‘Novine’ (The Post) – jalovi mamac za nagrade

U Hollywoodu je sve moguće, pa i to da se nakon početnih neuspjeha ova drama o odvažnosti novinara početkom sedamdesetih vrati u igru za osvajanje nagrada ove sezone, ali ‘Novine’ ipak ne spadaju u bolje Spielbergove radove u posljednje vrijeme.

“Novine”

Film koji režira Steven Spielberg, a glavne uloge igraju Tom Hanks i Meryl Streep, na papiru zvuči kao najveći zamislivi mamac za Oscare, pogotovo ako znamo da se govori o pritiscima predsjednika na slobodu medija, temi koja je danas možda aktualnija nego ikad u posljednjih pola stoljeća. No, iako su kritike mahom vrlo pozitivne, na dodjeli Zlatnih globusa “Novine” nisu potvdile ni jednu od svojih šest nominacija, a zatim je propalo i svih osam za nagrade Critic’s Chioice. Za nagradu BAFTA film nije osvojio čak niti nominaciju, kao ni za nagrade glumačkog ceha.

Može li se ova drama vratiti u igru do dodjele Oscara i treba li uopće? Može, naravno jer u Hollywoodu je sve moguće, no mora se priznati da “Novine” ipak ne spadaju u bolje Spielbergove radove u posljednje vrijeme. Režiser prečesto podliježe porivima da presladi film. Hanks i Streep, naravno, nisu bez razloga smatrani velikanima glume. Tom je dobro raspoložen i opušten u ugodno karikiranom liku Bena Bradleeja, a Meryl je uvijek Meryl i koliko god se ljudi već sprdaju da će je Akademija nominirati za bilo što u čemu se te godine pojavila, doista rijetko kada ne zasluži tu obaveznu nominaciju.

Ovdje igra Kay Graham, vlasnicu The Washington Posta koji završava u njezinim rukama nakon smrti oca i samoubojstva supruga. Suočena sa seksizmom koji je okružuje i vezama s ljudima upletenima u skandal, na njoj je da odluči hoće li objaviti tajne spise koji završavaju u rukama njezine redakcije, a otkrivaju politiku Sjedinjenih Država koja se kroz dvadeset godina bavi uključenjem u Vijetnamski rat, kao i razmatranjem načina da se javnost uljuljka u nj, a da joj pritom predsjednici i dužnosnici mažu oči ili izravno lažu.

Osim dviju glavnih uloga, tu je i vrlo snažna prateća postava glumaca predvođena uvijek upečatljivim  Bobom Odenkirkom (“Breaking Bad”, “Better Call Saul”) u ulozi novinara Bena Bagdikiana koji Postu priskrbi spolrne spise nakon što vlasti zabrane New York Timesu da nastavi s njihovim objavljivanjem. Naravno da će Spielberg slaviti odvažnost vlasnice novina koja se odluči na riskantan potez, kao i presudu suda u njezinu korist, ali cijelo finale je izvedeno na granici sapunice i djeluje jako staromodno za film koji želi odzvanjati aktualno, odnosno sve upućuje na nostalgiju za vremenima u kojima je novinarstvo bilo gotovo viteško zvanje u usporedbi s današnjim.

Ovaj film djeluje kao prednastavak priče o Postu koja će uslijediti, a mnogo je bolje od ove ispričana u filmu Alana Pakule iz 1976., “Svi predsjednikovi ljudi”, a naravno, riječ je otkrivanju afere Watergate i rušenju predsjednika Nixona. No, ne treba ići ni tako daleko u prošlost da se nađe film koji bolje slavi odvažnost novinara. Prije samo dvije godine Akademija je Oscarom za najbolji film nagradila odlični “Spotlight” Toma McCarthyja. Čini se da je ipak prerano da se ponovno ova ista tema vrati u fokus njezinih glasača. Pogotovo kada su u konkurenciji i mnogo bolja ostvarenja kao ove godine.

Ocjena: 6/10

(20th Century Fox, 2017.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X