Ona i on – bend

Parovi mogu biti silno dosadni u svojoj samodostatnosti. S druge strane, mirko forme glazbenih sastava mogu biti nevjerojatno zanimljivi u potjeri za svojom glazbenom samodostatnošću.

Evens (Foto: Dischord.com)

Evens

Osnivač benda Fugazi, sad pedesetgodišnji Ian Thomas Garner MacKaye u svojoj je post-punk, post-noise i post-hardcore fazi i zajedno sa svojom suprugom Amy Farina i u iščekivanju izlaska njihovog trećeg albuma “The Odds” koji naravno, kao pravi pankeri izdaju sami, kroz Dischord Records. Dugo odgađani novi album upravo je izašao je, tj. 20. studenog, nakon  punih šest godina od albuma “Get Evens”. Na naslovnici albuma “The Odds” je njihov četverogodišnji sin Carmine. Oboje su bili tinejdžeri kad su počeli svirati sa svojim prvim bendovima, danas su stvari znatno drugačije jer su zajedno prošli cijeli krug od provociranja establišmenta do odgovrnog roditeljstva u maniri odraslog pankera. U međuvremenu su radili glazbu za dječji internet program Pancakes Mountain čija je baza u Washington DC-u, kao uostalom i njihova.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=yHrBMAt2rxY[/youtube]

Dualitet u odlučivanju koji se stvorio ulogom roditelja na novom albumu progovara žestoko u stihovima dok su instrumetali daleko od žestine MacKayevog Fugazija ili Farininih The Warmersa. Unutarnja borba, mentalne klopke i impulsi koji vode u krivome smjeru, a čekaju svakoga tko pokuša napraviti nešto cool sustigle su ih, kako sami kažu u stihovima, u novoj pjesmi “Sooner or Later”.

First comes illusion with its well-laid plans

The strategy so detailed

Then comes denial, with its outstretched hands

Failing is not failing ’til the failing has failed.

The Kills

Američka pjevačica Alison “VV” Mosshart i britanski gitarist Jamie “Hotel” Hince čine The Kills i u veljači 2012. su proslavili desetogodišnjicu kao duo. Prije nego što su smislili ime za bend, i prije nego što su išta snimili zajedno, živjeli su od svirke, a prva im je bila u nekom londonskom baru. Svirali su na najmanjoj mogućoj pozornici na koju su jedva stali njih dvoje i njihova pojačala, tada su se predstavljali kao VV & Hotel. Alison se prilikom proslave godišnjice prisjeća tog događaja riječima: “Odsvirali smo samo pet pjesama i sve je prošlo u trenu. Cijeli dan sam bila bolesna od nervoze, ali to je bilo i nešto najuzbudljivije u životu što mi se dogodilo jer je uspjelo.”

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ruc1jTK2H_s[/youtube]

Pod uspjehom Alison sigurno misli na svih deset godina, četiri hvaljena albuma i sve što je išlo uz njih. Od snimanja za prvjenac EP “Black Rooster” koji su obavili u javnoj fotografskoj kabini do najnovijeg luksuzno opremljenog albuma s fotografijama koje će svaki pravi fan benda ponosno neko vrijeme držati na svom stoliću za kavu i pobožno listati diveći se post-punk fotografskom artizmu fotografa Kennetha Cappelloa naslovljenog “Dream & Drive”. Boravivši u sjenci slave The White Stripesa u ranijim godinama karijere The Kills su redovito bili s njima uspoređivani pa tek kritike za posljednji album “Blood Presures” im napokon zbog te usporedbe više ne bi trebale dizati tlak. Duo je za nedavno objavljenu tribute kompilaciju za Fleetwood Mac, “Just Tell Me That You Want Me”, obradio pjesmu “Dreams”. Dalje>>

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Tema

Idi na Vrh
X