Održana 24. dodjela Nagrada hrvatskog glumišta

Nagrade hrvatskog glumišta za najbolja umjetnička ostvarenja u 2016. godini dodijeljene su u četvrtak u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. Za 24. nagrade Hrvatskog glumišta prijavljena je ukupno 81 predstava.

Predstava 'Hinkemann' (ZKM) proglašena najboljom dramskom predstavom u 2016. godini (Foto: Zekaem.hr)
Predstava ‘Hinkemann’ (ZKM) proglašena najboljom dramskom predstavom u 2016. godini (Foto: Zekaem.hr)

Na svečanosti su nagrade za životno djelo dodijeljene kazališnim glumicama Ingi Appelt i Veroniki Durbešić. Inge Appelt zahvalila se Gradskom kazalištu Gavella gdje trenutno nastupa u svojoj obljetničkoj pedesetoj po redu glumačkoj sezoni. Veronika Durbešić, koja se ‘bocnula’ zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića kad joj je donio buket cvijeća, aludirajući na aktualni “cvjetni skandal”, zahvalila se ponajprije publici i zaključila kako je nagrada za životno djelo znak da je njezin život imao smisla.

Posebna Nagrada za izniman doprinos kazališnoj umjetnosti dodijeljena je scenografu Miljenku Sekuliću-Sarmi “za maštovito kreiranje scenografskih ostvarenja i snažnu umjetničku likovnost i osobnost kojima je trajno obilježio hrvatsko kazalište”.

Najboljom dramskom predstavom proglašena je predstava “Hinkemann”, prema drami “Njemački Hinkemann” Ernsta Tollera u režiji Igora Vuka Torbice u izvedbi Zagrebačkog kazališta mladih.  Rakan Rushaidat dobio nagradu za glavnu mušku dramsku ulogu u “Hinkemannu”, dok je nagradu za glavnu ženski dramsku ulogu dobila Nela Kocis za ulogu Laure Lenbachove u predstavi “U agoniji” (Kazalište PUK).

Ivici Bobanu uručena je nagrada za najbolje redateljsko ostvarenje za režiju Shakespearevog “Othella” izvedenog na ovogodišnjim 67. Dubrovačkim ljetnim igrama.

Tena Štivičić dobila je nagradu za najbolji praizvedeni suvremeni dramski tekst, Damir Zlatar Frey za najbolju kazališnu scenografiju, te za kostimografiju Mirjana Zagorec. Franjo Dijak dobitnik je nagrade za najbolje glumačko ostvarenje u TV drami, za ulogu u televizijskom filmu “Trebalo bi prošetati psa”, dok je nagrada za najbolje redateljsko ostvarenje u radio drami dodijeljena Mladenu Rutiću, za radio dramu “Živio Harms! – Čuda postoje!”.

“Bajka o Žar ptici” najbolja je lutkarska predstava za djecu i mladež, dok je Ivana Boban za istu dobila nagradu za najbolje žensko glumačko ostvarenje u kategoriji lutkarskih i predstava za djecu i mlade, u istoj kategoriji je Bojan Brajčić nagrađen za ulogu u predstavi “Dica”.

“Ms Fox invited Ms Cat for tea and chit-chat one late late afternoon last summer” autora i izvođača Silvie Marchig, Ive Nerine Sibile i Josipa Maršića najbolja je plesna predstava, dok je Bruno Isaković proglašen najboljim plesnim koreografom za koreografiju plesne predstave “Nečastive”.

Najbolju žensku plesnu ulogu ostvarila je Petra Chelfi u predstavi “Spone”, a najbolje muško plesno ostvarenje Slađan Livnjak.

“Moje pjesme, moji snovi” u režiji Nine Kleflin najbolji je mjuzikl. U istoj kategoriji, Igor Barberić nagrađen je za režiju i koreografiju mjuzikla “Mamma Mia”, a za najbolje glumice u mjuziklu proglašeni su Jakov Bilić i Danijela Pintarić.

 

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X