ovaj bijesni, ali suptilni hip-hopper iz Newarka u New Jerseyu koji surađuje s producentom Oktopusom višekratno je posjetio Hrvatsku i ima bratski odnos s domaćom publikom. Radi svojeg zvuka po SAD-u uglavnom nastupaju s gitarskim bendovima, poput Isis, Melvins i Tool, dok su u Europi snimali s Zu i Faust. Posljednji album „Untitled“ objavili su 2010. godine.

MC Dälek (Foto: Wikipedia)

Londonski bend United Vibrations nijednog fana stare Kičme ne bi trebao ostaviti ravnodušnim. Lica Dalaj-lame, Gil Scott-Herona i Johna Coltranea koja se smiješe s naslovnice njihovog EP-ja natuknut će daljnji smjer benda čiji se prvi singl zvao „Ra!“. Otvara ga pjesma „London Bridge“, suradnja je to s grime MC-jem Conradom The Scoundralom. U stopu, a bogami i dubu, prati je kompozicija „Oh What Giant Steps“ u kojoj ovaj bend velikog street-creda pruža fuziju između klasika Johna Coltranea i govora Dalaj-lame. Nakon debija „Galaxies Not Ghettos“ dečke iz južnog Londona podupro je radijski DJ Gilles Peterson i pomogao širenju njihova organskog tribal zvuka.

United Vibrations (Foto: Yev Kazannik)

Vid Jeraj nedjeljom od 22:00 do 24:00 sati uređuje i vodi emisiju ‘Slušna obmana’ na Radiju 808.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK - 0.13 € 5.00 HRK - 0.66 € 10.00 HRK - 1.33 € 20.00 HRK - 2.65 € 50.00 HRK - 6.64 € 100.00 HRK - 13.32 € 200.00 HRK - 26.54 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Tema

Idi na Vrh
X